PSAT MATH PRACTICE TEST ONLINE

About "PSAT Math Practice Test Online"

PSAT Math Practice Test Online :

Here we are going to see some sample questions for PSAT exams. For each and every questions, you will have solutions with step by step explanation.

Each question paper will contain set of 20 questions.

PSAT Math Practice Test Online

PSAT Math Practice Test Online - Practice questions

Question 1 :

It takes George 3 minutes to read 300 words. If each page in a book that he is reading has 750 words, how long will it take George to read 6 pages ?

Solution :

Total number of of words in one page  =  750

Number of words in 6 pages  =  6(750)  =  4500

300 words can be read in 3 minutes.

Number of words read in 1 minute  =  300/3  =  100

Number of minutes taken to read 4500 words 

  =  4500/100

  =  45 minutes 

Question 2 :

[(1/2) - (3/4)]2 + (5/10)  =  

Solution :

=  [(1/2) - (3/4)]2 + (5/10)

=  [(2-3)/4]2 + (5/10)

=  (-1/4)2 + (1/2)

=  1/16 + 1/2

=  (1 + 8)/ 16

=  9/16

Hence the answer is 9/16.

Question 3 :

If x = 25 ⋅ 3⋅ 7, then what is the value of x ?

Solution :

x = 25 ⋅ 3⋅ 7

x  =  (32) ⋅ 9 ⋅ 7

x  =  2016

Question 4 :

A right cylindrical can is being filled with water. At 1 P.M, it is half full at 2 P.M it is 3/4 the full. At this rate, what was it empty ?

Solution :

From the given information, we know that for every 1 hour 1/4 th of the tank is being filled.

At 1 P.M, 1/2 of the tank is being filled

At 2 P.M, 3/4 of the tank is being filled

At 3 P.M, full tank is being filled

At 12 P.M, 1/4 of the tank is being filled

At 11 A.M, the tank is empty.

Question 5 :

If x8  =  (22) 4, what is x2 ?

Solution :

x8  =  (224

x8  =  28

Since the powers are equal, we may equate the base.

x = 2

x2  =  22  =  4 

Question 6 :

James has yard work to finish. He finishes 1/8 of the total work on the first day. What fraction of the work is left ?

Solution :

Fraction of work left  =  1 - (1/8)

=  (8 - 1)/8

=  7/8

Question 7 :

There are two different pathways connecting 1 and and 2. How many fewer steps is the solid line path than the dotted line path. (A step is defined as a line segment connecting 2 circles)

Solution :

Number of steps required to reach from 1 to 2 in solid line  =  4

Number of steps required to reach from 1 to 2 in dotted line  =  3

  =  3 - 4

  =  -1

Question 8 :

Jackie and Jesse each solve the same problem a different way 

Problem √(a + b)  =  ?

Jackie's way  =  √(a + b)  =  √a + √b

Jesse's way : √(a + b)  =  √(a+b)

If a = 9 and b = 25, how much bigger is Jakie's way than Jesse's way ?

Solution :

Jackie's way :

 √(a + b)  =  √a + √b

a = 9 and b = 25

 √(a + b)  =  √9 + √25

  =  3 + 5

  =  8

Jesse's way : 

√(a + b)  =  √(a+b)

a = 9 and b = 25

 √(a + b)  =   √(a+b)

  =   √(9+25)

=   √34

To find how much bigger is Jakie's way than Jesse's way

  =    8 - √34

Question 9 :

If  θ { a, b, c, d, e, f, g, h, i }  =  ab - cd + (ef)2 (gh)2/i

Which cannot be value of θ ?

(A)  θ (0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1)

(B)  θ (1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 0)

(C)  θ (2, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 10)

(D)  θ (2,3, 1, 4, 5, 6, 7, 0, 10)

(E)  0

Solution :

The value of θ cannot be ∞, from the given choices, in option B we have 0 for i. By applying this value, we get  ∞. 

Hence option B is the answer.

Question 10 :

If James grows by 20 inches every day starting Monday. What is the difference in his height between Wednesday and Monday ?

Solution :

Height of James in Monday  =  20 inches

in Tuesday  =  40 inches

in Wednesday  =  60 inches

  =  60 - 20

  =  40 inches

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "PSAT Math Practice Test Online". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "PSAT Math Practice Test Online", please use our google custom search here.

Widget is loading comments...