CUSTOMARY UNITS OF WEIGHT

Customary units of weight is a system of measurements commonly used for measuring weight in the united states. 

Word problems given in this section will be much useful for the students who would like to practice problems on customary units of weight like pound, ounce and ton. 

For measuring weight, the U.S. customary system uses the pound, ounce and ton which are the only three customary weight measurements in everyday use. 

The relationship among the measurements pound, ounce and ton are given below.

Conversions

Solved Problems

Problem 1 :

Convert 2 pounds into ounces. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pounds  =  2  16 ounces 

2 pounds  =  32 ounces

So, 2 pounds is equal to 32 ounces.

Problem 2 :

Convert 3.5 tons into pounds. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 tons  =  3.5  2000 pounds

3.5 tons  =  7000 pounds

So, 3.5 tons is equal to 7000 pounds.

Problem 3 :

Convert 0.5 tons into ounces. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

0.5 tons  =  0.5  2000 pounds 

0.5 tons  =  1000 pounds

0.5 tons  =  1000  16 ounces

0.5 tons  =  16000 ounces

So, 0.5 tons is equal to 16000 ounces.

Problem 4 :

Convert 48 ounces into pounds. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

48 ounces  =  48/16 pounds 

48 ounces  =  3 pounds

So, 48 ounces is equal to 3 pounds. 

Problem 5 :

Convert 5000 pounds into tons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5000 pounds  =  5000/2000 tons 

5000 pounds  =  2.5 tons

So, 5000 pounds is equal to 2.5 tons.

Problem 6 : 

David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ? 

Solution :

1 hour 36 minutes  =  60 min + 36 min  =  96 minutes

1 pound  =  16 ounces

24 pounds  =  24  16 ounces  =  384 ounces

1 hour 36 min -----> 24 pounds

96 minutes ----> 384 pounds

So, no. of pounds prepared in 96 minutes is 

=  384 ounces

No. of ounces prepared in in one minute is 

=  384/96  

=  4

So, David will prepare, 4 ounces of metal in one minute. 

Problem 7 : 

Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount of metal used in one minute (in ounces).

Solution :

No. of ounces used in 45 minutes  =  15840

No. of ounces used in 1 minute  =  15840/45

No. of ounces used in 1 minute  =  352

So, the amount of metal used in 1 minute is 352. 

Problem 8 : 

Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?

Solution :

Amount of almonds handed out to 1 student is 4 ounces.

Total no. of ounces of almonds handed out for 22 students is 

=  4  22

=  88 ounces 

Convert ounces into pounds.

=  88/16 pounds

=  5.5 pounds

So, Mrs. Moore handed out 5.5 pounds of almonds.

Problem 9 : 

Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?

Solution :

1 pizza -----> 4 ounces of cheese

28 pizzas -----> 28  4 ounces of cheese

28 pizzas ------> 112 ounces of cheese

Now, convert 112 ounces into pounds. 

112 ounces  =  (112/16) pounds

112 ounces  =  7 pounds

So, Tommy needs 7 pounds of cheese to make 28 pizzas. 

Problem 10 : 

A standard elevator in a mid rise building can hold a maximum weight of about 1.5 tons. Assuming an average adult weight of 150 pounds, what is the maximum number of adults who could safely ride the elevator ? 

Solution :

First let us convert 1.5 tons into pounds 

1.5 tons  =  1.5  2000  =  3000 pounds        

So, the elevator can hold 3000 pounds of weight.

If the average weight of an adult is 150 pounds,

Maximum no. of adults could safely ride the elevator is

=  3000/150

=  20

So, maximum number of adults who could safely ride the elevator is 20.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More