7th GRADE MATH TEST PRACTICE

Question 1 :

Suman studies for 17/3 hours daily. She devotes 14/5 hours of her time for Science and Mathematics. How much time does she devote for other subjects?

(A)   23/15          (B)  43/15             (C)  14/15

Solution :

Time devoted by her for Science and Mathematics 

  =  14/5

Total times of Suman's study  =  17/3

Thus, time devoted by her for other subjects

  =  17/3 - 14/5

  =  (85 - 42)/15

  =  43/15

Question 2 :

If A + B = 8 and A - B = 5, what is B is ?

(A)  5/4            (B)  8/7             (C)  3/4

Solution :

A + B = 8  ---(1)

A - B = 5  ---(2)

(1) + (2)  ==>  2A  =  8 + √5

A  =  (8 + √5)/2

(1) - (2)  ==>  2B  =  8 - √5

B  =  (8 - √5)/2

 B  =  [(√8 + √5)/2] [(√8 - √5)/2]

=  (√82√52)/4

=  (8 - 5)/4

=  3/4

So, the value of  B is 3/4.

Question 3 :

In a class of 35 students, 7 students were absent on a particular day. What percentage of the students were absent?

(A)  50%     (B)  33%     (C)  20%

Solution :

Total number of students  =  35

Number of students absent  =  7

Percentage of students were absent 

=  (7/35) 100

=  (1/5) 100

=  20%

Question 4 :

The last two digits of of 52003 is

(A)   30        (B) 50         (C)  25

Solution :

51  =  5

52  =  25

53  =  125

54  =  625

55  =  3125

56  =  15625

The last two digits of the expansion will be 25.

Question 5 :

Calculate the unit digit of 123

(A) 4              (B) 6            (C)  8

Solution :

123  =  12 ⋅ 12  12

The of unit digit of 12 is 2. If we multiply 2 three times, we will get 8.

So, the unit 123 is 8.

Question 6 :

What is the complementary angle of 35 degree

(A)   65    (B)   75   (C)   55

Solution : 

Complementary angles means sum of those angles would be 90 degree.

Let "x" be the unknown angle

x + 35  =  90

Subtract 35 on both sides

x  =  90 - 35

=  55

So, the complementary angle of 35 degree is 55.

Question 7 :

The sum of 2 consecutive integers is 75. Find the numbers.

(A)   37 and 38        (B)  47 and 28           (C)  28 and 37

Solution :

let x and x + 1 be two consecutive numbers

x + x + 1  =  75

2x + 1  =  75

Subtract both sides by 1

2x  =  74

Divide both sides by 2

x  =  74/2  =  37

So, the required numbers are 37 and 38.

Question 8 :

The percentage of literacy in a village is 47%. Find the number of illiterates in the village, if the population is 7,500.

(A)   6              (B)   8                 (C)  5

Solution :

Total population  =  7500

Percentage of illiterates  =  47

Number of illiterates  =  47% of 7500

  =  (47/100) ⋅ 7500

  =  47 (75)

  = 3525

So, the number of illiterates is 3525.

Question 9 :

The area of a trapezium is 102 sq. cm and its height is 12 cm. If one of its parallel sides is 8 cm. Find the length of the other side.

(A)  12 cm          (B)   9 cm             (C)   22 cm

Solution :

Area = 102 cm2, h = 12 cm, a = 8 cm.

Area of a trapezium = 102

(1/2) h (a + b)= 102

(1/2) (12) (a + b)= 102

6 (8 + b) = 102

8 + b = 17 ==> b = 17 – 8 = 9

length of the other side = 9 cm

Question 10 :

Find out the circumference of a circle whose radius is 3.5 m.

(A)  22 m       (B)  32 m       (C)   42 m

Solution :

r  =  3.5 m

Circumference of a circle = 2∏ r

  =  2 ⋅ (22/7) ⋅ 3.5

  =  22 m

So, the circumference of the circle is 22 m.

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Word Problems Involving Linear Equations

    Aug 14, 22 09:31 PM

    Word Problems Involving Linear Equations

    Read More

  2. Solving System of Linear Equations Word Problems Worksheet

    Aug 14, 22 09:17 PM

    Solving System of Linear Equations Word Problems Worksheet

    Read More

  3. Solving Word Problems with Linear Equations Worksheet

    Aug 14, 22 09:08 PM

    Solving Word Problems with Linear Equations Worksheet

    Read More