GRADE 6 MATH PRACTICE TEST WITH ANSWERS

Question 1 :

How many 5's in 300

(A) 50          (B) 30         (C) 60

Solution :

By dividing 300 by 5, we get 60.

Question 2 :

Add 15.24 + 18.23

(A) 15.24         (B) 114.84         (C) 33.47

Solution :

15.24 + 18.23  =  33.47

Question 3 :

The wrong number of the sequence

1, 8, 27, 64, 124, 216, 343, .......is

(A) 1           (B) 124          (C) 343

Solution :

By observing the given numbers in the sequence, each term is cube of integers.

That is,

13  =  1, 23  =  8, 33  =  27, 43  =  64, 53  =  125

But 124 is the different number in the sequence.

Question 4 :

A triangle with sides of length 6, 8 and 10 is a

(A) Equilateral triangle     (B) Scalene triangle

(C) Right triangle

Solution :

Let a = 6, b = 8 and c = 10

c2  =  a2 + b2

102  =  82 + 62

100  =  64 + 36

100  =  100

Since the given sides are lengths of right triangle.

Question 5 :

James, David and Jack live in a row of three houses on the same street. Walking their houses, they pass a white house first, then a green house, then a blue house. David lives next door to the green house. Jack does not live next door to his friend who lives in the blue house. Who lives in the blue house ?

(A) Jack           (B) James           (C) David

Solution :

The order of houses.

White house          Green house          Blue house

David lives next door to the green house. So, David may live in blue house.

Question 6 :

Jane spent $42 for shoes. This was $14 less than twice what she spent for a blouse. How much was the blouse?

(A) 10            (B) 20           (C) 15

Solution :

Amount spent for shoes  =  $42

Let x be the amount spent for blouse.

2x-14  =  42

2x  =  42+14

2x  =  56

x  =  56/2 

x  =  28

Question 7 :

In a triangle, the length of the first side is “x”. The length of the second side is 2 cm greater than first side. The third side is 5 cm greater than the first side. If the perimeter of the triangle is 13, what is the length of each side ?(Taken in order:1st , 2nd,3rd)

(A) 7               (B) 4             (C) 2

Solution :

x ==> Length of first side 

x+2 ==>  Length of second side

x+5 ==>  Length of third side

Perimeter  =  13

x+x+2+x+5  =  13

3x  =  13-7

3x  =  6

x  =  2

Question 8 :

In a right angled triangle, the length of the opposite side and adjacent side are 3 cm and 4 cm respectively. What is the area of the triangle ?

(A) 5              (B) 6              (C) 4

Solution :

Area of triangle  =  (1/2) ⋅ base ⋅ height

  =  (1/2) ⋅ 4 ⋅ 3

  =  6 cm2

Question 9 :

Suppose Andrew is half the age of Brian, Brian is three times older than Charles and the sum of their ages is 44 years. How old is Charles ?

(A) 10            (B) 12           (C) 8

Solution :

Let A, B and C be the ages of Andrew, Brain and Charles respectively.

A  =  (1/2)B ---(1)

B  =  3C  ==>  C  =  B/3 ----(2)

A + B + C  =  44  ----(3)

By applying (1) and (2) in (3), we get

(B/2) + B + (B/3)  =  44

3B+6B+2B  =  44(6)

11B  =  44(6)

B  =  24

A  =  12

C  =  8

Question 10 :

The reduced common fraction for the

sum of (3/8) and (8/3) is

(A) 24/73            (B) 73/14             (C) 73/24

Solution :

Sum of (3/8) and (8/3)  =  (3/8) + (8/3)

  =  (9+64)/24

  =  73/24

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Unit Rates

    Dec 02, 22 04:18 PM

    Unit Rates - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Dec 02, 22 07:27 AM

    Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Read More

  3. Relation between Radian and Degree

    Dec 02, 22 07:16 AM

    Relation between Radian and Degree

    Read More