PSAT PRACTICE QUESTIONS IN MATH

About "PSAT Practice Questions in Math"

PSAT Practice Questions in Math :

Here we are going to see some sample questions for PSAT exams. For each and every questions, you will have solutions with step by step explanation.

PSAT Practice Questions in Math - Practice questions

Question 1 :

If x and y are integers, which is always even ?

Solution :

Since x and y are integers, the sum of those integers will be odd or even. The multiple of 2 will not be odd. So the answer is 2 (x + y).

Question 2 :

What is the probability that a point chosen will be in the shaded region ?

Solution :

Sample space  =  n(S)  =  πy2

Let "a" be the event that a point chosen in a shaded region.

Area of shaded region  =  πy2 πx2

n(A)  =  π(y2 x2)

P(A)  =  n (A) / n (S)

  =  π(yx2)/πy2

  =  (yx2)/y2

Let us look into the next example on "PSAT Practice Questions in Math".

Question 3 :

If q = x + y and x = y + z, what is z in terms of y and q?

Solution :

q = x + y -----(1)

x = y + z  ------(2)

z  =  x - y

From the first equation, let us find the value of x in terms of y and q

x  =  q - y

z  =  (q - y) - y

z  =  q - y - y  

z  =  q - 2y

Question 4 :

What is (5 !)!/ 5! ?

Solution :

Let x be 5 !

(5 !)!/ 5!  =  x!/x

  =  x (x- 1)!/x

  =  (x - 1)!

  =  (5! - 1)!

  =  (120 - 1)!

  =  119!

Hence none of the above is the answer.

Question 5 :

What is (a2 + 2ab + b2)/(a + b)3 ?

Solution :

(a2 + 2ab + b2)/(a + b)3

  =  (a + b)2/(a + b)3

  =  1/(a + b)

Question 6 :

It takes 3 cats 3 minutes to catch 3 mice. How many cats are needed to catch 99 mice in 99 minutes ?

Solution :

If it takes 3 cats 3 minutes to catch 3 mice, then it will take 3(1) cats 3x minute to catch 3x mice, as long as x is an integer.

3x  =  99

x  =  33

Since x is an integer, it will take 3(1)  =  3 cats.

Question 7 :

The sum of seven consecutive odd integers is 749. What is the largest of the seven integers ?

Solution :

Let "x" be the odd integer,

then 6 consecutive odd integers will be (x + 2), (x + 4), (x + 6), (x + 8), (x + 10) and (x + 12).

Sum of seven consecutive integers  =  749

x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 + x+12  =  749

7x + 42  =  749

7x  =  749 - 42

7x  =  707

x  =  707/7  ==>  101

Largest number of seven consecutive odd numbers 

  =  x + 12

  =  101 + 12

  =  113

Question 8 :

V = πr2 h Using the formula, if r is doubled and h is divided by 2, what is the ratio of the original volume to the new volume ?

Solution :

"r" is doubled means r = 2r

"h" is divided by 2 means h  =  h/2

New volume :

V1  =  π(2r)2 (h/2)

V1  =  π(4r2) (h/2)

V1  =  2πr2 h

Ratio of the original volume to the new volume :

  =  V : V1

  =  πr2 h : 2πr2 h

  =  1  :  2

Hence the required ratio is 1 : 2.

Question 9 :

A yellow cab has the base fare of $3.50 per ride plus $0.20 for each 1/4 of mile ridden. If a yellow cab costs $ 22.50, how many miles long was the ride ?

Solution :

Let "x" be the number of miles ridden 

To find the 1/4 th miles of x miles, we have to multiply 4 by x.

So, there are 4x (1/4)th miles in x miles.

To understand this, let us consider the following example in the picture given below.

Cost of yellow cab  =  $22.50

3.50 + 0.20 (4x)  =  22.50

0.80x  =  22.50 - 3.50

0.80x  =  19

(80x/100)  =  19

x  =  19(100)/80

x  =  23.75 miles

Hence he traveled 23.75 miles.

Question 10 :

John works 40 hours a week, and his monthly salary in June was $ 4000. In the month July, John got 4% raise on his monthly salary. In the month of July, what was John's hourly rate ?

Solution :

June month salary of John  =  $4000

Percentage of salary raised  =  4%

New salary in the month July  =  4000 + 4% of 4000

  =  4000 + 160

  =  4160

John's 1 week salary  =  4160/4  =  1040

He works 40 hours per week.

Hourly rate for the month July  =  1040/40  =  $26

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "PSAT Practice Questions in Math". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "PSAT Practice Questions in Math", please use our google custom search here.

Widget is loading comments...