FREE ONLINE MATH WORKSHEET FOR 5TH GRADE

Free Online Math Worksheet for 5th Grade :

In this section, we will see some practice problems for 5th grade students.

Question 1 :

Peterson had $57 at the end of the game. While playing the game he won $200, lost $150, won $25, lost $10, and lost $35. How much had Peterson had at the beginning in dollars?

(A) 87    (B) 38     (C) 14

Solution :

Money won by Peterson in the game  =  200, 25

Money loss by Peterson in the game  =  150, 10 and 35

Remaining amount he has  =  57

Initial amount  =  200 + 25 - 150 - 10 - 35 + 57

  =  282 - 195

  =  87

Question 2 :

The number of lines of symmetry for a square is

(A) 2     (B) 5      (C) 4

Solution :

Hence line of symmetry is 4.

Question 3 :

Lily is one year younger to her husband Jack. If 650 is the product of their ages. How old is Lily in years?

(A) 12     (B) 15      (C) 25

Solution :

Let x be the age of Jack.

Age of Lily  =  x - 1

Product of ages  =  650

x(x - 1)  =  650

x2 - x  =  650

x2 - x -  650  =  0

(x - 26) (x + 25)  =  0

x  =  26 and x  =  -25

x - 1  =  25

Hence age of Lily is 25.

Question 4 :

Cameroon is tossing a fair coin two times. What is the probability for getting two heads?

(A) 1/2     (B) 1/4      (C) 1/5

Solution :

Sample space  =  {HH, TT, HT, TH}

n(s)  =  4

Let A be the event of getting two heads.

A  =  {HH}

n(A)  =  1

p(A)  =  n(A)/n(S)

p(A)  =  1/4

Question 5 :

A shirt is sold for $20.00 by a cloth store. The store has decided to raise the price by 20%. After a few days, again they decided to raise the price another 20%. What is the price of the shirt now?

(A) 15.2      (B) 28.8    (C) 10.5

Solution :

Cost price of the shirt  =  20

Raised price  =  20 + 20% of 20

  =  20 + 4

  =  24

After few more days, the shop decided to increase its price by 20% again.

New price after the second increment  =  24 + 20% of 24

  =  24 + 4.8

  =  28.8

Hence the new price is 28.8.

Question 6 :

The list price of a calculator is $130. Amy got 20% discount on list price while buying it. How much did she pay for the calculator?

(A) 142        (B) 150       (C) 104

Solution :

List price of calculator  =  130

Discount  =  20%

New price of calculator after discount 

  =  130 - 20% of 130

  =  130 - 26

  =  104

Hence the price of calculator is 104.

Question 7 :

The ratio of boys to girls on the St.John’s Math Team was 2:3. Four boys joined the team and the ratio changed to 4:5. How many boys are now on the St.John’ Math Team?

(A) 57      (B) 15      (C) 24

Solution :

From the ratio 2 : 3, the number of boys  =  2x and number of girls  =  3x

After four boys admitted in the school, the ratio be changed as 4 : 5.

(2x + 4) :  3x  =  4 : 5

(2x + 4) / 3x  =  4 / 5 

5(2x + 4)  =  4(3x)

10x + 20  =  12x

12x - 10x  =  20

x  =  10

Number of boys initially  =  2x  ==>  2(10)

=  20

After 4 boys admitted  =  20 + 4

  =  24 boys

Question 8 :

The sum and product of the two numbers are 9 and 20 respectively. Which of the smallest of those two numbers ?

(A) 4         (B) 2       (C) 5

Solution :

Let x and y be two numbers.

x + y  =  9 ---(1)

xy  =  20 ----(2)

x  =  9 - y

By applying the value of x in (2), we get

y(9 - y)  =  20

9y - y2  =  20

y2 - 9y + 20  =  0

(y - 5) (y - 4)  =  0

y  =  5 and 4

Smallest age is 4.

Question 9 :

The cost 6-inch diameter pizza is $8.00 while the cost of 12- inch diameter pizza is $16.00. Which is the better deal ?

(A) Both         (B) First      (C) Second

Solution :

To choose which is better, we should find the quantity of pizza.

Pizza will be the in the shape of circle.

Area of circle  =  πr2

Radius of pizza that costs $8.00  =  3

  =  π(3)2

  =  9π  -----(1)

Radius of pizza that costs $8.00  =  6

  =  π(6)2

  =  36π 

=  4(quantity of 1st pizza) -----(2)

In case 2, we are getting 4 times more pizza as case 1 for $16.

So, 2nd deal is better.

Question 10 :

In which quadrant does the point (-3,4) lie on ?

(A) 1st       (B) 2nd       (C) 3rd

Solution :

In the given coordinate, x is negative and  y is positive. So the given point lies in second quadrant.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have practiced problems in the worksheet.

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Solving Word Problems Using Section Formula

    Aug 12, 22 02:47 AM

    Solving Word Problems Using Section Formula

    Read More

  2. Solving for a Specific Variable Worksheet

    Aug 12, 22 02:41 AM

    Solving for a Specific Variable Worksheet

    Read More

  3. Solving for a Specific Variable

    Aug 12, 22 02:37 AM

    Solving for a Specific Variable - Concept - Solved Examples

    Read More