DOUBLES WORD PROBLEMS

Double facts are additions in which a number is added to itself.

Examples : 

1 + 1, 2 + 2 

Internalizing double facts are helpful building blocks in developing fluency in adding single digit numbers.

Problem 1 :

David has 10 candies. Daniel has the double of what David has. How many candies does Daniel have ?

Solution :

Number of candies that Daniel has

= Double of what David has

= 10 + 10

= 20

Problem 2 :

John has 12 cookies. Jose has the double of what John has. How many candies does Daniel have ?

Solution :

Number of candies that Jose has

= Double of what John has

= 12 + 12

= 24

Problem 3 :

Allen has 12 boxes of cookies. Lily has 4 more than the double of Allen has.How many boxes does Lily have ?

Solution :

Number of boxes that Lily has

= 4 more than the double of what Allen has

= 12 + 12 + 4

= 28

Problem 4 :

Joshua traveled 8 miles and Peter traveled the double of Joshua. How many miles did Peter travel ?

Solution :

Number of miles that Peter traveled

= Double of Joshua traveled

= 8 + 8

= 16

Problem 5 :

Ethan has 4 pizzas boxes of cookies. Antony has 2 less than the double of what Ethan has. 

Solution :

Number of pizzas that Antony has 

= 2 less than the double of what Ethan has

= 4 + 4 - 2

= 6

Problem 6 :

Ryan traveled 8 miles and James traveled 3 miles more than the double of Ryan. How many miles did James travel ?

Solution :

Number of miles that James traveled is

= 3 miles more than the double of James

= 8 + 8 + 3

= 19

Problem 7 :

Jonathan has 12 pencils. Samuel has 7 less than the double of Jonathan has. How many pencils does Samuel have ?

Solution :

Number of candies that Samuel has

= Double of what Jonathan has

= 12 + 12 - 7

= 24 - 7

= 17

Problem 8 :

Dylan is 7 years old. Benjamin's age is 3 years more than the double of Dylan's age. Find the age of Benjamin. 

Solution :

Age of Benjamin is

= 3 years more than the double of Dylan's age

= 7 + 7 + 3

= 17 years

Problem 9 :

Logan has $13. Brandon has $7 less than the double of Logan has. How much money does Brandon have ?

Solution :

Money that Brandon has

$7 less than the double of Logan has

= 13 + 13 - 7

= 26 - 7

= $19

Problem 10 :

In a game Jackson has scored 15 points. Luke has scored 14 points less than the double of Jackson. Who is the winner ?

Solution :

Points scored by Jackson = 15 ----(1)

Points scored by Luke is

= 12 points less than the double of Jackson

= 15 + 15 - 14

= 30 - 14

= 16 ----(2)

Comparing (1) and (2), Luke has scored more points than Jackson.

So, Luke is the winner.   

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Operations with Negative Numbers

    Jan 16, 22 10:09 PM

    Operations with Negative Numbers

    Read More

  2. Playing with Numbers

    Jan 16, 22 08:14 PM

    Playing with Numbers

    Read More

  3. Word Names for Numbers

    Jan 16, 22 12:37 PM

    Word Names for Numbers

    Read More