CONVERTING BETWEEN PERCENTS DECIMALS AND FRACTIONS

About "Converting Between Percents Decimals and Fractions"

Converting Between Percents Decimals and Fractions :

To solve many real world problems, we need to do conversions between percents, decimals and fractions. 

Let us see how to do conversions between percents, decimals and fractions. 

A half can be written as given below

A quarter can be written as given below

CONVERSIONS

Proper fraction to decimal

Improper fraction to decimal

Mixed fraction to decimal

Proper fraction to percentage

Improper fraction to percentage

Decimal to percentage

Decimal to fraction

Percentage to fraction

Percentage to decimal

Converting between percents decimals and fractions - Practice problems

Problem 1 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

2.4%

Solution :

2.4%  =  2.4/100  =  24/1000  =  3/125

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 3/125

Problem 2 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

0.55%

Solution :

0.55%  =  0.55/100  =  55/10000  =  11/2000

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 11/2000.

Problem 3 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

0.25%

Solution :

0.25%  =  0.25/100  =  25/10000

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 1/400.

Problem 4 :

Convert the percentage given below into an improper fraction

125%

Solution :

125%  =  125/100  =  5/4 

Hence the improper fraction equal to the given percentage is 5/4

Problem 5 :

Convert the percentage given below into an proper fraction

15%

Solution :

15%  =  15/100  =  3/20 

Hence the improper fraction equal to the given percentage is 3/20

Problem 6 :

Convert the given fraction into decimal

3/20

Solution : 

In  the given fraction, the denominator is 20 which is convertible to 100 using multiplication by 5.

So, we have 

3/20  =  (3 ⋅ 5) / (20 ⋅ 5)  =  15 / 100  =  0.15

Hence,  3/20  =  0.15

Problem 7 :

Covert the given fraction into decimal

7/10

Solution : 

In  the fraction, the denominator is 10. 

So, we have 

7/10  =  0.7 

Hence,  7/10  =  0.7

Problem 8 :

Covert the fraction into decimal

3/50

Solution : 

In the fraction number, the denominator is 50 which is convertible to 100 using multiplication by 2. 

So, we have 

3/50  =  (3 ⋅ 2) / (50 ⋅ 2)  =  6/100  =  0.06 

Hence,  3/50  =  0.06

Problem 9 :

Covert the given fraction into decimal

 1/2

Solution : 

In the fraction, the denominator is 2 which is convertible to 10 using multiplication by 5. 

So, we have 

1/2  =  (1 ⋅ 5) / (2 ⋅ 5)  =  5/10  =  0.5 

Hence,  1/2  =  0.5

Problem 10 :

Covert the fraction into decimal

 3/4

Solution : 

In  the fraction, the denominator is 4 which is convertible to 100 using multiplication by 25. 

So, we have 

3/4  =  (3 ⋅ 25) / (4 ⋅ 25)  =  75/100  =  0.75 

Hence,  3/4  =  0.75

Problem 11 : 

Convert the fraction into percentage.  

2/3

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 3 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division. 

So, 2/3  =  0.6666  (approximately)

0.6666  =  0.6666  100 %  =  66.66%

Hence, 2/3  =  66.66 %  

Problem 12 : 

Convert the given fraction into percentage. 

5/6

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 6 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 5/6  =  0.8333  (approximately)

0.8333  =  0.8333  100 %  =  83.33%

Hence, 5/6  =  83.33%  

Problem 13 : 

Convert the given fraction into percentage. 

5/12

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 12 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 5/12  =  0.4166  (approximately)

0.4166  =  0.4166  100 %  =  41.66%

Hence, 5/12  =  41.66 % 

Problem 14 : 

Convert the given fraction into percentage. 

45/8

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 8 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 45/8  =  5.625

5.625  =  5.625  100 %  =  562.5 %

Hence, 45/8  =  562.5 % 

Problem 15 : 

Convert the given fraction into percentage. 

10/3

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 3 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 10/3  =  3.3333  (approximately)

3.3333  =  3.3333  100 %  =  333.33 %

Hence, 10/3  =  333.33 % 

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Converting between percents decimals and fractions". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Converting between percents decimals and fractions", please click here.

Apart from the stuff given on "Converting between percents decimals and fractions", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...
Widget is loading comments...