PERCENTAGE PROBLEMS SHORTCUTS

About "Percentage problems shortcuts"

"Percentage problems shortcuts" is the much required one to the students who are getting prepared for competitive exams like ACT, SAT. 

First let us understand what is percentage.

Percentage can be defined as follows,

Comparing the given number to 100

or

Ratio between the given number and 100

or

 Saying per 100

For example, 

30 %  =  30/100  or  30 : 100

Percentage problems shortcuts

Shortcut 1 :

How to find percentage of a number in another number ?

For example,

"a" is what percent of "b" ?

Shortcut 2 :

If a number is increased/decreased to another number, how to find the increase in percentage ?

For example,

"80" is increased to "96"

Difference  =  96 - 80  =  16

Percentage increase  =  (16 / 80) x 100%  =  20% 

Percentage problems shortcuts in business

Shortcut 3 :

Cost price and profit percentage are given.

Cost price = C.P, Profit percentage = P%

Then Selling price (S.P) = (100+P)% x C.P

Shortcut 4 :

Cost price and loss percentage are given.

Cost price = C.P, Loss percentage = L%

Then Selling price (S.P) = (100 - L)% x C.P

Shortcut 5 :

Profit = S.P - C.P

Loss = C.P - S.P

Shortcut 6 :

Cost price and Profit are given

Cost price = C.P, Profit = "K"

Shortcut 7 :

Cost price and Loss are given

Cost price = C.P, Loss = "K"

Shortcut 8 :

Selling price and profit percentage are given.

How to find cost price ?

Use "Hint 1" and solve for C.P

Shortcut 9 :

Selling price and loss percentage are given.

How to find cost price ?

Use "Hint 2" and solve for C.P

Shortcut 10 :

Marked Price : It is the price before discount given

Selling price = Marked price - Discount value

Shortcut 11 :

Marked price = M.P, Discount = D%

Then, Discount value = (D% ) x M.P

          Selling price (S.P) = (100 - D)% x M.P 

Shortcut 12 :

Marked price (M.P) and discount value are given.

Then shortcut to find the discount percentage is,  

Shortcut 13 :

RETAILER USING FALSE WEIGHT :

A trader cheats his customer to make a profit by stating that he sells at cost price.But he gives his customer less than 1000 grams (false weight) for every kg.

Cheated value = Original weight - False weight

Then shortcut to find profit percentage is, 

Shortcut 14 :

Shortcut 15 :

Percentage problems shortcuts - Practice Questions

Problem 1 :

What is 20% of 50 ?

Solution :

20 % of 50 =  0.2 x 50  =  10

Hence, 20% of 50 is 10

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 2 :

If A's salary is  20% less than B's salary. By what percent is B's salary more than A's salary ?

Solution :

Let us assume B's salary  =  $ 100 ----------(1)

Then, A's salary  =  $ 80 --------(2)

Now we have to find the percentage increase from (2) to (1). 

Difference between (1) and (2)  =  $ 20

Percentage increase from (2) to (1)  =  (20/80) x 100%  =  25%

Hence,  B's salary is 25% more than A's salary. 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 3 :

In an election, a candidate who gets 84% of votes is elected by majority with 588 votes. What is the total number of votes polled ?

Solution :

Let "x" be the total number of votes polled. 

Given : A candidate who gets 84% of votes is elected by majority of 476 votes

From the above information, we have 

84% of x  =  588 ---------> 0.84x  =  588

x  =  588 / 0.84  =    700

Hence,  the total number of votes polled 700.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 4 :

When the price of a product was decreased by 10 % , the number sold increased by 30 %. What was the effect on the total revenue ?

Solution :

Before decrease in price and increase in sale, 

Let us assume that price per unit = $ 100.

Let us assume that the number of units sold = 100

Then the total revenue  =  100 x 100  =  10000 -----------(1)

After decrease 10 % in price and increase 30 % in sale,

Price per unit = $ 90.

Number of units sold = 130

Then the total revenue  =  90 x 130  =  11700 -----------(2)

From (1) and (2), it is clear that the revenue is increased. 

Difference between (1) and (2)  =  1700

Percent increase in revenue

 =  (Actual increase / Original revenue) x 100 %  

=  (1700/10000) x 100 %

=  17 %

Hence,  the net effect in the total revenue is 17 % increase. 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 5 :

A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation ?

Solution :

In the given two fractions, the denominators are 5 and 3. 

Let assume a number which is divisible by both 5 and 3. 

Least common multiple of (5, 3)  =  15.

