PSAT MATH PRACTICE TEST QUESTIONS

About "PSAT Math Practice Test Questions"

PSAT Math Practice Test Questions :

Here we are going to see some sample questions for PSAT exams. For each and every questions, you will have solutions with step by step explanation.

Each question paper will contain set of 20 questions.

PSAT Math Practice Test Questions

PSAT Math Practice Test Questions

Question 11 :

What is the value of r in the equation 2r  = 102

Solution :

2r  = 102

2r  = 100  ==>  r  =  100/2  ==>  50

Hence the value of r is 50.

Question 12 :

What is the area of a square with a perimeter of 16 ?

Solution :

Perimeter of square  =  16

4a  =  16

a  =  16/4  =  4

Area of square  =  a2

  =  42  =  16

Question 13 :

What is 10% of a number whose square is 81 ?

Solution :

Let "x" be the unknown number

Given that:

Square of the unknown number  =  81

x2  =  81

x  =  9

10% of x  =  (10/100) ⋅ 9

  =  9/10

  =  0.9

Question 14 :

What is the range of the set {1, 2, 5, 10, 6, 12}

Solution :

To find the range of the given set, we have to subtract large value from the small value.

Range  =  L - S

Largest value  =  12, smallest value  =  1

  R = 12 - 1  =  11

Hence the range is 11.

Question 15 :

Nancy found a formula for the area of a square in terms of its perimeter. Let A stand for the area and P for perimeter. What is the formula Nancy found ?

Solution :

A - Area of square 

P - Perimeter of square = 4a

A  =  a2 and P = 4a  ==> a  =  P/4

Applying the value of a in area of square formula, we get

A  =  (p/4)2  =  P2/16

Hence the answer is P2/16.

Question 16 :

Anayet is driving to work from home and realizes he left his wallet at home when he is at workplace. He turns back to retrieve his wallet. His workplace and home are 45 miles apart and it takes him twice as long to get to workplace from his home than the other way around. It is a 30 minutes drive from his workplace to home. What is the average speed for the round trip in miles per minute ?

Solution :

Distance between workplace and home  =  45 miles

Time taken to drive from his workplace to home

  =  30 minutes

Given that :

Going back to home, retrieving his wallet and coming back to workplace is twice as long.

Distance covered  =  2(45)  =  90 miles

Time taken  =  30 + 30 + 30  =  90 minutes

Average speed  =  Distance / Time

  =  90/90

  =  1 minute/mile.

Hence the average speed is 1 minute/mile.

Question 17 :

Given that a vector  =  a2 + a, what is a vector ÷ a ?

Solution :

 a vector ÷ a   =  (a2 + a) /a

  =  a(a + 1)/a

  =  a + 1

Question 18 :

Sarah has a trick coin that has heads on both sides. She asks he friend John, who believes the coin is fair, to guess what face it will land on. If they flip the coin 100 times, how many times bigger is Sarah's expected probability of the coin landing on heads than John's expected probability of the coin landing on heads ?

Solution :

According to Sarah's belief probability of getting head =  1 (Sure event)

According to John's belief probability of getting head =  1/2 (Sure event)

1 is 2 times greater than 1/2.

Hence 2 times is the answer.

Question 19 :

What is the square of a number that when added to any number does not change that number's value ?

Solution :

0 is the number, when we add any number with zero, it will become the same number. By squaring 0, we get 0.

Question 20 :

How many non zero numbers are between 3 and 5 ?

Solution :

The question is, how many non zero numbers are between 3 and 5, it should not be decimal                                                                                                                                    Hence the answer is undefined.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "PSAT Math Practice Test Questions". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "PSAT Math Practice Test Questions", please use our google custom search here.

Widget is loading comments...