ADDING AND SUBTRACTING REAL NUMBERS WORKSHEET

Questions 1-2 : Add or subtract using a number line.

Question 1 :

-3 + 6

Question 2 :

-2 - (-9)

Question 3 :

Add ;

-5 and -17

Question 4 :

Add :

-14 and 6

Question 5 :

Add :

6 and -13

Question 6 :

Add :

7.3 and -5.8

Question 7 :

Subtract :

11 from 8

Question 8 :

Subtract :

-15 from -4

Question 9 :

Subtract :

3/8 from -1/8

Question 10 :

Subtract :

-6 from 34.5

Answers

Question 1 :

-3 + 6

Answer :

On a number line, start at 0 and move left to -3.

To add 6, move right 6 units.  

-3 + 6  =  3

Question 2 :

-2 - (-9)

Answer :

On a number line, start at 0 and move left to -2.

To subtract -9, move right 9 units.  

-2 - (-9)  =  7

Question 3 :

Add -5 and -17.

Answer :

=  -5 + (-17)

Same signs : add the absolute values. 

(5 + 17  =  22)

Both numbers are negative, so the sum is negative. 

=  -22

Question 4 :

Add -14 and 6.

Answer :

=  -14 + 6

Different signs : subtract the absolute values. 

(14 - 6  =  8)

Use the sign of the number with the greater absolute value.

=  -8

Question 5 :

Add 6 and -13. 

Answer :

=  6 + (-13)

Different signs : subtract the absolute values. 

(13 - 6  =  7)

Use the sign of the number with the greater absolute value.

=  -7

Question 6 :

Add 7.3 and -5.8.

Answer :

=  7.3 + (-5.8)

Different signs : subtract the absolute values. 

(7.3 - 5.8  =  1.5)

Use the sign of the number with the greater absolute value.

=  1.5

Question 7 :

Subtract 11 from 8.

Answer :

=  8 - 11

To subtract 11, add -11.

=  8 + (-11)

Different signs : subtract absolute values.

(11 - 8  =  2)  

Use the sign of the number with the greater absolute value.

=  -2

Question 8 :

Subtract -15 from -4.

Answer :

=  -4 - (-15)

To subtract -15, add 15.

=  -4 + 15

Different signs : subtract absolute values.

(15 - 4  =  11)  

Use the sign of the number with the greater absolute value.

=  11

Question 9 :

Subtract 3/8 from -1/8.

Answer :

To subtract 3/8, add -38.

=  (-1/8) + (-3/8)

Same signs : add absolute values.

(1/8 + 3/8  =  4/8  =  1/2)  

Both numbers are negative, so the sum is negative. 

=  -1/2

Question 10 :

Subtract -6 from 34.5.

Answer :

=  34.5 - (-6)

To subtract -6, add 6.

=  34.5 + 6

Same signs : add absolute values.

(34.5 + 6  =  40.5)  

Both numbers are positive, so the sum is negative. 

=  40.5

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Angular Speed and Linear Speed

    Dec 07, 22 05:15 AM

    Angular Speed and Linear Speed - Concepts - Formulas - Examples

    Read More

  2. Linear Speed Formula

    Dec 07, 22 05:13 AM

    Linear Speed Formula and Examples

    Read More

  3. Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Dec 07, 22 05:08 AM

    Angular Speed and Linear Speed Worksheet

    Read More