So, let the number be 15. 

15 x 3/5  =  9  ----------(1) ---------incorrect

15 x 5/3  =  25  ---------(2) --------correct

Difference between (1) and (2) is 16

Percentage error = (Actual error / Correct answer ) x 100 % 

=  (16 / 25) x 100 % 

=  64 %

Hence,  the percentage error in the calculation is 64 %. 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 6 :

A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation ?

Solution :

In the given two fractions, the denominators are 5 and 3. 

Let assume a number which is divisible by both 5 and 3. 

Least common multiple of (5, 3)  =  15.

So, let the number be 15. 

15 x 3/5  =  9  ----------(1) ---------incorrect

15 x 5/3  =  25  ---------(2) --------correct

Difference between (1) and (2) is 16

Percentage error = (Actual error / Correct answer ) x 100 % 

=  (16 / 25) x 100 % 

=  64 %

Hence,  the percentage error in the calculation is 64 %. 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 7 :

If there are 3 boys and 7 girls in a class then, what percent of the class is made up of boys ? 

Solution :

Total number of students in the class  =  3 + 7  =  10

Percentage of boys =  (No. of boys / Total no. of students) x 100 %

=  (3 / 10) x 100 %

= 30 %

Hence,  30 % of the class is made up of boys 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 8 :

If there are 3 boys and 7 girls in a class then, what percent of the class is made up of boys ? 

Solution :

Total number of students in the class  =  3 + 7  =  10

Percentage of boys =  (No. of boys / Total no. of students) x 100 %

=  (3 / 10) x 100 %

= 30 %

Hence,  30 % of the class is made up of boys.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 9 :

Two numbers are respectively 20% and 50% are more than a third number, Find the the ratio of the two numbers. 

Solution :

Let "x" be the third number.

Then,

the first number = (100+20)% of x  =  120% of x  =  1.2x

the first number = (100+50)% of x  =  150% of x  =  1.5x

First no. : second no. = 1.2x = 1.5x 

1.2x : 1.5x---------------> 12x : 15x 

Dividing by (3x), we get 4 : 5

Hence, the ratio of two numbers is 4:5.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 10 :

In a triangle, the first angle is 20% more than the third angle. Second angle is 20% less than the third angle. Then find the three angles of the triangle.     

Solution :

Let "x" be the third angle.

Then the first angle  =  120% of x =  1.2x

The second angle  =  80% of x  =  0.8x

Sum of the three angles in any  triangle  =  180°

Then, we have   x + 1.2x + 0.8x  =  180°

3x  =  180°  --------> x  =  60°

Then the first angle  =  1.2(60°)  =  72°

The second angle  =  0.8(60°)  =  48°

Hence, the three angles of the triangle are 72°, 60° and 48°. 

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 11 :

A trader cheats his customer to make a profit by stating that he sells at cost price but gives his customers only 800 grams. for every 1000 grams. What is his profit percentage?

Solution :

Cheated Value = 1000 - 800 = 200

False weight = 800

Profit % = (Cheated value/False weight)x100%

Profit % = (200/800)x100%

Profit % = 25%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 12 :

A sells to B an item at 15% profit. B sells the same item to C at 20% profit. If C pays $ 1656 for it. What is the price at which A bought the item?

Solution :

Hence, the price at which A bought the item is $1200  

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 13 :

Mr. Lenin sold a chair at a loss of 15%. If he had sold at a profit of 10%, he would have got $100 more. What is the cost is the cost price of the chair? 

Solution :

Let "x" be the cost price of the chair

S.P (-15%) = 85% of x

                  = 0.85x --------(1)

S.P (+10%) = 110% of x

                   = 1.1x ---------(2)

In (2), he got $100 more than (1). So we have

 (2) - (1) = 100

       1.1x - 0.85x = 100

        0.25x = 100

         25x = 10000

             x = 400

Hence, the cost price of the chair is $400

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 14 :

If good are purchased for $ 1500 and one fifth of them sold at a loss of 15%. Then at what profit percentage should the rest be sold to obtain a profit of 15%?

Solution :

As per the question, we need 15% profit on $1500.

Selling price for 15% on 1500

S.P  =115% x 1500 = 1.15x1500 = 1725

When all the good sold, we must have received $1725 for 15% profit.

When we look at the above picture, in order to reach 15% profit overall, the rest of the goods ($1200) has to be sold for $1470.

