CUSTOMARY UNITS

The customary system of measurement is defined as a set of weights and measures being used in the United States for measuring length, weight, capacity, and temperature. 

Converting Customary Units - Important Stuff

Larger Unit to Smaller Unit -----> Multiply 

Smaller to Larger Unit -----> Divide 

Example : 

1 foot > 1 inch

Feet to Inches -----> Multiply by 12

Inches to Feet -----> Divide by 12

Practice Problems

Problem 1 :

Convert 2 pints into cups. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pints  =  2  2 cups 

2 pints  =  4 cups

Hence, 2 pints is equal to 4 cups.

Problem 2 :

Convert 3.5 quarts into cups  . 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 quarts  =  3.5  4 cups

3.5 quarts  =  14 cups

Hence, 3.5 quarts is equal to 14 cups.

Problem 3 :

Convert 32 cups into quarts. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

32 cups  =  32 / 4 quarts 

32 cups  =  8 quarts

Hence, 32 cups is equal to 8 quarts.

Problem 4 :

Convert 256 cups into gallons. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

256 cups  =  256 / 16 gallons 

256 cups  =  16 gallons

Hence, 256 cups is equal to 16 gallons.

Problem 5 :

Convert 24 quarts into gallons 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 quarts  =  24 / 4 gallons 

24 quarts  =  6 gallons 

Hence, 24 quarts is equal to 6 gallons.

Problem 6 :

Convert 2 minutes into seconds. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 minutes  =  2  60 seconds 

2 minutes  =  120 seconds

Hence, 2 minutes is equal to 60 seconds.

Problem 7 :

Convert 3.5 hours into minutes  . 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 hours  =  3.5  60 minutes

3.5 hours  =  210 minutes

Hence, 3.5 hours is equal to 210 minutes.

Problem 8 :

Convert 3 days into minutes. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit unit. So we have to multiply.

3 days  =  3  24 hours 

3 days  =  72 hours

3 days  =  72  60 minutes

3 days  =  4320 minutes

Hence, 3 days is equal to 4320 minutes.

Problem 9 :

Convert 480 seconds into minutes. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

480 seconds  =  480 / 60 minutes 

480 seconds  =  8 minutes

Hence, 480 seconds is equal to 8 minutes. 

Problem 10 :

Convert 112 days into weeks. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

112 days  =  112 / 7 weeks 

112 days  =  16 weeks

Hence, 112 days is equal to 16 weeks.

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Multiplicative Inverse Worksheet

    Jan 19, 22 09:34 AM

    Multiplicative Inverse Worksheet

    Read More

  2. Multiplicative Inverse

    Jan 19, 22 09:25 AM

    Multiplicative Inverse - Concept - Examples

    Read More

  3. Graphing Linear Functions Worksheet

    Jan 19, 22 08:24 AM

    Graphing Linear Functions Worksheet

    Read More