CUSTOMARY UNITS WORD PROBLEMS

Problem 1 :

David travels 60 miles in two hours. How many yards of distance will he cover in one minute ?

Solution :

We know that,

1 hour = 60 minutes

1 mile = 1760 yards

Given : Distance covered in 2 hours is 60 miles.

Distance covered in 1 hour = 30 miles

Distance covered in 1 hour = 30(1760) yards

Distance covered in 60 minutes = 30(1760) yards

Distance covered in 60 minutes = 52800 yards

Distance covered in 1 minute = 52800/60 yards 

Distance covered in 1 minute = 880 yards

Problem 2 :

Mark jogged 15840 feet in 45 minutes. Find the speed of Mark in feet per minute.

Solution :

Speed = Distance/Time

Speed = 15840/45

Speed = 352 feet per minute

Problem 3 :

Use a fraction to find the length in feet of a shoe that is 9 inches long.

Solution :

Here, we convert smaller unit (inches) into larger unit (foot).

Because, 1 foot  is  equal 12 inches, we have to use the fraction 1/12.

9 inches = 9(1/12) ft

9 inches = 3/4 ft

Problem 4 :

Kevin has a new television that is 24 inches tall. If Kevin sets the television on a 3-foot-tall stand, how far from the floor will the top of the television be (in inches) ?

Solution :

Given : Height of the television is 24 inches.

Height of the stand is

= 3 feet

= 3(12)

= 36 inches

Distance from the floor to the top of the television is

 Height of the stand + Height of the television

= 36 + 24 

= 60 inches

Problem 5 :

Becky and Keith each ran for exactly 20 minutes on a treadmill. Keith’s treadmill said he had run 10,000 feet. Becky’s treadmill said she had run 2 miles. Who ran farther, and how much farther?

Solution :

Both Becky and Keith took the same amount of time. That is 20 minutes.

Distance covered by Becky and Keith are given in different units. (Miles and Feet)

We have to make the units to be same.

Let us convert miles in to feet.

So,

2 miles = 2(5280) feet

2 miles = 10560 feet 

Therefore,

Distance covered by Becky = 10560 feet ----(1) 

Distance covered by Keith = 10000 feet ----(2)

Subtract by (1) and (2)

=  10560 - 10000

=  560 feet

So, Becky ran farther by 560 feet.

Problem 6 :

David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ?

Solution :

1 hour 36 minutes = 60 min + 36 min = 96 minutes

1 pound = 16 ounces

24 pounds = 24(16) ounces = 384 ounces

1 hour 36 min ----> 24 pounds

96 minutes ----> 384 ounces

1 minute ----> 384/96 ounces

1 minute ----> 4 ounces

Problem 7 :

Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount of metal used in one minute (in ounces).

Solution :

No. of ounces used in 45 minutes = 15840

No. of ounces used in 1 minute = 15840/45

No. of ounces used in 1 minute = 352

Problem 8 :

Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?

Solution :

Amount of almonds handed out to 1 student is 4 ounces.

Total no. of ounces of almonds handed out for 22 students is

=  4(22)

= 88 ounces

Convert ounces into pounds.

= 88/16 pounds

= 5.5 pounds

Problem 9 :

Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?

Solution :

1 pizza ----> 4 ounces of cheese

28 pizzas ----> 28(4) ounces of cheese

28 pizzas -----> 112 ounces of cheese

Problem 10 :

Who is driving faster,

Lenin  covers 6 miles in 2 minutes

or

Daniel covers 225 miles in 1.5 hours ?

Solution :

To compare the given measures, convert them in to unit rates in distance per hour.

Lenin

Distance in 2 min = 6 miles

Distance in 1 min = 3 miles

1 hour = 60 minutes

Distance in 1 hr =  60(3)

Distance in 1 hr = 180 miles

Daniel

Distance in 1.5 hrs = 225 miles 

Distance in 1 hr = 225/1.5 

Distance in 1 hr = 150 miles

From the above unit rates, Lenin covers more miles than Daniel per hour.

So, Lenin is driving faster.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More