EXPONENTIAL FORM TO LOGARITHMIC FORM

About "Exponential form to logarithmic form"

Exponential form to logarithmic form :

Here we are going to see how to convert exponential form to logarithmic form.

Let us look into some examples to understand the concept given above.

Example 1 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

 6-4  =  1/1296

Solution :

Given exponential form :

6-4  =  1/1296

Logarithmic form :

-4  =  log6 (1/1296)

log6 (1/1296)  =  -4

Example 2 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

 (1/81)3/4  =  1/27

Solution :

Given exponential form :

 (1/81)3/4  =  1/27

Logarithmic form :

3/4  =  log(1/81) (1/27)

log(1/81) (1/27)  =  3/4

Example 3 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

 (216)1/3  =  6

Solution :

Given exponential form :

(216)1/3  =  6

Logarithmic form :

1/3  =  log216 6

log216 6  =  1/3

Example 4 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

 (13)-1  =  1/13

Solution :

Given exponential form :

 (13)-1  =  1/13

Logarithmic form :

-1  =  log13 (1/13)

log13 (1/13)  =  -1

Example 5 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

 8-2/3  =  1/4

Solution :

Given exponential form :

 8-2/3  =  1/4

Logarithmic form :

-2/3  =  log8 (1/4)

log8 (1/4)  =  -2/3

Example 6 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

251/2  =  5

Solution :

Given exponential form :

251/2  =  5

Logarithmic form :

1/2  =  log25 5

log25 5  =  1/2

Example 7 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

12-2  =  1/144

Solution :

Given exponential form :

12-2  =  1/144

Logarithmic form :

-2  =  log12 (1/144)

log12 (1/144)  =  -2

Example 8 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

10-1  =  0.1

Solution :

Given exponential form :

10-1  =  0.1

Logarithmic form :

-1  =  log10 (0.1)

log10 (0.1)  =  -1

Example 9 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

24  =  16

Solution :

Given exponential form :

24  =  16

Logarithmic form :

4  =  log2 16

log2 16  =  4

Example 10 :

Obtain the equivalent logarithmic form of the following

35  =  243

Solution :

Given exponential form :

35  =  243

Logarithmic form :

5  =  log3 243

log3 243  =  5

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Exponential form to logarithmic form". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Exponential form to logarithmic form",

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...