FIND THE QUOTIENT OF RATIONAL EXPRESSIONS

How to divide the rational expressions ?

If A/B and C/D are rational expressions and B, C and D are non-zero then,

Step 1 :

If the given two rational expressions are in division, the first expression will be multiplied by the reciprocal of the second expression.

Step 2 :

Simplify the numerators and denominators in step 1.

Step 3 :

The result will be the lowest form if possible.

Note :

Sometimes it may be necessary to use factorization and algebraic identities.

Problem 1 :

Solution :

Keep the first fraction as it is, next change the division sign as multiplication and write the reciprocal of the second fraction.

After we did the possible simplification, the answer is 5/6.

Problem 2 :

Solution :

Keep the first fraction as it is, next change the division sign as multiplication and write the reciprocal of the second fraction.

After we did the possible simplification, the answer is 3.

Problem 3 :

Solution :

a2-b2 = (a+b)(a-b)

Problem 4 :

Solution :

a2-b2 = (a+b)(a-b)

x2-72 = (x+7)(x-7)

Problem 5 :

Solution :

Factoring 6 from, we get

6a+30 = 6(a+5)

Problem 6 :

Solution :

a2-b2 = (a+b)(a-b)

x2-64 = x2-82 = (x+8)(x-8)

Problem 7 :

Solution :

Factoring 4, from c2+4c, we get

c2+4c = c(c+4)

c2-c-20 = (c-5)(c+4)

Problem 8 :

Solution :

x2+10x+21 = (x+3)(x+7)

x2+5x+4 = (x+1)(x+4)

x2+4x = x(x+4)

x3+7x2 = x2(x+7)

Apart from the stuff given above if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Trigonometry Word Problems Worksheet with Answers

    Jan 17, 22 10:45 AM

    Trigonometry Word Problems Worksheet with Answers

    Read More

  2. Trigonometry Word Problems with Solutions

    Jan 17, 22 10:41 AM

    Trigonometry Word Problems with Solutions

    Read More

  3. Writing Numbers in Words Worksheet

    Jan 16, 22 11:56 PM

    Writing Numbers in Words Worksheet

    Read More