CONVERT BETWEEN PLACE VALUES

Place values of a digit in a number is the digit multiplied by ten or hundred or thousand and so on.

To do conversion between place values, we have to remember the following relations :

1 ten  =  10 ones.

1 hundred  =  10 tens.

1 thousand  =  10 hundreds.

1 ten thousand  =  10 thousands

Example 1 :

Convert 2 ten thousands as hundreds

Solution :

Now we have to say the pattern, that is

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

We want to convert ten thousands as hundreds, we have take two steps from right to left. So we have to take two zeroes at the last.

Therefore,

2 ten thousands  =  200 hundreds

Example 2 :

How many hundreds make 40 tens ?

Solution :

Now we have to say the pattern,

"Ones", "tens", "hundreds"

If we want to convert hundreds from tens, we have take one step from left to right.So we have to cut one zero from 40.

Hence, 4 hundreds = 40 tens

In other way,

1 hundreds = 10 tens

2 hundreds = 20 tens

like wise 4 hundreds make 40 tens

Example 3 :

2 tens = _________ ones?

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds"

If we want to convert hundreds from tens, we have take one step from right to left . So we have to take one zero at the last of 2.

Hence, 2 tens = 20 ones

In other way,

1 ten = 10 ones 

2 tens = 20 ones

Example 4 :

 _________ hundreds = 30 tens 

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds"

If we want to convert hundreds from tens, we have take one step from left to right . So we have to cut one zero from 30.

Hence, 3 hundreds = 30 tens

In other way,

1 hundred  = 10 tens 

2 hundreds = 20 tens

like wise 3 hundreds = 30 tens

Example 5 :

1 tens thousand =  _________ tens 

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

If we want to reach ten thousands from tens , we have take three steps from right to left . So we have to take 3 zeroes at last of 1.

Hence, 1 ten thousand = 1000 tens

Example 6 :

________ thousand = 70 hundreds 

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

If we want to reach thousands from hundreds , we have take one step from left to right . So we have to cut 1 zero from 70.

Hence, 7 thousands = 70 hundreds

In other way,

1 thousand = 10 hundreds 

2 thousands = 20 hundreds 

like wise 7 thousands = 70 hundreds 

Example 7 :

________ ten thousands = 80,000 ones

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

If we want to reach ones from ten thousands , we have take 4 steps from left to right. So we have to cut 4 zeroes from 80,000.

Hence, 8 ten thousands = 80,000 ones

In other way,

1 ten thousand = 1000 ones

2 ten thousands = 2000 ones 

like wise 8 ten thousands = 80,000 ones

Example 8 :

9 ten thousands = _______ hundreds

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

If we want to reach hundreds from ten thousands, we have take 2 steps from right to left So we have to take 2 zeroes at the last of 9.

Hence, 9 ten thousands = 900 hundreds

In other way,

1 ten thousand = 10 thousands = 100 hundreds

2 ten thousands = 200 hundreds 

like wise 9 ten thousands = 900 hundreds

Example 9 :

4 hundreds = ___ tens 

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds"

If we want to reach hundreds from ten thousands, we have take 1 step from right to left. So we have to take 1 zero at the last of 4.

Hence, 4 hundreds  = 40 tens

In other way,

1 hundred = 10 tens

2 hundreds = 20 tens 

like wise 4 hundreds = 40 tens

Example 10 :

4 hundreds = ___ tens 

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds"

If we want to reach hundreds from ten thousands, we have take 1 step from right to left. So we have to take 1 zero at the last of 4.

Hence, 4 hundreds  = 40 tens

In other way,

1 hundred = 10 tens

2 hundreds = 20 tens 

like wise 4 hundreds = 40 tens

Example 11 :

70 hundreds = _______ tens

Solution :

Now we have to say the pattern, 

"Ones", "tens", "hundreds", "thousands",

"ten thousands"

If we want to reach tens  from hundreds , we have take one step from right to left . So we have to take 1 zero at the last of 70.

Hence, 70 hundreds = 700 tens

In other way,

1 hundred = 10 tens  

20 hundreds = 200 tens  

70 hundreds = 700 tens  

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Angular Speed Worksheet

    Dec 06, 22 07:10 AM

    Angular Speed Worksheet

    Read More

  2. Angular Speed Formula

    Dec 06, 22 07:04 AM

    Angular Speed Formula and Examples

    Read More

  3. Equations with Infinitely Many Solutions or No Solution

    Dec 05, 22 10:17 PM

    Equations with Infinitely Many Solutions or No Solution

    Read More