GROUPING SYMBOLS

Subscribe to our โ–ถ๏ธ YouTube channel ๐Ÿ”ด for the latest videos, updates, and tips.

By grouping symbols, we can easily  evaluate numerical  expressions.

Grouping symbols are,

{ } - Braces

( ) - Parentheses

[ ] - Brackets

They indicate that the expression within the grouping symbol is to be evaluated first.

If we have more than one grouping symbol, we have to evaluate the expression within the innermost grouping symbols

Evaluate the following numerical expressions.

Example 1 :

2(5) +  3(4 + 3)

Solution :

=  2(5) +  3(4 + 3)

=  2(5) +  3(7)

=  10 +  21

 =  31

Example 2 :

2[5 + (30 รท 6)2]

Solution :

=  2[5 + (30 รท 6)2]

=  2[5 + (5)2]

=  2[5 + 25]

=  2[30]

=  60

Example 3 :

[7(2) - 4] + [9 + 8(4)]

Solution :

=  [7(2) - 4] + [9 + 8(4)]

=  [14 - 4] + [9 + 32]

=  10 + 41

=  51

Example 4 :

[(4 โ‹… 3)2 โ‹… 5]/(9 + 3)

Solution :

=  [(4 โ‹… 3)2 โ‹… 5]/(9 + 3)

=  [(7)2 โ‹… 5]/(9 + 3)

=  [49 โ‹… 5]/(9 + 3)

=  245/12

Example 5 :

4(11 + 7) - 9 โ‹… 8

Solution :

=  4(11 + 7) - 9 โ‹… 8

=  4(18) - 9 โ‹… 8

=  72 - 72

=  0

Example 6 :

288 รท [3(9 + 3)]

Solution :

=  288 รท [3(9 + 3)]

=  288 รท [3(12)]

=  288 รท [36]

=  8

Example 7 :

390 รท [5(7 + 6)]

Solution :

=  390 รท [5(7 + 6)]

=  390 รท [5(13)]

=  390 รท [45]

=  78/9

Example 8 :

(4 โ‹… 62 - 42 โ‹… 6) / 4 โ‹… 6

Solution :

=  (4 โ‹… 62 - 42 โ‹… 6) / 4 โ‹… 6

=  (4 โ‹… 36 - 16 โ‹… 6) / 4 โ‹… 6

=  (144 - 96) / 24

=  48 / 24

=  2

Example 9 :

(2 โ‹… 82 - 22 โ‹… 8)/(2 โ‹… 8)

Solution :

=  (2 โ‹… 82 - 22 โ‹… 8)/(2 โ‹… 8)

=  (2 โ‹… 64 -  4 โ‹… 8)/16

=  (128 - 32)/16

=  96/16

=  6

Example 10 :

12(9 + 5) - 6 โ‹… 3

Solution :

=  12(9 + 5) - 6 โ‹… 3

=  12(14) - 18

=  168 - 18

=  150

Subscribe to our โ–ถ๏ธ YouTube channel ๐Ÿ”ด for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

ยฉAll rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 29, 26 12:20 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More

  2. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Sep 07, 26 11:23 AM

    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 16)

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 15)

    Aug 23, 26 12:24 PM

    digitalsatmath441.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 15)

    Read More