5TH GRADE MATH WORKSHEET WITH ANSWER

5th Grade Math Worksheet with Answer :

In this section, we will see some practice problems for 5th grade students.

Question 1 :

The percentage of prime numbers greater than 1 through 1 to 10?

(A) 40%     (B) 50%     (C) 80 %

Solution :

Numbers from 1 to 10 are

1, 2, ,3, 4, ,5 ,6 7, ,8 9, 10

Out of which prime numbers are 2, 3, 5, 7 

Out of 10 numbers 4 are primes.

Percentage of prime numbers  =  (4/10) x 100%

  =  40%

Question 2 :

Three numbers are chosen randomly between 1 to 10 (Inclusive). If the product of those three numbers is 24 and the sum is 9, then those three numbers are

(A) 2, 5, 1     (B) 1, 1, 4       (C) 2, 3, 4

Solution :

Option C satisfies both the conditions.

Sum of 2, 3, 4 is 9 and the product is 24.

Question 3 :

If the sum of the radius and the diameter of a circle is 9, then the circumference of this circle ?

(A) 2π      (B) 5π      (C) 6π

Solution :

Radius + Diameter  =  9

r + 2r  =  9

3r  =  9

r  =  3

Circumference of circle  =  2πr

  =  2π(3)

=  6π

Question 4 :

18 is A % of 60. What is the value of A?

(A) 20%      (B) 30%       (C) 25%

Solution :

A% of 60  =  18

(60A/100)  =  18

A  =  1800/60

A  =  30%

Question 5 :

The average of three consecutive natural numbers is 24, The difference between the largest and the smallest of these three numbers is ?

(A) 10, 20, 25     (B) 23, 24, 25      (C) 12, 15, 20

Solution :

Let x, x + 1 and x + 2 be three consecutive natural numbers.

Sum of three consecutive numbers  =  24

Average of three consecutive numbers :

(x + x + 1 + x + 2)/3  =  24

3x  =  72 - 3

3x  =  69

x  =  23

So, the consecutive numbers are 23, 24 and 25.

Question 6 :

Peter is twice as old as Ronald and Ronald is twice as old as Daniel. If Daniel is 12 years old, how old is Peter in years?

(A) 14      (B) 51        (C) 48

Solution :

Let x be the age of Daniel.

2x  =  Age of Ronald

2(2x)  =  4x  =  Age of Peter

x  =  12

4x  =  4(12)  =  48

Hence age of peter is 48.

Question 7 :

In the first 25 positive natural, 5 even numbers are removed, then percent of the remaining even numbers out of the 25 numbers is

(A) 45      (B) 25      (C) 28

Solution :

Totally we will have 25 numbers.

The numbers to be removed are 2, 4, 6, 8, 10.

Now we have 20 numbers. In that even numbers are

12, 14, 16, 18, 20, 22, 24

Percentage of remaining numbers :

=  (7/25) ⋅ 100

=  28%

Question 8 :

The reduced form of the fraction (585/3315) is

(A) 3/17      (B) 5/18      (C) 3/19

Solution :

  =  (585/3315)

In the first step we can simplify using 5 times table. So, we get

  =  117/663

Divide both numerator and denominator by 3

  =  39/221

Divide both numerator and denominator by 13 times table.

=  3/17 

Question 9 :

The reciprocal of the sum of four sevenths and seven fourths is

(A) 28/65      (B) 35/47      (C) 14/39

Solution :

  =  (4/7) + (7/4)

  =  (16 + 49)/28

  =  65/28

Reciprocal of 65/28 is 28/65.

Question 10 :

The largest prime factor of 30 times 40 times 50 is

(A) 8     (B) 5      (C) 3

Solution :

5 is the largest prime factor of 30 x 40 x 50.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have practiced problems in the worksheet.

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Aug 10, 22 10:23 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Read More

  2. Nature of the Roots of a Quadratic Equation

    Aug 10, 22 10:18 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation - Concept - Examples

    Read More

  3. Finding a Scale Factor Worksheet

    Aug 10, 22 10:28 AM

    Finding a Scale Factor Worksheet

    Read More