On this web page "Unitary method direct variation", we will learn to solve problems on unitary method using direct variation.
First let us come to know what is direct variation.
What happen when..................
Thus we can say, If an increase in one quantity produces a proportionate increase in another quantity, then the quantities are said to be in direct variation.
or
If a decrease in one quantity produces a roportionate decrease in another quantity, then the quantities are said to be in direct variation.
Change in both the quantities must be same.
That is,
Increase ---------------> Increase
or
Decrease ---------------> Decrease
Unitary method definition and example :
Definition :
Unitary-method is all about finding value to a single unit.
Unitary-method can be used to calculate cost, measurements like liters and time.
Example :
If 18 units of a product cost $360,
then price per unit is = 360 / 18 = $20
To have better understanding on unitary method direct variation, let us look at some practice problems on unitary method
Problem 1 :
75 basketballs cost $1,143.75. Find the cost of 26 basketballs
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, less number of basket balls -----> cost will be less
Given : 75 basketballs cost $1,143.75
Cost of one basket ball = 1143.75 / 75 = 15.25
Then, cost of 26 basket balls = 15.25 x 26 = 396.50
Hence, the cost of 26 basket balls is $ 396.50
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 2 :
If David sells 2 gallons of juice for $4, how much money will he earn by selling 17 gallons of juice ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more gallons of juice -----> amount received will be more
Given : 2 gallons cost $4
Then, the price pf one gallon = 4 / 2 = $2
Price of 17 gallons = 2 x 17 = $34
Hence, David will earn $34 by selling 17 gallons of juice
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 3 :
The cost of a taxi is $40.50 for 15 miles. Find the cost for 20 miles.
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more miles -----> cost will be more
Cost for 15 miles = 40.50
Cost for one mile = 40.50 / 15 = 2.70
Then, cost for 20 miles = 2.70 x 20 = 54
Hence, the cost for 20 miles is $54
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 4 :
In a business, if A can earn $7500 in 2.5 years, At the same rate, find his earning for 4 years.
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more time -----> more earning
Given : Earning for 2.5 years = $7500
Earning in 1 year = 7500 / 2.5 = 3000
Then, earning for 4 years = 4 x 3000 = 12000
Hence, the earning for 4 years is $12000
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 5 :
In 36.5 weeks, Miguel raised $2,372.50 for cancer research. How much money will he raise 20 weeks ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, less number of weeks ----> amount raised will be less
Given : Miguel raised $2, 372.50 in 36.5 weeks
Then, amount raised in one week = 2372.5 / 36.5 = 65
Amount raised in 20 weeks = 65 x 20 = 1300
Hence, the money raised in 20 weeks is $1300
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 6 :
Shanel gets 2/ 5 of a dollar for 1/7 hour of work.How much money does she get for 3 hours ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more hours -----> more earning
Pay for 1/7 hour of work = $2/5
Pay for 1 hour of work = (2/5) / (1/7)
Pay for 1 hour of work = (2/5) x (7/1)
Pay for 1 hour of work = 14 / 5
Then, pay for 1 hour of work = $2.8
Pay for 3 hours = 2.8 x 3 = 8.4
Hence, Shanel gets $8.4 for 3 hours of work
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 7 :
If 3 /35 of a gallon of gasoline costs 1/5 of a dollar, find the price of 1 gallon of gasoline.
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more gasoline -----> more cost
Cost of 3/35 of a gallon = $1/5
Cost of 1 gallon = (1/5) / (3/35)
Cost of 1 gallon = (1/5) x (35/3)
Cost of 1 gallon = 7 / 3
Cost of 1 gallon = 2.3
Hence, the cots of 1 gallon of gasoline is $ 2.30
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 8 :
Declan would like to hire a call taxi for 300 miles trip. If the cost of the taxi is $2.25 per mile, what is the total cost for his trip ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, more miles -----> more cost
Cost for one mile = $2.25
Cost for 300 miles = 2.25 x 300
Cost for 300 miles = $675
Hence, the total cost for the trip is $675
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 9 :
John ordered 330 units of a product for $495. Then he reduced his order to 270 units. How much money does John have to pay for 270 units ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, less units -----> less cost
Cost of 330 units = $495
Cost of 1 unit = 495 / 330
Cost of 1 unit = 1.5
Cost of 270 units = 1.5 x 270
Cost of 270 units = $405
Hence, John has to pay $405 for 270 units
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 10 :
My David earns $416 in 8 hours. How much does earn in 2.8 hours ?