That is,

C.P = $1200,    S.P = $1470,    Profit = $270

Profit percentage  = (270/1200) x 100

Profit percentage  = 22.5 %

Hence, the rest of the goods to be sold at 22.5% profit in order to obtain 15% profit overall.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 15 :

By selling 20 articles, a trader gained the selling price of 5 articles. Find the profit percent.  

Solution :

Let "X" be the S.P of 5 articles.

Given : Profit of 20 articles = S.P of 5 articles

So, profit of 20 articles = X

S.P of 20 articles = 4 . (S.P of 5 articles) = 4X

C.P of 20 articles = S.P of 20 articles - Profit of 20 articles

C.P of 20 articles = 4X - X

C.P of 20 articles = 3X

Profit percentage = (X / 3X).100% = (1/3).100%

Profit percentage = 33.33%

Hence, the profit percentage is 33.33

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 16 :

I purchased 120 books at the rate of $3 each and sold 1/3 of them at the rate of $4 each. 1/2 of them at the rate  of $ 5 each and rest at the cost price. Find my profit percentage.  

Solution :

Total money invested = 120x3 = $360 -------(1)

Let us see, how 120 books are sold in different prices.

From the above picture,

Total money received = 160 + 300 +60 = $ 520 --------(2)

Profit = (2) - (1) = 520 - 360 = $160

Profit percentage = (160/360)x100 % = 44.44%

Hence the profit percentage is 44.44

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 17 :

A trader marks his goods 20% above the cost price and allows a discount of 10% for cash. Find the profit percentage

Solution :

Let the cost price be $100. 

Then, marked price (M.P) = $120

Let the selling price be "X"

From the above picture, we get

90% of (M.P) = X

(0.9).120 = X

108  =  X --------> S.P  =  108

Cost price = $100,     Selling Price = $108 ---------> Profit % = 8%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 18 :

A person wants to get 20% profit after selling his object at 20% discount. Find the required percentage increase in marked price.

Solution :

Let the cost price be $100.

Then, the selling price = $120

Let the marked price be "X"

From the above picture, we get

80% of (M.P) = S.P

(0.8)X  =  120

X  =  150 --------> M.P  =  150

Cost price = $100,     Marked Price = $150

Hence, the required percentage increase = 50%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 19 :

A person buys 8 articles for $15 and sells them at 10 for $18. Find the profit or loss percentage.

Solution :

Cost price :

8 articles -------> $15 

40 articles = 5 x 8 articles = 5x15 = $75

C.P of 40 articles = $75 ----------(1)

Selling price :

10 articles -------> $18

40 articles = 4 x 10 articles = 4(18) = $72

S.P of 40 articles = $72 ----------(2)

From (1) and (2), we get C.P > S.P.

So there is loss.

And loss = (1) - (2) = 75 - 72 = 3

Loss percentage = (3/75)x100 % = 4%

Hence, the loss percentage is 4.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 20 :

The selling price of 10 articles is the cost price of 15 articles. Find profit or loss percentage.

Solution :

Let the cost price of one article be $1 -------(1)

Given :

S.P of 10 articles  =  C.P of 15 articles

S.P of 10 articles  =  15x1 =  $15

S.P of one article  =  15/10  =  $1.5 -------(2)

From (1) and (2), we get S.P > C.P

So, there is profit.

Profit  =  (2) - (1)  =  1.5 - 1  =  0.5

Profit percentage  =  (0.5/1)x100  =  50%

Hence, the profit percentage  =  50%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 21 :

Sum of the cost price of two products is $50. Sum of the selling price of the same two products is $52. If one is sold at 20% profit and other one is sold at 20% loss, find the cost price of each product.  

Solution :

Let "x" and "y" be the cost prices of two products. 

Then,  x + y  =  50  --------(1)

Let us assume thatr "x" is sold at 20% profit

Then, the selling price of "x" = 120% of "x"

selling price of "x" = 1.2x

Let us assume thatr "y" is sold at 20% loss

Then, the selling price of "y" = 80% of "y"

selling price of "x" = 0.8y

Given : Selling price of "x"  +  Selling price of "y"  =  52

1.2x + 0.8y  =  52 -------> 12x + 8y  =  520

3x + 2y  =  130 --------(2)

Solving (1) and (2), we get x  =  30 and y  =  20 

Hence the cost prices of two products are $30 and $20.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 22 : 

A computer store used a markup rate of 40%. Find the selling price of a computer game that cost the retailer $25.

Solution : 

Selling price (S.P) = (100+M)% x C.P

Here, M = 40, C.P = $25

Then, S.P = (100 + 40)% x 25

S.P = 140% x 25

S.P = 1.4 x 25  =  $35

Hence, the selling price is $35

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 23 : 

A golf store pays its wholesaler $40 for a certain club, and then sells it to a golfer for $75. What is the markup rate?

