HOW TO FIND THE CARDINAL NUMBER OF A SET

The number of elements in a set is called the cardinal number of the set.

Let A be a set containing finite number of elements.

Then the cardinal number of the set A is denoted by n(A).

Find the cardinal number of the following sets. 

Example 1 :

A = {-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

Solution :

Number of elements in the given set is 7.

So, cardinal number of set A is 7.

That is n (A) = 7.

Example 2 :

A = {x : x is a prime factor of 12}

Solution :

To find the cardinal number of the given set, we have to count the number of elements of the set.

So, first we have to list out the elements of the set.

Factor of 12 is 1, 2, 3, 4, 6 and 12.

But prime factor of 12 are 2 and 3.

A = {2, 3}

The given set has 2 elements. Hence n(A) = 2.

Example 3 :

B = {x : x ∈ W, x ≤ 5}

Solution :

Here W stands for whole numbers.

The set contains whole numbers which are less than or equal to 5.

B = {0, 1, ,2, 3, 4, 5}

Set B has 6 elements. Hence n(B) = 6.

Example 4 :

C = {x : x = 5n, n ∈ N and n < 5}

Solution :

We may find the elements of the above set using the pattern x = 5n

n = 1

x = 5

x = 51

x = 5

n = 2

x = 5

x = 52

x = 25

n = 3

x = 5n

x = 53

x = 125

n = 4

x = 5n

x = 54

x = 625

Example 5 :

D = {x : x is a consonants in English alphabets}

Solution :

In English alphabets other than vowels is known as consonants.

D = { b, c, d, f, g, h, j, k , l, m, n, p, q, r, s, t, v, w, x, y, z}  

Total number of elements in set D is 21.

Hence, n (D) = 21

Example 6 :

E = {x : x is even prime number}

Solution :

A number which is divisible by 1 and itself is known as prime number. Among prime numbers there is only one even prime number

That is,

E = { 2 }

Total number of elements in set E is 1.

Hence, n (E) = 1

Example 7 :

E = {x : x < 0, x ∈ W}

Solution :

A number which is less than zero is negative number and it will not be a whole number.

So, the above set will not contain any elements.

Hence n (E) = 0.

Example 8 :

Q = { x : - 3 ≤ x ≤ 5, x ∈ Z }

Solution :

The elements of the set Q lies between -3 and 5.We may take -3 and 5 also. 

Q =  { -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 } 

Number of elements in the above set is 7.

Hence n (Q) = 7.

Finite Set

If the cardinal number of a set is zero or finite, then the set is called a finite set.

Infinite Set

If a set contains infinite number of elements, then it is said to be an infinite set.

Finite Set - Examples

(i)  Consider the set A of natural numbers between 8 and 9.

There is no natural number between 8 and 9.

So, A = {  } and n(A) = 0.

Hence, A is a finite set.

(ii)  Consider the set X = {x : x is an integer and -1 ≤ x ≤ 2}

So, X = {-1, 0, 1, 2} and n(X)  = 4  

Hence, X is a finite set. 

Infinite Set - Examples

(i) Consider the set of whole numbers

That is, W = {0, 1, 2, 3,.............}

The set of all whole numbers contain infinite number of elements.

Hence, W is an infinite set.

(ii) Consider the set of natural numbers.

That is, N = {1, 2, 3,.............}

The set of all natural numbers contain infinite number of elements.

Hence, N is an infinite set.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Solving Word Problems Using Linear Equations

    Aug 15, 22 12:43 AM

    Solving Word Problems Using Linear Equations

    Read More

  2. Solving Linear Equations in One Variable

    Aug 15, 22 12:32 AM

    Solving Linear Equations in One Variable - Key Concept - Solved Examples

    Read More

  3. Worksheet on Word Problems on Linear Equation

    Aug 15, 22 12:30 AM

    Worksheet on Word Problems on Linear Equation

    Read More