RATIO AND PROPORTION WORD PROBLEMS 1

About the topic ratio and proportion word problems 1

Ratio and proportion word problems 1 play a major role in quantitative aptitude test. There is no competitive exam without the questions from this topic.

Now let us have some word problems and solutions on ratio and proportion on this web page named "Ratio and proportion word problems 1"

Problems and Solutions on "Ratio and proportion word problems 1"

Question : 1

If there are two lengths such that a = 90cm and b = 120 cm, then find the ratio between them.

Solution :

a : b = 90:120 = 90/120 = 3:4

From question no. 2 to question no.8, please use the information in the table given below.

Question : 2

Find the ratio of the age of John to David. 

Solution :

Age of John = 17 years

Age of David = 15 years

Hence, the ratio of age of John to  David is, 

= 17 : 15

Question : 3

Find the ratio of the age of David to John. 

Solution :

Age of David = 15 years

Age of John = 17 years

Hence, the ratio of age of David to John is, 

= 15 : 17

Question : 4

Find the ratio of the weight of David to John. 

Solution :

Weight of David = 29 kg

Weight of John = 31 kg

Hence, the ratio of weight of David to John is, 

= 29 : 31

Question : 5

Find the ratio of the height of John to David. 

Solution :

Height  of John  =  1m + 36cm = 1000cm + 36cm = 1036 cm

Height of David = 123 cm 

Hence, the ratio of the height of John to David is

= 1036 : 12

= 259 :  3

Question : 6

Find the ratio of studying time of John to David. 

Solution :

Studying time of John  =  4 hours  = 4X60 min  = 240 minutes

Studying time of David = 180 minutes

Hence, the ratio of the studying time of John to David is

= 240 : 180

= 4: 3

Question : 7

Find the ratio of speed of cycling between John and David. 

Solution :

Speed of cycling  of John =  10 kmph

Speed of cycling of David  = 15 kmph

Hence, the ratio of Speed of cycling between  John and David is

= 10 : 15

= 2: 3

Question : 8

Find the ratio of playing time of John to David. 

Solution :

Playing time of John =  2 hours

Playing time of David  = 1 hour

Hence, the ratio of playing time of John to David is

= 2 : 1

Question : 9

A student has 12 note books and 8 text books. Find the ratio of the note books to text books. 

Solution :

No. of note books = 12

No. of textbooks = 8

Hence, the ratio of notebooks to textbooks is

= 12 : 8

= 3 : 2

Question : 10

The cost of a pen is $3 and the cost of pencil is $1.50. Find the ratio of the cost of a pen to pencil.

Solution :

Cost of a pen = $3 = 3x100 = 300 pennies

Cost of a pencil = $1.50 = 1.50x100 = 150 pennies

Hence, the ratio of cost of a pen to pencil is,

= 300 : 150

= 2 : 1

From question no. 10 to question no.13, please use the information given below.

In a Village of 10,000 people, 4,000 are Government Employees and the remaining are self-employed.

Question : 11

Find the ratio of the government  employees to people of the village. 

Solution :

No. of government employees = 4000

Total no. of people in the village = 10000

Hence, the ratio of the government  employees to people of the village is,

= 4000 : 10000

= 2 : 5

Question : 12

Find the ratio of self employed to people of the village. 

Solution :

No. of self employed = 10000 - 4000 = 6000

Total no. of people in the village = 10000

Hence, the ratio of self employed to people of the village is,

= 6000 : 10000

= 3 : 5

Question : 13

Find the ratio of self employed to government employees. 

Solution :

No. of self employed = 10000 - 4000 = 6000

No. of government employees = 4000

Hence, the ratio of self employed to government employees is,

= 6000 : 4000

= 3 : 2

The problems given on this page named "Ratio and proportion word problems 1" would be much useful for the people who learn ratio and proportion at the first time.

Click here to get ratio and proportion shortcuts

Click here to download ratio and proportion shortcuts as pdf document

Click here to get more word problems on ratio and proportion




HTML Comment Box is loading comments...