EXPONENTS AND ORDER OF OPERATIONS

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

An expression like 53 is called a power. The number 5 is the base and 3 is the exponent.

53 = 5 ⋅ 5 ⋅ 5

In evaluating the power of 53, we have 3 factors of 5.

To evaluate an expression involving more than one operation, we agree to perform operations in the following order .

Order of Operations

1. Simplify the expressions inside grouping symbols, such as parentheses, brackets, and fraction bars.

2. Evaluate all powers.

3. Do all multiplications and divisions in order from left to right.

4. Do all additions and subtractions in order from left to right.

Example 1 :

Evaluate :

[(72 - 9) ÷ 8]2

Solution :

= [(72 - 9) ÷ 8]2

Evaluate power inside grouping symbols.

= [(49 - 9) ÷ 8]2

Evaluate expression inside grouping symbols.

= [40 ÷ 8]2

Divide 40 by 8.

= [5]2

Multiply 5 and 2.

= 10

Example 2 :

Evaluate :

{11 - 20 ÷ [(52 - 13)/3] + 8} ⋅ 2

Solution :

= {11 - 20 ÷ [(52 - 13)/3] + 8} ⋅ 2

Evaluate power inside grouping symbols.

= {11 - 20 ÷ [(25 - 13)/3] + 8} ⋅ 2

Evaluate expression inside grouping symbols.

= {11 - 20 ÷ [12/3] + 8} ⋅ 2

Evaluate expression inside grouping symbols.

= {11 - 20 ÷ 4 + 8} ⋅ 2

Divide 20 by 4.

= {11 - 5 + 8} ⋅ 2

Subtract 5 from 11.

= {6 + 8} ⋅ 2

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 14 ⋅ 2

Multiply.

= 28

Example 3 :

Evaluate :

19 - 3{20 - [(24 - 7)/4] x 8}

Solution :

= 19 - 3{20 - [(24 - 7)/4] x 8}

Evaluate power inside grouping symbols.

= 19 - 3{20 - [(16 - 7)/4] x 8}

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 19 - 3{20 - [9/4] x 8}

Multiply 9/4 and 8.

= 19 - 3{20 - 72/4}

Divide 72 by 4.

= 19 - 3{20 - 18}

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 19 - 3{2}

Multiply 3 and 2..

= 19 - 6

= 13

Example 4 :

Evaluate :

[72 ÷ 32 ⋅ 2]/6

Solution :

= [72 ÷ 32 ⋅ 2]/6

Evaluate power inside grouping symbols.

= [72 ÷ 9 ⋅ 2]/6

Divide 72 by 9.

= [8 ⋅ 2]/6

Multiply 8 and 2.

= 16/6

= 8/3

Example 5 :

Evaluate :

53 - (1/2)(12 + 12 ÷ 3)

Solution :

= 53 - (1/2)(12 + 12 ÷ 3)

Evaluate power.

= 125 - (1/2)(12 + 12 ÷ 3)

Evaluate expression inside grouping symbols (divide 12 by 3).

= 125 - (1/2)(12 + 4)

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 125 - (1/2)(16)

Multiply 1/2 and 16.

= 125 - 16/2

Divide 16 by 2.

= 125 - 8

= 117

Example 6 :

Evaluate the following expression if a = -2, b = 3 and c = 5.

(2c/a)2 - 10[(a + b)/a)]

Solution :

= (2c/a)2 - 10[(a + b)/a)]

Substitute a = -2, b = 3 and c = 5.

= (2 ⋅ 5/(-2))2 - 10[(-2 + 3)/(-2)]

Evaluate expression inside grouping symbols.

= (10/(-2))2 - 10[(1/(-2)]

= (-5)2 - 10[-1/2]

Evaluate power.

= 25 - 10[-1/2]

Multiply 10 and -1/2.

= 25 + 10/2

= 25 + 5

= 30

Example 7 :

Evaluate the following expression if x = 4, y = 1 and z = -3.

9 - 2x ÷ (z + y)3

Solution :

= 9 - 2x ÷ (z + y)3

Substitute x = 4, y = 1 and z = -3.

= 9 - 2 ⋅ 4 ÷ (-3 + 1)3

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 9 - 2 ⋅ 4 ÷ (-2)3

Evaluate power.

= 9 - 2 ⋅ 4 ÷ (-8)

Multiply 2 and 4.

= 9 - 8/(-8)

Divide 8 by -8.

= 9 - (-1)

= 9 + 1

= 10

Example 8 :

Evaluate the following expression if a = 4, b = -3 and c = 7.

a3 - [(b2 + c)/a) + (ab + c)

Solution :

= a3 - [(b2 + c)/a) + (ab + c)

Substitute a = 4, b = -3 and c = 7.

= 43 - [((-3)2 + 7)/4) + (4(-3) + 7)

Evaluate 43, (-3)2 and 4(-3).

= 64 - [(9 + 7)/4)] + (-12 + 7)

Evaluate expression inside grouping symbols.

= 64 - [16/4] + (-5)

Divide 16 by 4.

= 64 - 4 + (-5)

= 64 - 4 - 5

= 60 - 5

= 55

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

©All rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Oct 10, 26 06:38 PM

    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Read More

  2. AP Calculus BC Problems with Solutions

    Sep 30, 26 01:08 PM

    digitalsatmath451.png
    AP Calculus BC Problems with Solutions

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 30, 26 01:00 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More