5TH GRADE MATH WORKSHEET PRINTABLE

5th Grade Math Worksheet Printable :

In this section, we will see some practice problems for 5th grade students.

Question 1 :

Two coins contain silver and copper in the ratio 4:5 and 7:15.Which of them contain more silver?

(A) First coin      (B) Second coin        (C) Both of them

Solution :

Ratio of silver to copper in the first coin is 4 : 5

Ratio of silver to copper in the second coin is 7 : 15

By multiplying the first ratio by 3, we get

12 : 15

So, the first coin contains more silver.

Question 2 :

18 mangoes cost $27. What will 15 mangoes cost?

(A) $5.5    (B) $10.5    (C) $22.5

Solution :

Cost of 18 mangoes  =  27

Cost of 1 mango  =  27/18  =  1.5

Cost of 15 mangoes  =  15(1.5)

  =  22.5

Cost of 15 mangoes is $22.5

Question 3 :

A train goes 280 km in 4 hours. How far will it go in 24 hours?

(A)  1320       (B) 1500      (C) 1680

Solution :

Distance covered in 4 hours  =  280 m

Distance covered  =  280/4

  =  70 m

Distance covered in 24 hours  =  24(70)

  =  1680 m

Question 4 :

There are 50 pages in a magazine. 12% of the pages have pictures on them. How many pages of the magazine have no pictures on them?

(A)  50 pages      (B)  44 pages      (C)  30 pages

Solution :

Percentage of pages have no picture  =  100 - 12 

  =  88

Number of pages which have no picture  =  88% of 50

=  (88/100) ⋅ 50

=  44 pages

Question 5 :

John receives $750 a month from his mother. If he spends 55% of it on food, how much does he spend on food?

(A) $505.5       (B) $412.5       (C) $300.5

Solution :

Amount he spent for food  =  55% of 750

  =  (55/100) ⋅ 750

  =  412.5

Question 6 :

Find the simple interest on $3000 at the rate of 4% per annum for 2 years  ?

(A) $240     (B) $300       (C)  150

Solution :

Principal  =  3000

Rate of interest  =  4%

Number of years  =  2

Simple interest  =  PNR / 100

  =  (3000  2  4)/100

  =  240

Hence the required interest is $240.

Question 7 :

Find the average of 4, 10, 18, 8

(A)  25        (B)  50       (C)  64

Solution :

Average of 4, 10, 18, 8 :

  =  (4 + 10 + 18 + 8)/4

  =  40/4

  =  10

Question 8 :

In a class of 55 of pupils, 44 are boys. What percentage of the pupils are girls

(A)  20%        (B) 15%       (C)  30%

Solution :

Total number of students  =  55

Number of boys  =  44

Number of girls  =  55 - 44

  =  11

Percentage of girls  =  (11/55) ⋅ 100%

  =  20%

Question 9 :

What is the next number of the pattern ?

320, 160, 80, 40, _______

(A)  20      (B)  17       (C)  40

Solution :

By observing the sequence, we get every term by dividing the previous term by 2.

So, the next term will be 40/2, that is 20.

Question 10 :

Add 6a + 2a + 8a

(A)  11a       (B) 16a      (C)  12a

Solution :

6a + 2a + 8a

By adding 6, 2 and 8, we get 16. So, the answer will be 16a.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have practiced problems in the worksheet.

Apart from the stuff given on this web page, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here

Solo Build It!

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

©All rights reserved. onlinemath4all.com

Recent Articles

  1. Solving for a Specific Variable Worksheet

    Aug 12, 22 02:41 AM

    Solving for a Specific Variable Worksheet

    Read More

  2. Solving for a Specific Variable

    Aug 12, 22 02:37 AM

    Solving for a Specific Variable - Concept - Solved Examples

    Read More

  3. Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Aug 10, 22 10:23 PM

    Nature of the Roots of a Quadratic Equation Worksheet

    Read More