**Problem 1 : **

Admission to a zoo is $7 and there is a discount of 20% for students. How much is the discount? How much should a student pay?

**Problem 2 : **

A $220 bicycle was on sale for 60% off. Find the sale price.

**Problem 3 : **

Ray paid $12 for a $15 T-shirt. What was the percent discount?

**Problem 4 : **

What is the final price on a $185 leather jacket that is on sale for 40% off?

**Problem 5 : **

Neal bought a book on sale for $3.60. It was originally priced at $12. What was Neal’s discount as a percent?

**Problem 6 : **

Lorraine buys bangles at a wholesale cost of $50 each. He then marks up the price by 40% and sells the bangles. What is the amount of the markup? What is the selling price?

**Problem 7 : **

William bought an item for $80. The wholesale cost was $64. What was the percent markup?

**Problem 8 : **

A video game has a 70% markup. The wholesale cost is $9. What is the selling price and the amount of the markup?

**Problem 9 : **

Yolanda bought a video for $19.80 that was priced at a 65% markup over the manufacturer’s cost. What was manufacturer's cost?

**Problem 10 : **

Randy buys a hat for $16.50 that includes a sales tax of $1.50. If the wholesale cost of each hat is $12, find the markup as a percent?

**1. Answer : **

Subtract percent discount from 100%.

100% - 20% = 80%

A student should pay 80% of the regular price, $7.

Find 80% of 7. This is the student price.

0.80(7) = 5.60

Subtract 5.60 from 7. This is the amount of the discount.

7 - 5.60 = 1.40

The discount is $1.40 and student price is $5.60.

**2. Answer : **

Subtract percent off from 100%.

100% - 60% = 40%

The sale price is 40% of the regular price, $220.

Find 40% of 220. This is the sale price.

0.40(220) = 88

The sale price of the bicycle is $88.

**3. Answer : **

$15 - $12 = $3

Think : 3 is what percent of 15? Let x represent the percent.

3 = x(15)

Because x is multiplied by 15, divide each side by 15 to undo the multiplication.

3/15 = 15x/15

0.2 = x

Multiply 0.2 by 100 to convert it to a percent.

0.2 ⋅ 100% = x

20% = x

The discount is 20%.

**4. Answer : **

Subtract percent off from 100%.

100% - 40% = 60%

The sale price is 60% of the regular price, $185.

Find 60% of 185. This is the sale price.

0.60(185) = 111

The sale price of the leather jacket is $111.

**5. Answer : **

Find the discount amount.

$12 - $3.60 = $8.4

Think : 8.4 is what percent of 12? Let x represent the percent.

8.4 = x(12)

Because x is multiplied by 12, divide each side by 12 to undo the multiplication.

8.4/12 = 12x/12

0.7 = x

Multiply 0.7 by 100 to convert it to a percent.

0.7 ⋅ 100% = x

70% = x

Neal’s discount is 70%.

**6. Answer : **

Add percent markup to 100%.

100% + 40% = 140%

The selling price is 140% of the wholesale cost, $50.

Find 140% of 50. This is the selling price.

1.40(50) = 70

Subtract the wholesale cost from 70. This is the amount of the markup.

70 - 50 = 20

By either method, the amount of the markup is $20 and the selling price is $70.

**7. Answer : **

Find the amount of the markup.

80 - 64 = 16

Think: 16 is what percent of 64? Let x represent the percent.

16 = x(64)

Because x is multiplied by 64, divide each side by 64 to undo the multiplication.

16/64 = 64x/64

0.4 = x

Multiply 0.4 by 100 to convert it to a decimal.

0.4 ⋅ 100% = x

40% = x

The markup was 40%.

**8. Answer : **

Add percent markup to 100%.

100% + 70% = 170%

The selling price is 170% of the wholesale cost, $9.

Find 170% of 9. This is the selling price.

1.70(9) = 15.3

Subtract the wholesale cost from 15.3. This oi the amount of mark up.

15.3 - 9 = 6.3

The selling price is $15.30 and the amount of the mark up is $6.30.

**9. Answer : **

Let x be the manufacturer's cost.

Add percent markup to 100%.

100% + 65% = 165%

Yolanda's cost was 165% of the manufacturer's cost x.

Find 165% of x. This was Yolanda's cost.

165% of x = 1.65x

Given : Yolanda bought the video for $19.80.

1.65x = 19.80

Divide each side by 1.65.

1.65x/1.65 = 19.80/1.65

x = 12

The manufacturer's cost was $12.

**10. Answer : **

Selling price of the hat (Price before the sales tax is included) :

16.50 - 1.50 = 15

Amount of markup :

15 - 12 = 3

Think : 3 is what percent of 12. Let x represent the percent.

3 = x(12)

Divide each side by 12.

3/12 = 12x/12

1/4 = x

0.25 = x

Multiply 0.25 by 100 to convert it to a decimal.

0.25 ⋅ 100% = x

25% = x

The markup is 25%.

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

If you have any feedback about our math content, please mail us :

**v4formath@gmail.com**

We always appreciate your feedback.

You can also visit the following web pages on different stuff in math.

**WORD PROBLEMS**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Trigonometry word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**