**Applications of percent worksheet :**

Worksheet on applications of percent is much useful to the students who would like to practice solving problems on percentage.

1. Marcus buys a varsity jacket from a clothing store in Anaheim. The price of the jacket is $80 and the sales tax is 8%. What is the total cost of the jacket ?

2. Terry deposits $200 into a bank account that earns 3% simple interest per year. What is the total amount in the account after 2 years ?

3. To make a profit, stores mark up the prices on the items they sell. A sports store buys skateboards from a supplier for s dollars. What is the retail price for skateboards that the manager buys for $35 and $56 after a 42% markup ?

4. A discount store marks down all of its holiday merchandise by 20% off the regular selling price. Find the discounted price of decorations that regularly sell for $16 and $23.

5. A computer store used a markup rate of 40%. Find the selling price of a computer game that cost the retailer $25.

**Problem 1 : **

Marcus buys a varsity jacket from a clothing store in Anaheim. The price of the jacket is $80 and the sales tax is 8%. What is the total cost of the jacket ?

**Solution : **

**Step 1 :**

Use a bar model to find the amount of the tax.

Draw a bar for the price of the jacket, $80. Divide it into 10 equal parts. Each part represents 10% of $80, or $8.

Then draw a bar that shows the sales tax: 8% of $80.

Because 8% is 4/5 of 10%, the tax is 5/4 of one part of the whole bar.

Each part of the whole bar is $8.

So, the sales tax is 5/4 of $8.

4/5 × $8 = $6.40

The sales tax is $6.40.

**Step 2 : **

To find the total cost of the jacket, add the price of the jacket and the sales tax.

Jacket price + Sales tax = Total cost

$80 + $6.40 = $86.40

Hence, the total cost of the jacket is $86.40

**Problem 2 : **

Terry deposits $200 into a bank account that earns 3% simple interest per year. What is the total amount in the account after 2 years ?

**Solution : **

**Step 1 :**

Find the amount of interest earned in one year. Then calculate the amount of interest for 2 years.

Write 3% as a decimal : 0.03

Interest rate x Initial deposit = Interest for 1 year

0.03 x $200 = $6

Interest for 1 year x 2 years = Interest for 2 years

$6 x 2 = $12

**Step 2 :**

Add the interest for 2 years to the initial deposit to find the total amount in his account after 2 years.

Initial deposit + Interest for 2 years = Total

$200 + $12 = $212

Hence. the total amount in the account after 2 years is $212.

**Problem 3 : **

To make a profit, stores mark up the prices on the items they sell. A sports store buys skateboards from a supplier for s dollars. What is the retail price for skateboards that the manager buys for $35 and $56 after a 42% markup ?

**Solution : **

**Step 1 : **

Use a bar model.

Draw a bar for the cost of the skateboard S.

Then draw a bar that shows the markup: 42% of S, or 0.42S.

These bars together represent the cost plus the markup.

That is

S + 0.42S

**Step 2 :**

Retail price = Original cost + Markup

= S + 0.42S

= 1S + 0.42S

= 1.42S

**Step 3 : **

Use the expression to find the retail price of each skateboard.

S = $35 ----> Retail price = 1.42($35) = $49.70

S = $56 ----> Retail price = 1.42($56) = $79.52

**Problem 4 : **

A discount store marks down all of its holiday merchandise by 20% off the regular selling price. Find the discounted price of decorations that regularly sell for $16 and $23.

**Solution : **

**Step 1 : **

Use a bar model.

Draw a bar for the regular price P.

Then draw a bar that shows the discount: 20% of P, or 0.2P.

The difference between these two bars represents the price minus the discount.

That is,

P - 0.2P

**Step 2 :**

Sale price = Original price - Markdown

= p - 0.2p

= 1p - 0.2p

= 0.8p

**Step 3 :**

Use the expression to find the sale price of each decoration.

p = $16 ---> Sale price = 0.8($16) = $12.80

p = $23 ---> Sale price = 0.8($23) = $18.40

**Problem 5 : **

A computer store used a markup rate of 40%. Find the selling price of a computer game that cost the retailer $25.

**Solution : **

Selling price (S.P) = (100+M)% x C.P

Here, M = 40, C.P = $25

Then, S.P = (100 + 40)% x 25

S.P = 140% x 25

S.P = 1.4 x 25 = $35

Hence, the selling price is $35.

After having gone through the stuff given above, we hope that the students would have understood "Applications of percent worksheet".

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Applications of percent", please click here

Apart from the stuff given on "Applications of percent worksheet", if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

Widget is loading comments...