CONVERTING CUSTOMARY UNITS

Important Stuff

Larger Unit to Smaller Unit -----> Multiply

Smaller to Larger Unit -----> Divide

Example :

1 minute > 1 second

Minutes to Seconds -----> Multiply by 60

Seconds to Minutes -----> Divide by 60

Solved Problems

Problem 1 :

Convert 2 feet into inches.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 feet  =  2  12 inches

2 feet  =  24 inches

Hence, 2 feet is equal to 24 inches.

Problem 2 :

Convert 3.5 yards into inches.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 yards  =  3.5  36 inches

3.5 yards  =  126 inches

Hence, 3.5 yards is equal to 126 inches.

Problem 3 :

Convert 30 inches into feet.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

30 inches  =  30/12 feet

30 inches  =  2.5 feet

Hence, 30 inches is equal to 2.5 feet.

Problem 4 :

Convert 5280 yards into miles. 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5280 yards  =  5280/1760 miles

5280 yards  =  3 miles

Hence, 5280 yards is equal to 3 miles.

Problem 5 :

Convert 24 feet into yards 

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 feet  =  24/3 yards

24 feet  =  8 yards

Hence, 24 feet is equal to 8 yards

Problem 6 :

Convert 2 pounds into ounces. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pounds  =  2  16 ounces

2 pounds  =  32 ounces

Hence, 2 pounds is equal to 32 ounces.

Problem 7 :

Convert 3.5 tons into pounds  . 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 tons  =  3.5  2000 pounds

3.5 tons  =  7000 pounds

Hence, 3.5 tons is equal to 7000 pounds.

Problem 8 :

Convert 0.5 tons into ounces. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

0.5 tons  =  0.5  2000 pounds

0.5 tons  =  1000 pounds

0.5 tons  =  1000  16 ounces

0.5 tons  =  16000 ounces

Hence, 0.5 tons is equal to 16000 ounces.

Problem 9 :

Convert 48 ounces into pounds.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

48 ounces  =  48/16 pounds

48 ounces  =  3 pounds

Hence, 48 ounces is equal to 3 pounds.

Problem 10 :

Convert 5000 pounds into tons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5000 pounds  =  5000/2000 tons

5000 pounds  =  2.5 tons

Hence, 5000 pounds is equal to 2.5 tons.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Definition of nth Root

    Sep 29, 22 04:11 AM

    Definition of nth Root - Concept - Examples

    Read More

  2. Worksheet on nth Roots

    Sep 29, 22 04:08 AM

    Worksheet on nth Roots

    Read More

  3. Inverse Property of Multiplication Worksheet

    Sep 29, 22 12:02 AM

    Inverse Property of Multiplication Worksheet

    Read More