CUSTOMARY UNITS OF CAPACITY

Customary units of capacity is a system of measurements commonly used for capacity in the united states. 

For measuring capacity, the U.S. customary system uses the cups, pints, quarts and gallons which are the only four customary capacity measurements in everyday use. 

The relationship among the measurements cups, pints, quarts and gallons are given below.

Conversions

Solved Problems

Problem 1 :

Convert 2 pints into cups.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pints  =  2  2 cups 

2 pints  =  4 cups

So, 2 pints is equal to 4 cups.

Problem 2 :

Convert 3.5 quarts into cups.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 quarts  =  3.5  4 cups

3.5 quarts  =  14 cups

So, 3.5 quarts is equal to 14 cups.

Problem 3 :

Convert 32 cups into quarts. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

32 cups  =  32/4 quarts 

32 cups  =  8 quarts

So, 32 cups is equal to 8 quarts.

Problem 4 :

Convert 256 cups into gallons. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

256 cups  =  256/16 gallons

256 cups  =  16 gallons

So, 256 cups is equal to 16 gallons.

Problem 5 :

Convert 24 quarts into gallons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 quarts  =  24/4 gallons

24 quarts  =  6 gallons

So, 24 quarts is equal to 6 gallons.

Problem 6 : 

David prepares 60 pints of juice in two hours. At the same rate, How many cups of juice will he prepare in one minute ?

Solution :

No. of pints prepared in 2 hours  =  60

No. of pints prepared in 1 hour  =  30


We know that, 

1 hour  =  60 minutes

1 pint  =  2 cups

1 hour -----> 30 pints

60 minutes -----> 30  2 cups

60 minutes -----> 60 cups

So, no. of cups prepared in 60 minutes is 60.

No. of cups prepared in in one minute is

=  60/60

=  1 cup

So, 1 cup of juice is prepared in 1 minute.

Problem 7 :

Mark used 15840 cups of fuel in 45 minutes. Find the amount fuel used in one minute (in cups).

Solution :

No. of cups used in 45 minutes  =  15840

No. of cups used in 1 minute  =  15840/45

No. of cups used in 1 minute  =  352

So, 352 cups of fuel used in 1 minute. 

Problem 8 : 

Kemka's little sister needs to take a bubble bath. The package says to put in a drop of bubble bath for every half gallon of water in the bath tub. If bathtub has 12 gallons of water, how many drops can she put into the bath for her sister?

Solution :

Half gallon of water -----> 1 drop of bubble bath

1 gallon of water -----> 2 drops of bubble bath

12 gallons of water -----> 12  2 drops of bubble bath

12 gallons of water -----> 24 drops of bubble bath

So, Kemka can put into 24 drops of bubble bath for her sister with 12 gallons of water.

Problem 9 : 

Ivan needs gas for his truck. He knows his truck holds 40 gallons of gas. If he is allowed to fill up 8 quarts of gas once in a time, how many times will he have to fill up his gas can to get his truck full of gas?

Solution :

1 gallon  =  4 quarts

40 gallons  =  40  4 quarts  =  160 quarts

So, he needs 160 quarts of gas to make his truck full of gas.

Once in a time, he can fill up 8 quarts of gas.

No. of times of filling to make the truck full of gas is

=  160/8

=  20

So, Ivan has to fill up his gas can 20 times to get his truck full of gas.

Problem 10 :

A bath uses 83 gallons and a shower uses 34 gallons. Mrs. Hitchins has a bath. How much water will be saved if Mrs. Hitchins decides to have a shower?

Solution :

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a bath :

=  83 -----(1)

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a shower :

=  34 -----(2)

Water saved  =  Difference between (1) and (2)

Water saved  =  83 - 34

Water saved  =  49

So, 49 gallons water will be saved, if Mrs. Hitchins decides to have a shower.

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More