DECIMAL PLACE VALUE WORKSHEET

Problem 1 :

In 0.5276, which digit is in the tenths place?

Problem 2 : 

In 1.2347, which digit is in the hundredths place?

Problem 3 : 

In 5678.92, which digit is in the hundreds place?

Problem 4 : 

In 9856.9202, which digit is in the thousandths place?

Problem 5 : 

In 207.159, in which place is the 9?

Problem 6 : 

In 12.0598, in which place is the 5?

Problem 7 : 

In 58702.19 in which place is the 7?

Problem 8 : 

In 0.0048 in which place is the 4?

Problem 9 : 

In 13256.02, which digit is in the ten thousands place?

Problem 10 : 

In 7800202, which digit is in the thousands place?

Problem 11 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"forty-five and six tenths" 

Problem 12 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"sixty-five, five-tenths and seven-hundredths" 

Problem 13 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"seventy-four and eight-thousandths" 

Problem 14 : 

Multiply 0.36 and 0.24 and round the answer to the nearest hundredths.

Problem 15 : 

Divide 5 by 1.2 and round the answer to the nearest thousandths.

Detailed Answer Key

Problem 1 :

In 0.5276, which digit is in the tenths place ?

Solution : 

Tenths place is nothing but the position of first digit after the decimal point. 

In 0.5276, the first digit after the decimal point is 5. 

So, the digit in the tenths place is 5.

Problem 2 : 

In 1.2347, which digit is in the hundredths place ?

Solution : 

Hundredths place is nothing but the position of second digit after the decimal point. 

In 1.2347, the second digit after the decimal point is 3. 

So, the digit in the hundredths place is 3.

Problem 3 : 

In 5678.92, which digit is in the hundreds place ?

Solution : 

Hundreds place is nothing but the position of second digit before the decimal point. 

In 5678.92, the second digit before the decimal point is 7. 

So, the digit in the hundreds place is 7.

Problem 4 : 

In 9856.9202, which digit is in the thousandths place ?

Solution : 

Thousandths place is nothing but the position of third digit after the decimal point. 

In 9856.9202, the third digit after the decimal point is 0. 

So, the digit in the thousandths place is 0.

Problem 5 : 

In 207.159, in which place is the 9 ? 

Solution : 

In 207.159, "9" is the third digit after the decimal point. 

According to the decimal place value chart, 9 is at thousandths place.  

So, 9 is at thousandths place. 

Problem 6 : 

In 12.0598, in which place is the 5 ? 

Solution : 

In 12.0598, "5" is the second digit after the decimal point. 

According to the decimal place value chart, 5 is at hundredths place.  

So, 5 is at hundredths place. 

Problem 7 : 

In 58702.19 in which place is the 7 ? 

Solution : 

In 58702.19, "7" is the third digit before the decimal point. 

According to the decimal place value chart, 7 is at hundreds place. 

So, 7 is at hundreds place. 

Problem 8 : 

In 0.0048 in which place is the 4 ? 

Solution : 

In 0.0048, "4" is the third digit after the decimal point. 

According to the decimal place value chart, 4 is at thousandths place. 

So, 4 is at thousandths place. 

Problem 9 : 

In 13256.02, which digit is in the ten thousands place ?

Solution : 

Ten thousands place is nothing but the position of fifth digit before the decimal point. 

In 13256.02, the fifth digit after the decimal point is 1. 

So, the digit in the thousands place is 1.

Problem 10 : 

In 7800202, which digit is in the thousands place ?

Solution : 

Here we don't have decimal point. So we can assume that the decimal point is at the end. 

That is 7800202  =  7800202 .

Thousands place is nothing but the position of fourth digit before the decimal point. 

In 7800202, the fourth digit before the decimal point is 0. 

So, the digit in the thousands place is 0.

Problem 11 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"forty-five and six tenths" 

Solution : 

From the given verbal phrase, we can have the numbers and their positions as given below.  

4 - tens 

5 - ones

6 - tenths 

So, we have

"forty-five and six tenths"  =  45.6

Problem 12 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"sixty-five, five-tenths and seven-hundredths" 

Solution : 

From the given verbal phrase, we can have the numbers and their positions as given below.  

6 - tens 

5 - ones

5 - tenths

7 - hundredths

So, we have

"sixty-five, five-tenths and seven-hundredths"  =  65.57

Problem 13 : 

Write the given verbal phrase as a decimal number.

"seventy-four and eight-thousandths" 

Solution :

7 - tens 

4 - ones

0 - tenths

0 - hundredths

8 - thousandths

So, we have

"seventy-four and eight-thousandths"  =  74.008

Problem 14 : 

Multiply 0.36 and 0.24 and round the answer to the nearest hundredths.

Solution :

0.36 x 0.24  =  0.0864

Whenever we want to round the number to the nearest hundredths, first we have to look at the digit at thousandths place. If it is greater than or equal to 5, we have to add 1 to the digit at hundredths place. 

Here, the digit at the thousandths place is 6 which is greater than 5. 

So we have to add 1 to the digit at the hundredths place. 

So, we have

0.0864    0.09

Problem 15 : 

Divide 5 by 1.2 and round the answer to the nearest thousandths.

Solution :

5 / 1.2  =  50 /12

5 / 1.2  =  4.166666...........

Whenever we want to round the number to the nearest thousandths, first we have to look at the digit at ten thousandths place. If it is greater than or equal to 5, we have to add 1 to the digit at thousandths place. 

Here, the digit at the ten thousandths place is 6 which is greater than 5. 

So we have to add 1 to the digit at the thousandths place. 

So, we have

4.16666.......    4.167

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Operations with Negative Numbers Worksheet

    Jan 16, 22 11:35 PM

    Operations with Negative Numbers Worksheet

    Read More

  2. Operations with Negative Numbers

    Jan 16, 22 11:23 PM

    Operations with Negative Numbers

    Read More

  3. Playing with Numbers

    Jan 16, 22 08:14 PM

    Playing with Numbers

    Read More