Customary units of weight worksheets are much useful to the kids who would like to practice problems on customary units of weight like pound, ounce and ton.
"Customary units of weight" is a system of measurements commonly used for weight in the united states.
For measuring weight capacity, the U.S. customary system uses the pound, ounce and ton which are the only three customary weight measurements in everyday use.
The relationship among the measurements pound, ounce and ton are given below.
1. Convert 2 pounds into ounces.
2. Convert 3.5 tons into pounds.
3. Convert 0.5 tons into ounces.
4. Convert 48 ounces into pounds.
5. Convert 5000 pounds into tons
6. David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ?
7. Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount metal used in one minute (in ounces).
8. Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?
9. Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?
10. A standard elevator in a mid rise building can hold a maximum weight of about 1.5 tons. Assuming an average adult weight of 150 pounds, what is the maximum number of adults who could safely ride the elevator ?
11. Jose had 256 ounces of lemonade. He gave 3/4 of lemonade to his friend.How many pounds of lemonade does Jose have now ?
12. Robert had 12 tons of grains. He gave 25% of grains to his friend. How many pounds of grains does Robert have ?
13. Lily uses 2 ounces of cheese in each cake he makes. If she has 3.5 pounds of cheese, how many cakes can she make ?
14. Which is best deal,
18 ounces of cheese cost $ 3.60
or
54 ounces cheese cost $ 11.34 ?
15. The ratio of two metals A and B are in an alloy is 3:5. If the weight of the alloy is 16 pounds, find the weight of each metal in the alloy in ounces.
Here they are.
Problem 1 :
Convert 2 pounds into ounces.
Solution :
Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.
2 pounds = 2 x 16 ounces
2 pounds = 32 ounces
Hence, 2 pounds is equal to 32 ounces.
Problem 2 :
Convert 3.5 tons into pounds .
Solution :
Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.
3.5 tons = 3.5 x 2000 pounds
3.5 tons = 7000 pounds
Hence, 3.5 tons is equal to 7000 pounds.
Problem 3 :
Convert 0.5 tons into ounces.
Solution :
Here, we convert bigger unit into smaller unit unit. So we have to multiply.
0.5 tons = 0.5 x 2000 pounds
0.5 tons = 1000 pounds
0.5 tons = 1000 x 16 ounces
0.5 tons = 16000 ounces
Hence, 0.5 tons is equal to 16000 ounces.
Problem 4 :
Convert 48 ounces into pounds.
Solution :
Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.
48 ounces = 48 / 16 pounds
48 ounces = 3 pounds
Hence, 48 ounces is equal to 3 pounds.
Problem 5 :
Convert 5000 pounds into tons
Solution :
Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.
5000 pounds = 5000 / 2000 tons
5000 pounds = 2.5 tons
Hence, 5000 pounds is equal to 2.5 tons.
Problem 6 :
David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ?
Solution :
1 hour 36 minutes = 60 min + 36 min = 96 minutes
1 pound = 16 ounces
24 pounds = 24 x 16 ounces = 384 ounces
1 hour 36 min -----> 24 pounds ====> 96 minutes ----> 384 pounds
So, no. of pounds prepared in 96 minutes = 384 ounces
No. of ounces prepared in in one minute = 384 / 96
= 4
Hence 4 ounces of metal is prepared in one minute.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 7 :
Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount metal used in one minute (in ounces).
Solution :
No. of ounces used in 45 minutes = 15840
No. of ounces used in 1 minute = 15840 / 45
No. of ounces used in 1 minute = 352
Hence 352 ounces of metal used in 1 minute.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 8 :
Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?
Solution :
Total no. of ounces of almonds handed out = 4 x 22 = 88 ounces
Total no. of pounds of almonds handed out = 88 / 16 = 5.5 lb
Hence, Mrs. Moore handed out 5.5 pounds of almonds.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 9 :
Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?
Solution :
1 pizza -----> 4 ounces of cheese
28 pizzas -----> 28 x 4 ounces of cheese
28 pizzas ------> 112 ounces of cheese
Hence Tommy needs 112 ounces of cheese to make 28 pizzas.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 10 :
A standard elevator in a mid rise building can hold a maximum weight of about 1.5 tons. Assuming an average adult weight of 150 pounds, what is the maximum number of adults who could safely ride the elevator ?
Solution :
First let us convert 1.5 tons into pounds
1.5 tons = 1.5 x 2000 = 3000 pounds
So, the elevator can hold 3000 pounds of weight.
