RATIO AND PROPORTION PROBLEMS FOR CLASS 6

About "Ratio and Proportion Problems for Class 6"

Ratio and Proportion Problems for Class 6 :

In this section, we are going to see the problems on ratio and proportion for class 6. 

Ratio and Proportion Problems for Class 6 - Practice Questions

Now, let us look at some practice questions and step by step solution on "Ratio and proportion problems for class 6"

Question 1 :

If there are two lengths such that a = 90 cm and b = 120 cm, then find the ratio between them.

Solution :

a : b  =  90 : 120 

a : b  =  3 : 4

Hence, the ratio between the two lengths is

3 to 4 

From question no. 2 to question no.8, please use the information in the table given below.

Question 2 :

Find the ratio of the age of John to David. 

Solution :

Age of John  =  17 years

Age of David  =  15 years

Age of John : Age of David  =  17 : 15

Hence, the ratio of the age of John to David is

17 to 15

Question 3 :

Find the ratio of the age of David to John. 

Solution :

Age of David  =  15 years

Age of John  =  17 years

Age of David : Age of John  =  15 : 17

Hence, the ratio of the age of David to John is

15 to 17

Question 4 :

Find the ratio of the weight of David to John. 

Solution :

Weight of David  =  29 kg

Weight of John  =  31 kg

Weight of David : Weight of John  =  29 : 31

Hence, the ratio of the Weight of David to John is

29 to 31

Question 5 :

Find the ratio of the height of John to David. 

Solution :

Height  of John is

=  1m + 36cm

=  100cm + 36cm

=  136 cm

Height of David  =  123 cm 

Height of John : Height of David  =  136 : 123

Hence, the ratio of the height of John to height of David is

136 to 123

Question 6 :

Find the ratio of studying time of John to David. 

Solution :

Studying time of John  is

=  4 hours 

=  4 ⋅ 60 min 

=  240 minutes

Studying time of David  =  180 minutes

Studying time --> John : David  =  240 : 180

Studying time --> John : David  =  4 : 3

Hence, the ratio of studying time of John to David is

4 to 3

Question 7 :

Find the ratio of speed of cycling between John and David. 

Solution :

Speed of cycling  of John  =  10 kmph

Speed of cycling of David  = 15 kmph

Speed of cycling --> John : David  =  10 : 15

Speed of cycling --> John : David  =  2 : 3

Hence, the ratio of speed of cycling between John and David is

2 to 3

Question 8 :

Find the ratio of playing time of John to David. 

Solution :

Playing time of John  =  2 hours

Playing time of David  =  1 hour

Playing time --> John : David  =  2 : 1

Hence, the ratio of playing time of John to David is

2 to 1

Question 9 :

A student has 12 note books and 8 text books. Find the ratio of the note books to text books. 

Solution :

No. of note books  =  12

No. of textbooks  =  8

No. of note books : No. of textbooks  =  12 : 8

No. of note books : No. of textbooks  =  3 : 2

Hence, the ratio of notebooks to textbooks is

3 to 2

Question 10 :

The cost of a pen is $3 and the cost of pencil is $1.50. Find the ratio of the cost of a pen to pencil.

Solution :

Cost of a pen  =  $3  =  3 ⋅ 100  =  300 pennies

Cost of a pencil  =  $1.50  =  1.50 ⋅ 100  =  150 pennies

Cost of a pen : Cost of a pencil  =  300 : 150

Cost of a pen : Cost of a pencil  =  2 : 1

Hence, the ratio of cost of a pen to pencil is

2 to 1

(From question no. 11 to question no.13, please use the information given below)

In a Village of 10,000 people, 4,000 are Government Employees and the remaining are self-employed.

Question 11 :

Find the ratio of the government employees to people of the village. 

Solution :

No. of government employees  =  4000

Total no. of people in the village  =  10000

Government employees : Village people  =  4000 : 10000

=  2 : 5

Hence, the ratio of government employees to village people is

2 to 5 

Question 12 :

Find the ratio of self employed to people of the village. 

Solution :

No. of self employed is

=  10000 - 4000

=  6000

Total no. of people in the village  =  10000

Self employed : Village people  =  6000 : 10000

=  3 : 5

Hence, the ratio of self employed to village people is

3 to 5 

Question 13 :

Find the ratio of self employed to government employees. 

Solution :

No. of self employed is

=  10000 - 4000

=  6000

No. of government employees  =  4000

Self employed : Government employees  =  6000 : 4000

Self employed : Government employees  =  3 : 2

Hence, the ratio of self employed to government employees is

3 to 2 

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Ratio and proportion problems for class 6". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Ratio and proportion problems for class 6", please click here

Apart from the stuff given on "Ratio and proportion problems for class 6", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 




HTML Comment Box is loading comments...