GRADE 9 MATH PRACTICE QUESTIONS

Problem 1 :

Find the area of the shaded region.

Solution :

Area of trapezoid  =  (1/2) h(a+b)

h - height, a and b are parallel sides.

Area of large trapezoid  =  (1/2) 3(7+3)

  =  (1/2) 3(10)

  =  15

Area of small trapezoid  =  (1/2) 2(5+3)

  =  8

Problem 2 :

Solve log6 2x - log6 (x + 1)  =  0

Solution :

 log6 [2x/(x-1)]  =  0

2x/(x-1)  =  60

2x/(x-1)  =  1

2x  =  x-1

2x-x  =  -1

x  =  -1

So, the value of x is -1.

Problem 3 :

The number of girls in a village who attended tailoring classes was 45, he number of girls who attended classes on gardening was 70. If 30 of these attended both the classes find how many totally attended either of these classes.

Solution :

Number of girls who attened only tailoring  =  45 - 30

  =  15

Number of girls who attened only tailoring  =  70 - 30

  =  40

The number of students totally attended either of these classes

  =  15 + 40 + 30

=  85

Problem 4 :

If the values of a-b and ab are 6 and 40 respectively, find the values of a2 + b2

Solution :

a-b  =  6 and ab  =  40

(a-b)2  =  a2-2ab+b2

a2+b =  (a-b)2 + 2ab

a2 + b =  (6)+ 2(40)

  =  36 + 80

a2 + b2  =  116

Problem 5 :

Two non intersecting lines are called _____________

Solution :

Two non intersecting lines are called as parallel lines.

Problem 6 :

Find the value of x and y in the below picture.

Solution :

x  =  75

y + 75  =  180

y  =  180 - 75

y  =  105

Problem 7 :

If n(A)  =  5, find n[p(A)] 

Solution :

n(p(A))  =  2 n(A)

n(p(A))  =  25

n(p(A))  =  32

Problem 8 :

If no sides of a triangle are of equal length, then the triangle is called ____________ triangle.

Solution :

In scalene triangle all three sides will have different length.

Problem 9 :

If 2 sin(A+B)  =  √3 and √2cosB  =  1, find A and B.

Solution :

2 sin(A+B) = √3 --------(1)

 √2cosB = 1 ------(2)

From (1),

sin(A+B) = √3/2

A+B  =  60  ---(3)

From (2)

 √2cosB = 1 

cosB  =  1/√2

B  =  45

By applying the value of B in (3), we get

A + 45  =  60

A  =  60 - 45

A  =  15

Problem 10 :

Two adjacent angles are said to be complementary angles if the sum of their measures is ______

Solution :

If the sum of two angles is 90 degree, then they are known as complementary angle.

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. SAT Math Videos

    May 22, 24 06:32 AM

    sattriangle1.png
    SAT Math Videos (Part 1 - No Calculator)

    Read More

  2. Simplifying Algebraic Expressions with Fractional Coefficients

    May 17, 24 08:12 AM

    Simplifying Algebraic Expressions with Fractional Coefficients

    Read More

  3. The Mean Value Theorem Worksheet

    May 14, 24 08:53 AM

    tutoring.png
    The Mean Value Theorem Worksheet

    Read More