If the average weight of an adult is 150 pounds,
Maximum no. of adults could safely ride the elevator is
= 3000/150
= 20
Hence, maximum number of adults who could safely ride the elevator is 20.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 11 :
Jose had 256 ounces of lemonade. He gave 3/4 of lemonade to his friend.How many pounds of lemonade does Jose have now ?
Solution :
Amount of lemonade given to friend = 256 x 3/4
= 192 ounces
No. of ounces of lemonade that Jose has now = 256 - 192 = 64
1 pound = 16 ounces
Therefore, No. of pounds of lemonade that Jose has now is
= 64/16
= 4
Hence, no. of pounds of lemonade that Jose has now is 4.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 12 :
Robert had 12 tons of grains. He gave 25% of grains to his friend. How many pounds of grains does Robert have ?
Solution :
No. of tons of grains given to friend = 25% of 12 tons
= 0.25 x 12
= 3 tons
No. of tons of grains having had by Robert now = 12 - 3 = 9 tons
1 ton = 2000 pounds
9 tons = 9 x 2000 = 18000 pounds
Hence, no. of pounds of grains that Robert has now is 18000.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 13 :
Lily uses 2 ounces of cheese in each cake he makes. If she has 3.5 pounds of cheese, how many cakes can she make ?
Solution :
1 pound = 16 ounces
3.5 pounds = 3.5 x 16 ounces
3.5 pounds = 56 ounces
Each cake needs 2 ounces of cheese.
No. of cakes can be made with 56 ounces = 56 / 2 = 28
Hence Lily can make 28 cakes with 3.5 pounds of cheese.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 14 :
Which is best deal,
18 ounces of cheese cost $ 3.60
or
54 ounces cheese cost $ 11.34 ?
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates.
18 ounces -----> $3.60 1 ounce ------> 3.60 / 18 1 ounce -------> $ 0.20 |
54 ounces -----> $11.34 1 ounce -----> 11.34 / 54 1 ounce -----> 0.21 |
From the above unit rates, we get the lower price per ounce $0.20 in "18 ounces of cheese cost $ 3.60"
Hence, "18 ounces of cheese cost $3.60" is the best deal.
Let us look at the next problem on "Customary units of weight worksheets"
Problem 15 :
The ratio of two metals A and B are in an alloy is 3:5. If the weight of the alloy is 16 pounds, find the weight of each metal in the alloy in ounces.
Solution :
From the given ratio 3 : 5,
Weight of metal A = 3x and weight of metal B = 5x.
Total weight = 16 pounds
3x + 5x = 16
8x = 16
x = 2
Therefore,
Weight of metal A = 3(2) = 6 pounds = 6 x 16 = 96 ounces
Weight of metal B = 5(2) = 10 pounds = 10 x 16 = 160 ounces
Hence, weight of metal A is 96 ounces and weight of metal B is 160 ounces.
After having gone through the problems explained above, we hope that the students would have understood the stuff given on "Customary units of weight worksheets".
Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Customary units of weight worksheets", please click here.
If you need any other stuff in math, please use our google custom search here.
WORD PROBLEMS
HCF and LCM word problems
Word problems on simple equations
Word problems on linear equations
Word problems on quadratic equations
Area and perimeter word problems
Word problems on direct variation and inverse variation
Word problems on comparing rates
Converting customary units word problems
Converting metric units word problems
Word problems on simple interest
Word problems on compound interest
Word problems on types of angles
Complementary and supplementary angles word problems
Markup and markdown word problems
Word problems on mixed fractrions
One step equation word problems
Linear inequalities word problems
Ratio and proportion word problems
Word problems on sets and venn diagrams
Pythagorean theorem word problems
Percent of a number word problems
Word problems on constant speed
Word problems on average speed
Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree
OTHER TOPICS
Time, speed and distance shortcuts
Ratio and proportion shortcuts
Domain and range of rational functions
Domain and range of rational functions with holes
Graphing rational functions with holes
Converting repeating decimals in to fractions
Decimal representation of rational numbers
Finding square root using long division
L.C.M method to solve time and work problems
Translating the word problems in to algebraic expressions
Remainder when 2 power 256 is divided by 17
Remainder when 17 power 23 is divided by 16
Sum of all three digit numbers divisible by 6
Sum of all three digit numbers divisible by 7
Sum of all three digit numbers divisible by 8
Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4
Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits
Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3
Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6