Solution :
This is a situation of direct variation.
Because, less hours -----> less earning
Given : Earning in 8 hours = $ 416
Earning in 1 hour = $ 52
Earning in 2.8 hours = 52 x 2.8 = 145.6
Hence, Mr. David will earn $145.6 in 2.8 hours
Problem 1 :
Which is the best deal,
8 dolls cost $120
or
6 dolls cost $102 ?
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates.
8 dolls cost $120 Cost of 1 doll = 120 / 8 Cost of 1 doll = $15 |
6 dolls cost $102 Cost of 1 doll = 102 / 6 Cost of 1 doll = $17 |
We get the lowest price per doll is $15 in "8 dolls cost $120"
Hence, "8 dolls cost $120" is the best deal
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 2 :
Which is the best deal,
10 pencils cost $4
or
6 pencils cost $2.70 ?
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates.
Cost of 10 pencils = $4 Cost of 1 pencil = 4 / 10 Cost of 1 pencil = $0.40 |
Cost of 6 pencils = $2.70 Cost of 1 pencil = 2.7 / 6 Cost of 1 pencil = $0.45 |
We get the lowest price per pencil $0.40 in "10 pencils cost $4"
Hence, "10 pencils cost $4" is the best deal
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 3 :
Which is the best deal,
2 liters of milk at $3.80
or
1.5 liters of milk at $2.70 ?
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates.
2 liters of milk at $3.80 Cost of 1 liter = 3.8 / 2 Cost of 1 liter = $ 1.90 |
2 liters of milk at $2.70 Cost of 1 liter = 2.7 / 1.5 Cost of 1 liter = $ 1.8 |
From the above unit rates, we get the lower price per liter of milk $1.8 in "2 liters cost $2.70"
Hence, "2 liters cost $2.70" is the best deal
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 4 :
Who is better in earning,
David earns $57.60 in 8 hours
or
John earns $90 in 12 hours ?
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates.
David Earning in 8 hrs = $57.60 Earning in 1 hr = 57.60 / 8 Earning in 1 hr = $7.20 |
John Earning in 12 hrs = $90 Earning in 1 hr = 90 / 12 Earning in 1 hr = $7.50 |
From the above unit rates, John earns more than David per hour.
Hence, John is earning better
Let us look at the next problem on "Unitary method direct variation"
Problem 5 :
Which is best,
500 grams cheese cost $ 3.25
or
1.5 kilograms cheese cost $ 9.9
Solution :
To compare the given measures, convert them in to unit rates in price per kilogram.
500 grams -----> $3.25 1 kilogram = 2 x 500 grams Price of 1 kg = 2 x 3.25 Price of 1 kg = $6.5 |
1.5 kilograms -----> $9.9 Price of 1 kg = 9.9 / 1.5 Price of 1 kg = $6.6 |
From the above unit rates, we get the lower price per kilogram $6.5 in "500 grams cheese cost $ 3.25"
Hence, "500 grams cheese cost $ 3.25" is the best deal
We hope that the students would have understood the stuff given on "Unitary method direct variation"
If you need any other stuff, please use our google custom search here.
WORD PROBLEMS
HCF and LCM word problems
Word problems on simple equations
Word problems on linear equations
Word problems on quadratic equations
Area and perimeter word problems
Word problems on direct variation and inverse variation
Word problems on comparing rates
Converting customary units word problems
Converting metric units word problems
Word problems on simple interest
Word problems on compound interest
Word problems on types of angles
Complementary and supplementary angles word problems
Markup and markdown word problems
Word problems on mixed fractrions
One step equation word problems
Linear inequalities word problems
Ratio and proportion word problems
Word problems on sets and venn diagrams
Pythagorean theorem word problems
Percent of a number word problems
Word problems on constant speed
Word problems on average speed
Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree
OTHER TOPICS
Time, speed and distance shortcuts
Ratio and proportion shortcuts
Domain and range of rational functions
Domain and range of rational functions with holes
Graphing rational functions with holes
Converting repeating decimals in to fractions
Decimal representation of rational numbers
Finding square root using long division
L.C.M method to solve time and work problems
Translating the word problems in to algebraic expressions
Remainder when 2 power 256 is divided by 17
Remainder when 17 power 23 is divided by 16
Sum of all three digit numbers divisible by 6
Sum of all three digit numbers divisible by 7
Sum of all three digit numbers divisible by 8
Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4
Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits
Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3
Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6