CONVERSION OF UNITS OF TIME PRACTICE PROBLEMS

Convert the following into minutes :

Example 1 :

13 hours

Solution :

1 hour  =  60 minutes

13 hrs  =  (13 × 60) min

13 hrs  =  780 min

Example 2 :

1560 seconds

Solution :

1 minute  =  60 seconds

1560 s  =  [1560/60] min

1560 s =  26 min

Example 3 :

2 days

Solution :

1 day  =  1440 minutes

2 days  =  (1440 × 2) min

2 days  =  2880 min

Example 4 :

6 hours 17 minutes

Solution :

1 hour  =  60 minutes

6 hrs  =  360 min

6 hours 17 minutes  =  (360 + 17) min

6 hours 17 minutes  =  377 min

Example 5 :

3 days 5 hours 38 minutes

Solution :

1 day  =  1440 minutes

3 days  =  (1440 × 3) min

3 days  =  4320 min

1 hour  =  60 minutes

5 hrs  =  (60 × 5) min

5 hrs  =  300 min

3 days 5 hours 38 minutes  =  (4320 + 300 + 38) min

3 days 5 hours 38 minutes  =  4658 min

Convert the following into days :

Example 6 :

8 years

Solution :

1 year  =  365 days

8 years  =  2 leap years + 6 years

2 Leap year  =  (366 × 2) days

2 Leap year  =  732 days

6 years  =  (365 × 6) days

6 years  =  2190 days

8 years  =  2 leap years + 6 years

=  (732 + 2190) days

=  2922 days

8 years  =  2922 days

Example 7 :

4320 minutes

Solution :

1 day  =  1440 minutes

4320 minutes  =  (4320/1440) days

4320 min  =  3 days

Example 8 :

864 hours

Solution :

24 hrs  =  1 day

864 hrs  =  (864/24) days

=  36 days

864 hrs  =  36 days

Example 9 :

864000 s

Solution :

1 day  =  86400 seconds

864000 seconds  =  (864000/86400) days

=  10 days

864000 s  =  10 days

Convert the following into seconds :

Example 10 :

3 hours

Solution :

1 hr  =  3600 seconds

3 hrs  =  (3 × 3600) s

3 hrs  =  10800 s

Example 11 :

47 minutes

Solution :

1 minute  =  60 seconds

47 min  =  (47 × 60) s

47 min  =  2820 s

Example 12 :

5 hours 7 minutes

Solution :

1 hour  =  3600 seconds

5 hrs  =  (5 × 3600) s

5 hrs  =  18000 s

1 minute  =  60 seconds

7 min  =  (7 × 60) s

7 min  =  420 s

5 hours 7 minutes  =  (18000 + 420) s

5 hours 7 minutes  =  18420 s

Example 13 :

5 weeks

Solution :

1 day  =  86400 seconds

7 days  =  (7 × 86400) s

7 days  =  604800 s

1 week  =  7 days

1 week  =  604800 s

5 weeks  =  (5 × 604800) s

5 weeks  =  3024000 s

Which time period is longer :

Example 14 :

1000 seconds or 16 minutes

Solution :

1 minute  =  60 seconds

1000 s  =  (1000/60)

1000 s  =  16.67 min

16.67 min > 16 minutes

1000 seconds period is longer

Example 15 : 

6 hours or 20000 seconds

Solution :

1 hour  =  3600 seconds

6 hrs  =  (6 × 3600) s

6 hrs  =  21600 s

21600 s > 20000 s

6 hours period is longer

Example 16 : 

2 weeks or 20000 minutes

Solution :

1 day  =  1440 minutes

7 days  =  (7 × 1440) min

7 days  =  10080 min

1 week  =  10080 min

2 weeks  =  20160 min

20160 min > 20000 min

2 weeks period is longer

Example 17 : 

5 days 7 hours or 8000 minutes ?

Solution :

1 day  =  1440 minutes

5 days  =  (5 × 1440) min

5 days  =  7200 min

1 hr  =  60 minutes

7 hrs  =  (7 × 60) min

7 hrs  =  420 min

5 days 7 hours  =  (7200 + 420) min

5 days 7 hours  =  7620 min

7620 min < 8000 min

8000 minutes period is longer

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Solving Word Problems Using Section Formula

    Aug 12, 22 02:47 AM

    Solving Word Problems Using Section Formula

    Read More

  2. Solving for a Specific Variable Worksheet

    Aug 12, 22 02:41 AM

    Solving for a Specific Variable Worksheet

    Read More

  3. Solving for a Specific Variable

    Aug 12, 22 02:37 AM

    Solving for a Specific Variable - Concept - Solved Examples

    Read More