Problems on speed distance and time play a major
role
in quantitative aptitude test. It is bit difficult to score marks in
competitive exams without knowing the shortcuts related to speed distance and time.

**Question : 1 **

If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover in 2.5 hours

**Solution :**

The speed is 50 miles per hour.

The distance covered in 1 hour = 50 miles

Then, the distance covered in 2.5 hours is

= 50x2.5 miles

= 125 miles

**Question : 2 **

If a person travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate, how long will he take to cover 160 miles distance ?

**Solution :**

Speed = 40 miles per hour.

Distance to be covered = 160 miles

Time = ?

Time = Distance / Speed

Time = 160 / 40

Time = 4 hours

**Question : 3 **

A person travels at a speed of 60 miles per hour. How far will he travel in 4.5 hours?

**Solution :**

The speed is 60 miles per hour.

The distance covered in 1 hour = 60 miles

Then, the distance covered in 4.5 hours is

= 60x4.5 miles

= 270 miles

**Question : 4 **

A person travels at a speed of 60 kms per hour. Then how many meters can he travel in 5 minutes?

**Solution :**

The speed is 60 kms per hour.

The distance covered in 1 hour = 60 kms or 60000 meters

That is, the distance covered in 60 min = 60000/60 = 1000 m

Then, the distance covered in 5 minutes is

= 1000x5

= 5000 meters

**Question : 5 **

A person covers 108 kms in 3 hours. What is his speed in meter per second?

**Solution :**

108 kms = 108x1000 = 108000 meters

3 hours = 3x60x60 = 10800 seconds

Speed = Distance / Time

Speed = 108000 / 10800

Speed = 10 meter per second

**Question : 6 **

A person covers 90 kms in 2 hours 30 minutes. Find the speed in meter per second.

**Solution :**

90 kms = 90x1000 = 90000 meters

2 hours 30 minutes = 150 min = 150x60 = 9000 seconds

Speed = Distance / Time

Speed = 90000 / 9000

Speed = 10 meter per second

**Question : 7 **

A person travels at the rate of 60 miles per hour and covers 300 miles in 5 hours. If he reduces his speed by 10 miles per hour, how long will he take to cover the same distance ?

**Solution :**

Original speed = 60 miles per hour.

If the speed is reduced by 10 miles per hour,

then the new speed = 50 miles per hour

Distance to be covered = 300 miles

Time = Distance / Speed

Time = 300 / 50

Time = 6 hours

**Question : 8 **

A person travels 50 kms per hour. If he increased his speed by 10 kms per hour, how many minutes will he take to cover 7500 meters?

**Solution :**

Speed = 50 kms per hour

If the speed is increased by 10 kms per hour,

then the new speed = 60 kms per hour

So, distance covered in 1 hour = 60 kms

Then, distance covered in 60 minutes = 60000 meters

Distance covered in 1 minute = 1000 meters

Then new speed = 1000 meter per minute

Distance to be covered = 7500 meters

Time = Distance / Speed = 7500 / 1000

Time = 7.5 minutes or 7 minutes 30 seconds

**Question : 9 **

A person can travel at the speed of 40 miles per hour. If he increases his speed by 50%, how long will he take to cover 330 miles?

**Solution :**

Original speed = 40 miles per hour

If the speed is increased by 50%,

then the new speed = 150 % of 40 = 60 miles per hour

Distance to be covered = 330 miles

Time = Distance / Speed

Time = 330 / 60

Time = 5.5 hours or 5 hours 30 minutes

**Question : 10 **

A person speed at a rate of 40 kms per hour. If he increases his speed by 20%, what is his new speed in meter per minute?

**Solution :**

Original speed = 40 kms per hour

If the speed is increased by 20%,

then the new speed = 120 % of 40 = 48 kms per hour

That is, distance covered in 1 hour = 48 kms

(or) Distance covered in 60 minutes = 48000 meters

(or) Distance covered in 1 minute = 800 meters

Hence, the speed = 800 meters per minute

**The
problems given on this page "Speed distance and time" would be much useful to the students who study this topic in their regular school math. **

**It would also be useful to the people who want to learn shortcuts on speed distance and time. **

**Click here to get more problems on speed distance and time**

**Click here to know more about quantitative aptitude tricks**

HTML Comment Box is loading comments...