CLASSIFY TRIANGLES

About "Classify triangles"

Classify triangles :

In geometry, triangles can be classified using various properties related to their angles and sides.

There are six different types of triangles. 

Here we are going to see, "How triangles in geometry can be classified"

Equilateral Triangle

An equilateral triangle is a triangle in which all the three sides will be equal.

Each angle will be 60°.

Isosceles triangle

A triangle with two equal sides is called as isosceles triangle.

The angles corresponding to the equal sides will always be equal.

Scalene triangle

In a scalene triangle the length of all the three sides will be different.

And also all the three angles will be different. 

Right triangle

A right triangle is the triangle in which one of the angles will be 90°.

Acute triangle

An acute triangle is a triangle with all three angles are less than 90 degree.

Obtuse triangle

An obtuse triangle is a triangle in which one of the angles are obtuse (greater than 90 degree).

Classifying triangles - Practice problems

Problem 1 :

Identify the type of triangle whose angles are 35°, 40°, 105°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  All the given three angles are different.

(ii)  One of the angles is greater than 90°

From the above two points, 

The given triangle is a scalene and obtuse triangle. 

Problem 2 :

Identify the type of triangle whose angles are 55°, 65°, 60°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  All the given three angles are different.

(ii)  All the three angles are less than 90°

From the above two points, we have

The given triangle is a scalene and acute triangle. 

Problem 3 :

Identify the type of triangle whose angles are 50°, 40°, 90°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  All the given three angles are different.

(ii)  One of the angles is 90°

From the above two points, we have

The given triangle is a scalene and right triangle. 

Problem 4 :

Identify the type of triangle whose angles are 45°, 45°, 90°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  Two of the given angles are equal

(ii)  One of the angles is 90°

From the above two points, we have

The given triangle is an isosceles and right triangle. 

Let us look at the next problem on "Classifying triangles"

Problem 5 :

Identify the type of triangle whose angles are 70°, 70°, 40°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  Two of the given angles are equal

(ii)  All the three angles are less than 90°

From the above two points, we have

The given triangle is an isosceles and acute triangle. 

Let us look at the next problem on "Classifying triangles"

Problem 6 :

Identify the type of triangle whose angles are 30°, 30°, 120°.

Solution :

Let us consider the following two important points related to the given information. 

(i)  Two of the given angles are equal

(ii)  One of the angles is greater than 90°

From the above two points, we have

The given triangle is an isosceles and obtuse triangle. 

Let us look at the next problem on "Classifying triangles"

Problem 7 :

Identify the type of triangle whose sides are 5 cm, 6 cm and 7 cm. 

Solution :

The length of all the three sides are different. 

From the above point, we have

The given triangle is a scalene triangle.

Let us look at the next problem on "Classify triangles"

Problem 8 :

Identify the type of triangle whose sides are 6 cm, 6 cm and 8 cm. 

Solution :

The lengths of two of the sides are equal.

From the above point, we have

The given triangle is an isosceles triangle.

Let us look at the next problem on "Classify triangles"

Problem 9 :

If (3x + 3) is one of the angles of an acute triangle, then find the value of "x". 

Solution:

Since the given triangle is acute triangle, all the three angles will be less than 90°. 

So, (3x + 3) will also be less than 90°.

Then, 

3x + 3  < 90°

3x < 87°

x < 29°

Hence, the value of "x" is less than 29°

Let us look at the next problem on "Classify triangles"

Problem 10:

If 50°, 40° and (2x+4)°are the angles of a right triangle, then find the value of "x"

Solution:

Since the given triangle is a right triangle, one of the angles must be 90°

In the given three angles 50°, 40° and (2x+4)°, the first two angles are not right angles. 

So the third angle (2x+4)° must be right angle. 

Then,

2x + 4  =  90°

2x  =  86°

x  =  43°

Hence, the value of "x" is  43°

Let us look at the next problem on "Classify triangles"

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Classify triangles". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Classify triangles", please click here.

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Widget is loading comments...