SHSAT Practice Math Test :
Here we are going to see some practice questions questions for SHSAT exams. Each question paper consists of 20 question. For each questions, you can find solution with detailed explanation.
SHSAT Practice Math Test
Question 6 :
The equation 2(3x + 8) = 3(2x + 4) is satisfied by
(A) no value of x. (B) only negative values of x
(C) only x = 0. (D) only positive values of x.
(E) all values of x.
2(3x + 8) = 3(2x + 4)
6x + 16 = 6x + 12
No value of x.
Question 7 :
In the formula V = s2h, if s is doubled and h is tripled, then V is multiplied by
(A) 5 (B) 6 (C) 12 (D) 18 (E) 36
V = s2h ---(1)
Since "s" is doubled, s = 2s, "h" is tripled h = 3h
By applying the new values of s and h in (1), we get
V = (2s)2(3h)
V = 4s2 (3h)
V = 12s2 h
Hence V is multiplied by 12.
Question 8 :
You have 10 large boxes that can each hold 8 soccer balls, and 10 small boxes that can each hold 5 of the same soccer balls. If you have 99 soccer balls, what is the greatest number of boxes you can completely fill?
(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16 (E) 19
Large box can hold 8 soccer balls each, small box can hold 5 soccer balls each.
By choosing 8 large box, we may place 8 soccer balls each. So, in large box we will have 64 balls.
99 - 64 = 35
Now we may place these 35 balls in 7 small boxes containing 5 balls each.
Number of boxes = 8 + 7 = 15
Hence the total number of boxes is 15.
Question 9 :
The straight line graph shows the relationship between number of hours worked and amount earned. How much would be earned for 50 hours of work?
(A) $50 (B) $83 (C) $120 (D) $150 (E) $300
Let "x" be the number of hours worked
"y" be the amount earned.
y = kx --(1)
30 = k(5)
k = 30/5 = 6
The equation y = 6x represents the above relation.
y = 6 (50) = 300
Hence the cost earned for working 50 hours is $300.
Question 10 :
The perimeter of a triangle, all of whose sides have integer length, is 19. A possible length for the largest side is
(A) 6 (B) 8 (C) 10 (D) 15 (E) 17
The sum of three lengths is given as 19. If the longest side is 10, the sum of the other two sides would be 9, which is impossible.
Hence the longest side must be less than 10. If the longest side is only 6, then the perimeter cannot be more than 18.
So the answer is 8.
After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood, "SHSAT Practice Math Test".
Apart from the stuff given in this section "SHSAT Practice Math Test", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.
You can also visit our following web pages on different stuff in math.
APTITUDE TESTS ONLINE
ACT MATH ONLINE TEST
TRANSFORMATIONS OF FUNCTIONS
ORDER OF OPERATIONS
Customary units worksheet
Integers and absolute value worksheets
Nature of the roots of a quadratic equation worksheets
Point of intersection
MATH FOR KIDS
Word problems on linear equations
Trigonometry word problems
Word problems on mixed fractrions
Converting repeating decimals in to fractions