GRADE 5 MATH WORKSHEET

Grade 5 Math Worksheet :

In this section, we will see some practice problems for 5th grade students.

Question 1 :

Four chocolate pieces can be kept in a wooden box. How many boxes of same size needed for 32 chocolate pieces?

(A) 5    (B) 8    (C) 4

Solution :

Number of chocolate pieces can be kept in one wooden box  =  4

Total number of chocolates  =  32

Required number of boxes  =  32/4

  =  8 boxes

Question 2 :

Apple juice costs $3.29 a gallon. What is the cost in dollars to fill a can which holds 33 gallons?

(A) 100.21     (B) 102.54     (C) 108.57

Solution :

Cost of one gallon  =  $3.29

Cost of 33 gallons  =  33(3.29)

  =  $108.57

Question 3 :

John purchased 12 cotton shirts for $144. How much did each shirt cost in dollars ?

(A) 12     (B) 15      (C) 25

Solution :

Cost of 12 shirts  =  144

Cost of 1 shirt  =  144/12

  =  $12

Question 4 :

Add 9x and 12x

(A) -3x    (B) 21 x    (C) 14 x

Solution :

  =  9x + 12x

  =  21x

Question 5 :

The sound of thunder needs five seconds to travel a mile. How far are you away from the thunder, if it takes 55 seconds to reach you?

(A) 15     (B) 11      (C) 10

Solution :

Time taken by the sound to travel 1 mile  =  5 seconds

required distance  =  55/5

  =  11 miles

Question 6 :

Stella goes to the pet store and she buys a rabbit and a goldfish. She spends $24.00 in total. The rabbit costs twice as much as the goldfish, how much does she pay for the Rabbit in dollars?

(A) 14    (B) 15     (C) 16

Solution :

Let x be the cost of goldfish

Then, 2x be the cost of rabbit.

x + 2x  =  24

3x  =  24

x  =  24/3

x  =  8

2x  =  2(8)  =  16

Hence the cost of rabbit is $16.

Question 7 :

The reduced fraction of 0.82 is

(A) 26/57     (B) 15/18      (C) 41/50

Solution :

0.82  =  82/100

  =  41/50

Hence the reduced form is 41/50.

Question 8 :

Jessy is earning $2500 a month. She received a 4% pay raise. How much is she earning now in dollars?

(A) 2600     (B) 2400      (C) 3500

Solution :

Jessy's earning  =  $2500

Raised salary  =  2500 + 4% of 2500

  =  2500 + 100

  =  2600

Hence her earning is 2600.

Question 9 :

Kevin is having a garden whose measurements are 30 feet by 40 feet. He wants to put a sidewalk around the garden that is 3 feet wide. What is the perimeter of outside sidewalk, in feet?

(A) 150     (B) 162      (C) 164

Solution :

Length of the garden  =  30 feet

Width of the garden  =  40 feet

Length along with wide  =  30 + 3 + 3  =  36 feet

Width along with wide  =  40 + 3 + 3  =  46 feet

perimeter of the side walk  =  2(36 + 46)

  =  2(82)

  =  164 feet

Question 10 :

There are 12 families like watching sports for every 100 families with T.V sets. In a city of 23,400 families who all have TV sets, how many families would like watching sports ?

(A) 2500     (B) 2808      (C) 1250

Solution :

Percent of people who would like to watch sports  =  12%

Total number of families  =  23400

Number of families who would like to watch sports 

  =  12% of 23400

  =  0.12 (23400)

=  2808

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have practiced problems in the worksheet.

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Mar 03, 24 08:27 PM

    Problems on Trigonometric Identities with Solutions

    Read More

  2. Solved Problems on Binomial Expansion

    Mar 03, 24 10:46 AM

    Solved Problems on Binomial Expansion

    Read More

  3. P-Series Test for Convergence and Divergence

    Mar 03, 24 06:28 AM

    P-Series Test for Convergence and Divergence

    Read More