**Problem 1 : **

Refer to the following information and answer the questions 1 to 5.

Production of sugar by six major production units in million tonnes.

**Question 1 : **

In which month the unit B has a contribution of approximately 15% in the total sugar production?

**Question 2 :**

Which unit shows continuous increase in production of sugar over months?

**Question 3 :**

In the case of Unit E, in which of the following pairs of months the production of sugar was equal?

**Question 4 : **

In the month of June, how many units have a share of more than 25% of the total production of sugar?

**Question 5 :**

What was approximate percentage decrease in sugar production of unit B in June as compared to April?

**Problem 2 : **

Refer to the following graph and answer the questions 6 to 10.

Production of food grain over the years (1000 tonnes)

**Question 6 : **

What was the price difference between commodity A and B in the month of April?

**Question 7 :**

What was the difference in average price between commodity A and B from April to August?

**Question 8 :**

In which of the two months was the price of commodity A same?

**Question 9 : **

What was the approximate percentage decrease in the price of commodity A from March to April?

**Question 10 :**

What was the percentage increase in price of commodity B from January to April?

**Problem 3 : **

Refer to the following graph and answer the questions 11 to 15.

Production of food grain over the years (1000 tonnes)

**Question 11 : **

In the case of how many years was the production below the average production of the given years?

**Question 12 :**

What was the percentage drop in production from 1996 to 1997?

**Question 13 :**

In which year was the production 50% of the total production in 1993 and 1998 together ?

**Question 14 : **

If the production in 1999 will be above the average production of the given years, what could be the minimum production for 1999?

**Question 15 :**

What was the approximate percentage increase in production from 1993 to 1994 ?

**Answer (1) : **

1. Total production in April :

= 310 + 180 + 169 + 137 + 140 + 120 = 1056

15% of 1056 = 0.15 x 1056 = 158.4

Total Production in June :

= 320 + 160 + 188 + 173 + 135 + 130 = 1106

15% 1106 = 0.15 x 1106 = 165.9

Total production in July :

= 326 + 167 + 187 + 146 + 130 = 1136

15% of 1136 = 0.15 x 1136 = 170.4

Total Production in August :

= 327 + 150 + 185 + 178 + 145 + 128 = 1113

15% of 1113 = 0.15 x 1113 = 166.95 ≈ 167

That is, in Month July, the Unit B has a contribution of approximately 15% in the total sugar production.

**Answer (2) : **

Unit A shows continuous increase in production of sugar over months.

**Answer (3) :**

In Unit E, the pair of months that shows equal sugar production is April and May.

**Answer (4) :**

Total Production in June :

= 320 + 160 + 188 + 173 + 135 + 130 = 1106

25% of 1106 = 0.25 x 1106 = 276.5 units

Unit A shows more than 25% of the total production of sugar in the month June

**Answer (5) : **

In unit B, the production in June is 160 and the production in April is 180 units.

Decrease in percentage :

= [(180 - 160) / 180] x 100

= (20/180) x 100

= 11.11 %

≈ 10%

**Answer (6) : **

The price of commodity A in April is $1000.

The price of commodity B in April is $1150.

Difference :

= 1150 - 1000

= $150

**Answer (7) : **

Average price of commodity A from April to August :

= (1000 + 1050 + 975 + 900 + 1000) / 5

= 4925 / 5

= $985

Average price of commodity B from April to August :

= (1150 + 1100 + 1100 + 1000 + 950) / 5

= 5300 / 5

= $1060

Difference :

= 1060 - 985

= $75

**Answer (8) :**

Price of commodity A in April is $1000.

Price of commodity A in August $1000.

Therefore, in April - August the price of commodity A was same.

**Answer (9) :**

Price of commodity A in March is $1125.

Price of commodity A in April is $1000.

Decrease in percentage :

= [(1125 - 1000) / 1125] x 100

= (125/1125) x 100

= 11.11 %

≈ 11%

**Answer (10) : **

Price of commodity B in January is $1000.

Price of commodity B in April $1150.

Increase in percentage :

= [(1150 - 1000) / 1000] x 100

= (150/1000) x 100

= 15 %

**Answer (11) : **

Average production :

= (80 + 110 + 100 + 130 + 65 + 120) / 6

= 605/6

= 100.833 thousand tonnes

≈ 100900 tonnes

Production in 1993, 1995 and 1997 was below the average.

**Answer (12) : **

Production in 1996 = 130 thousand tonnes

Production in 1997 = 65 thousand tonnes

Decrease in percentage :

= [(130 - 65) / 130] x 100

= (65/130) x 100

= 50%

**Answer (13) :**

Total Production in 1993 and 1998 :

= 80 + 120

= 200

50% of 200 = 0.5 x 200 = 100

The production in 1995 was 50% of the total production in 1993 and 1998.

**Answer (14) :**

Average production = 100900 tonnes

Therefore the minimum production in 1999 will be 100900 tonnes.

**Answer (15) : **

Production in 1993 = 80 thousand tonnes

Production in 1994 = 110 thousand tonnes

Increase in percentage :

= [(110 - 80) / 80] x 100

= (30/80) x 100

≈ 40%

Apart from the stuff given above, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

If you have any feedback about our math content, please mail us :

**v4formath@gmail.com**

We always appreciate your feedback.

You can also visit the following web pages on different stuff in math.

**WORD PROBLEMS**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Trigonometry word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**