CONVERT RATES AND MEASUREMENTS CUSTOMARY UNITS

The chart given below can be used to convert rates and measurements into customary units. 

To convert smaller units into larger units, we have to divide.

To convert larger unit into smaller unit, we have to multiply.

Customary Units of Length

Example 1 :

Convert 2 feet into inches.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 feet = 2 x 12 inches

= 24 inches

Example 2 :

Convert 3.5 yards into inches.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 yards = 3.5 x 36 inches

= 126 inches

Example 3 :

Convert 30 inches into feet.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

30 inches = 30/12 feet

= 2.5 feet

Example 4 :

Convert 5280 yards into miles.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5280 yards = 5280/1760 miles

= 3 miles

Example 5 :

Convert 24 feet into yards.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 feet = 24/3 yards

= 8 yards

Customary Units of Weight

Example 1 :

Convert 2 pounds into ounces.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pounds = 2 x 16 ounces

= 32 ounces

Example 2 :

Convert 3.5 tons into pounds.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 tons = 3.5 x 2000 pounds

= 7000 pounds

Example 3 :

Convert 0.5 tons into ounces.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

0.5 tons = 0.5 x 2000 pounds

= 1000 pounds

= 1000 x 16 ounces

= 16000 ounces

Example 4 :

Convert 48 ounces into pounds.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

48 ounces = 48/16 pounds

= 3 pounds

Example 5 :

Convert 5000 pounds into tons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5000 pounds = 5000/2000 tons

= 2.5 tons

Customary Units of Capacity

Example 1 :

Convert 2 pints into cups.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pints = 2 x 2 cups

= 4 cups

Example 2 :

Convert 3.5 quarts into cups.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 quarts = 3.5 x 4 cups

= 14 cups

Example 3 :

Convert 32 cups into quarts.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

32 cups = 32/4 quarts

= 8 quarts

Example 4 :

Convert 256 cups into gallons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

256 cups = 256/16 gallons

= 16 gallons

Example 5 :

Convert 24 quarts into gallons.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 quarts = 24/4 gallons

= 6 gallons

Customary Units of Time

Example 1 :

Convert 2 minutes into seconds. 

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 minutes = 2 x 60 seconds

= 120 seconds

Example 2 :

Convert 3.5 hours into minutes.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 hours = 3.5 x 60 minutes

= 210 minutes

Example 3 :

Convert 3 days into minutes.

Solution :

Here, we convert bigger unit into smaller unit unit. So we have to multiply.

3 days = 3 x 24 hours

= 72 hours

= 72 x 60 minutes

= 4320 minutes

Example 4 :

Convert 480 seconds into minutes.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

480 seconds = 480/60 minutes

= 8 minutes

Example 5 :

Convert 112 days into weeks.

Solution :

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

112 days = 112/7 weeks

= 16 weeks

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Law of Cosines Worksheet

    Aug 06, 22 11:56 PM

    Law of Cosines Worksheet

    Read More

  2. Laws of Cosines

    Aug 06, 22 11:31 PM

    Laws of Cosines - Proof - Solved Problems

    Read More

  3. Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Aug 06, 22 09:01 AM

    Perpendiculars and Bisectors Worksheet

    Read More