8TH GRADE MATH PROBLEMS WITH ANSWERS

Question 1 :

What is the smallest number by which 256 may be divided so that the quotient is perfect cube? 

(A) 2               (B) 3               (C) 4

Solution :

To find the number required to divide 256 such that the quotient is a perfect cube, we have to decompose 256 into prime factors.  

  =  256

  =  (2⋅2⋅2⋅2⋅2⋅2⋅2⋅2)

When we group the prime factors inside the cube root as triples, we left over with 2⋅ 2. That is 4.  

Hence 4 is the smallest number required to divide 256 so that the quotient is a perfect cube.

Question 2 :

How many digits are there in the square root of 4456321?

(A) 2 digits        (B) 4 digits      (C) 3 digits

Solution :

Square root of 1 digit and 2 digit number contains 1 digit.

Square root of 3 and 4 digit number contains 2 digits.

Square root of 5 and 6 digit number contains 3 digits.

Square root of 7 and 8 digit number contains 4 digits.

So, the square root of the given number has 4 digits.

Question 3 :

Find the value of 3x3 - 4x2 + x - 5 when x = -3 

(A) -54                 (B) -71               (C) -32

Solution :

Let f(x)  =  3x3 - 4x2 + x - 5

x  =  - 3

f(-3)  =  3(-3)3 - 4(-3)2 + (-3) - 5

  =  3(9) - 4(9) - 3 - 5

  =  27 - 36 - 3 - 5

  =  27 - 44

  =  -17 

Question 4 :

The perimeter of a rectangle is 52 cm. If its width is 2 cm more than one-third of its length, find the dimensions of rectangle.

(A) 12 cm x 4 cm    (B) 18 cm x 8 cm      (C) 15 cm x 9 cm

Solution :

Perimeter of a rectangle  =  52 cm

2(length + width)  =  52 ==>  l + w  =  26

Let x be the length 

width  =  (x/3) + 2

x + (x/3) + 2  =  26

[(3x + x)/3]  + 2 =  26

4x / 3  =  24

4x  =  24 (3)

x  =  6(3) ==>  18 cm

Width  =  (18/3) + 2

=  6 + 2  =  8 cm

So, the required dimension is 18 cm x 8 cm.

Question 5 :

What must be added to each of the numerator and the denominator of the fraction 7/11 to make it equal to 3/4

(A) 9                    (B) 5             (C) 12

Solution :

Let x be the required number to be added to both numerator and denominator of the fraction.

(7 + x) / (11 + x)  =  3/4

4(7 + x)  =  3(11 + x)

28 + 4x  =  33 + 3x

4x - 3x  =  33 - 28

x  =  5

So, 5 is the required number to be added to make the fraction 7/11 as 3/4.

Question 6 :

A line which intersects two or more lines at a distinct points is called a ____________

(A) concurrent       (B) Intersecting     (C) Transversal

Solution :

A line which intersects two or more lines at a distinct points is called a concurrent.

Question 7 :

The opposite angles of a cyclic quadrilateral are _______________

(A) Supplementary    (B) Complementary (C) None of these

Solution :

The sum of opposite angles of a cyclic quadrilateral is 180 degree.

So, the answer is supplementary.

Question 8 :

In triangle ABC is inscribed in a circle with center O and BC is a diameter, if angle BAC is 50°, find angle ABC.

(A)  50°           (B)  40°           (C)  48°

Solution :

In the right triangle ABC,

<A + <B + <C =  180

50 + <B + 90  =  180

140 + <B  =  180

<B  =  180 -  140

<B  =  40

Question 9 :

The circumference of a circle is 44 cm.Find its area (use π=22/7) 

(A) 154 cm2      (B) 130 cm2      (C) 145 cm2

Solution :

Circumference of a circle =   44 cm

2πr  =  44

⋅ (22/7) ⋅ r  =  44

r  =  7

Area of circle  =  πr2

  =  (22/7)  (7)2

  =  154 cm2

Question 10 :

The volume of a right circular cylinder is 1100 cm3 and the radius of its base is 5 cm. Calculate its curved surface area. 

(A) 410 cm2        (B) 125 cm2          (C) 440 cm2

Solution :

Volume of a right circular cylinder  =  1100 cm3

 πr2 h =  1100 cm3

Here r = 5

(22/7) ⋅ (5)2 ⋅ h  =  1100

h  = 2/7

Curved surface area of cylinder  =  2 πr h

  =  2 ⋅ (22/7) ⋅ 5 ⋅ (2/7)

=  440 cm2

So, the curved surface area of cylinder is  440 cm2

Apart from the stuff given on, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Unit Rates

    Dec 02, 22 04:18 PM

    Unit Rates - Concept - Examples with step by step explanation

    Read More

  2. Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Dec 02, 22 07:27 AM

    Adding and Subtracting Fractions Worksheet

    Read More

  3. Relation between Radian and Degree

    Dec 02, 22 07:16 AM

    Relation between Radian and Degree

    Read More