HOW TO FIND DEGREE OF POLYNOMIAL

About "How to find degree of polynomial"

How to find degree of polynomial ?

Here we are going to see how to find degree of polynomial.

What is degree of polynomial ?

The highest power of the variable in a polynomial as the degree of the polynomial.

The degree of a non zero constant polynomial is zero.

Now let us look into some examples problems based on finding degree of polynomial.

Example 1 :

Find the degree of the polynomial

x5 - x4 + 3 

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "x".The highest power of the variable is 5.Hence the degree of the polynomial is 5.

Example 2 :

Find the degree of the polynomial

2 - y2 - y3 + 2y8

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "y". The highest power of the variable is 5.Hence the degree of the polynomial is 5.

Example 3 :

Find the degree of the polynomial

2

Solution :

The given polynomial is not having variable, it is a constant polynomial.

The degree of the constant polynomial is 0.

Example 4 :

Find the degree of the polynomial

5x3 + 4x2 + 7x

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "x". The highest power of the variable is 3.Hence the degree of the polynomial is 3.

Example 5 :

Find the degree of the polynomial

4 - y2

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "x". The highest power of the variable is 2.Hence the degree of the polynomial is 2.

Example 6 :

Find the degree of the polynomial

5y + √2

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "y". The highest power of the variable is 1.Hence the degree of the polynomial is 1.

Example 7 :

Find the degree of the polynomial

x3√2x + 4x - 1

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "x". The highest power of the variable is 3.Hence the degree of the polynomial is 3.

Example 8 :

Find the degree of the polynomial

√3 x + 1

Solution :

The given polynomial is defined in one variable  "x". The highest power of the variable is 1.Hence the degree of the polynomial is 1.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood How to find degree of polynomial.

Apart from the stuff given on "How to find the degree of polynomial", if you need any other stuff, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...
HTML Comment Box is loading comments...