RATIO AND PROPORTION WORD PROBLEMS 2

About the topic ratio and proportion word problems 2

Ratio and proportion word problems 2 play a major role in quantitative aptitude test. There is no competitive exam without the questions from this topic.

Now let us have some word problems and solutions on ratio and proportion on this web page named "Ratio and proportion word problems 2"

Problems and Solutions on "Ratio and proportion word problems 2"

Question : 1

The length and width of a rectangle is in the ratio 3:5. If its perimeter is 48 cm, find its length and width. 

Solution :

From the given ratio,

length = 3x and width = 5x

Perimeter = 48

2(l+w) = 48

2(3x + 5x) = 48

8x = 24

x = 3

Therefore,

Length = 3(3) = 9 cm

Width = 5(3) = 15 cm.

Question : 2

If $1000 is divided among the three people in the ratio 2:3:5, find the share of each. 

Solution :

Share of the first person = 2x

Share of the second person = 3x

Share of the third person = 5x

Total Amount = $1000

That is, 2x + 3x + 5x = 1000

10x = 1000 ===>  x = 100

Therefore,

Share of the first person = 2(100) = $200

Share of the second person = 3(100) = $300

Share of the third person = 5(100) = $500

Question : 3

Find the inverse ratio of 12: 13 

Solution :

The inverse ratio of 12:13 is 13:12

Question : 4

If x:2 and 5:6 are inverse to each other, find the value of "x" 

Solution :

Since the given two ratios are inverse to each  other,

the product of the two ratios = 1

(x:2)X(5:6) = 1

(x/2)X(5/6) = 1

5x/12 = 1

x = 12/5

Question : 5

Two numbers are in the ratio 2:3. If 4 be subtracted from each, they are in the ratio 3:5.  Find the numbers. 

Solution :

From the given ratio 2:3, we have

first number = 2x

second number = 3x

From the information " If 4 be subtracted from each, they are in the ratio 3:5", we have 

(2x-4) : (3x-4)  = 3:5

Using cross product rule of proportion, we have

5(2x-4) = 3(3x-4)

10x - 20 = 9x - 12

x = 8

Therefore,

the first number = 2(8) = 16

the second number = 3(8) = 24

Question : 6

Find the compound ratio of 2:3, 9:4 and 5:6. 

Solution :

Compound ratio of 2:3, 9:4 and 5:6  = (2x9x5) = (3x4x6)

= 90 : 72

= 5 : 4

Question : 7

Find the ratio of 2 hours and 115 minutes. 

Solution :

2 hours = 2x60 = 120 minutes

Ratio of 2 hrs and 115 min = 120 : 115

= 24:23

Question : 8

Find the ratio of $2.8 and $1.4 

Solution :

$2.8 : $1.4 = (2.8x10) : (1.4x10)

= 28:14

= 2 : 1

Question : 9

Find the duplicate ratio of 5:6. 

Solution :

Duplicate ratio of 5:6 = 5² : 6²

= 25 : 36

Question : 10

Find the triplicate ratio of 2:3. 

Solution :

Triplicate ratio of 2:3 = 2³  : 3³

= 8 : 27

The problems given on this page named "Ratio and proportion word problems 2" would be much useful for the people who learn ratio and proportion at the first time.

Click here to get ratio and proportion shortcuts

Click here to download ratio and proportion shortcuts as pdf document

Click here to get more word problems on ratio and proportion




HTML Comment Box is loading comments...