HOW TO CONVERT MIXED FRACTION IN TO IMPROPER FRACTION

About "How to convert mixed fraction into improper fraction"

"How to convert mixed fraction into improper fraction?"  is the question having had by almost all the children who study math in primary level.

The process of converting mixed fraction into improper fraction has been clearly explained in the picture given below.

Steps involved

Step 1 :

We have to multiply the denominator by the integer part.

(In the above example, 5x2 = 10)

Step 2 :

Add the numerator and step 1 result

(In the above example, 3+10 = 13)

Step 3 :

Take the result of step 2 as numerator of the improper fraction.

Step 4 :

Denominator of the mixed fraction will remain same as the denominator of the improper fraction.

Some more examples

To have better understanding on "How to convert mixed fraction into improper fraction", let us look at some more examples on it. 

Example 1 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

2 4/7

Solution :

Improper fraction = 18/7

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 2 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

12 2/3

Solution :

Improper fraction = 38/7

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 3 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

100 4/7

Solution :

Improper fraction = 704/7

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 4 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

28 2/5

Solution :

Improper fraction = 142/5

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 5 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

1 1/3

Solution :

Improper fraction = 4/3

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 6 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

1 1/2

Solution :

Improper fraction = 3/2

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 7 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

71 5/6

Solution :

Improper fraction = 431/6

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 8 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

3 7/8

Solution :

Improper fraction = 31/8

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 9 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

12 8/9

Solution :

Improper fraction = 116/9

Let us look at the next example on "converting mixed fraction into improper fraction"

Example 10 :

Convert the given mixed fraction into improper fraction.

20 4/7

Solution :

Improper fraction = 144/7

After having gone through the stuff and examples,  we hope that the students would have understood "How to convert mixed fraction into improper fraction".

To know more about "How to convert mixed fraction into improper fraction", please click here.

HTML Comment Box is loading comments...