Solution : 

Cost price (C.P) = $ 40

Selling price (S.P) = $ 75

Mark up value = 75 - 40  =  $ 35

Mark up rate  =  (35/40)x100 %  =  87.5 %

Hence, the mark up rate is 87.5 %

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 24 : 

A store uses a 40% markup on cost. Find the cost of a pair of shoes that sells for $63.

Solution : 

Selling price (S.P) = (100+M)% x C.P ---------(1)

Here, S.P = $ 63,  M  =  40    

Plugging the above values in (1)

(1)-----------> 63  =   (100+40)% x C.P 

63  =  140% x C.P ---------> 63  =  1.4 x C.P

63/1.4  =  C.P ---------> 45  =  C.P

Hence, the cost of a pair of shoes is $ 45

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 25 : 

A product is originally priced at $55 is marked 25% off. What is the sale price?

Solution : 

Selling price (S.P) = (100 - M)% x L.P ---------(1)

Here, L.P  = $ 55,  M  =  25    

Plugging the above values in (1)

(1)-----------> S.P  =   (100 - 25)% x 55 

S.P  =  75% x 55 ---------> S.P  =  0.75 x 55

S.P  =  41.25

Hence, the selling price is $ 41.25

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 26 : 

A product that regularly sells for $425 is marked down to $318.75. What is the discount rate?

Solution : 

Regular price  =  $ 425

Marked down price  =  $ 318.75

Marked down value  =  425 - 318.75  =  106.25

Marked down rate  =  (106.25 / 425) x 100 %

Marked down rate  =  25 %

Hence, the marked down rate is 25 %

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 27 : 

A product is marked down 15%; the sale price is $127.46. What was the original price?

Solution : 

Selling price (S.P) = (100 - M)% x Original price ---------(1)

Here,  S.P  =  127.46,  M  =  15

Plugging the above values in (1), we get

127.46  =  (100 - 15) x Original price

127.46  =  85% x Original price 

127.46  =  0.85 x Original price

127.46 / 0.85  =  Original price 

149.95  =  Original price 

Hence, the original price is $ 149.95

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 28 :

On selling 20 units of an item, the profit is equal to cost price of 5 units. Find the mark mark up rate.  

Solution :

Let "m" be the cost price of one unit. 

Then, the  cost price of 20 units  =  20m

Profit  on selling 20 units  =  C.P of 5 units  =  5m 

Mark up rate =  ( profit / cost ) x 100 %

=  (5m / 20m) x 100 %

=  25% 

Hence, the mark up rate is 25%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 29 :

On selling an item, a trader gets a profit of $20. If the selling price is five times the profit, find the mark up rate. 

Solution :

Profit  =  $20

Selling price  =  5 x profit  =  5 x 20  =  $100

Cost price  =  Selling price - Profit

Cost price  =  100 - 20  =  $80

Mark up rate =  ( profit / cost ) x 100 %

=  (20 / 80) x 100 %

=  25% 

Hence, the mark up rate is 25%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 30 :

Difference between the cost price of two products is $10. Difference between the selling price is $20. If one is sold at 20% profit and other one is sold at 20% loss, find the cost price of each product.  

Solution :

Let "x" and "y" be the cost prices of two products. 

Then,  x - y  =  10  --------(1)

Let us assume thatr "x" is sold at 20% profit

Then, the selling price of "x" = 120% of "x"

selling price of "x" = 1.2x

Let us assume thatr "y" is sold at 20% loss

Then, the selling price of "y" = 80% of "y"

selling price of "x" = 0.8y

Given : Selling price of "x"  -  Selling price of "y"  =  12

1.2x - 0.8y  =  20 -------> 12x - 8y  =  200

3x - 2y  =  50 --------(2)

Solving (1) and (2), we get x  =  30 and y  =  20 

Hence, the cost prices of two products are $30 and $20.

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 31 :

The production of rice increased by 50% from 1995 to 1996.By what percentage should the production of rice be increased from 1996 to 1997, so that the production of rice in 1997 becomes six times that of 1995?

Solution :

Let 100 tons be the production of rice in 1995 

1995 ===> 100 tons 

1995-1996 ===> 150 toms (because production has been increased by 50%)

1996-1997 ===> 600 tons (six times production in 1995) 

When we look in to the above calculations, it is very clear that the production of rice has been increased 450 tons in 1996 - 97 from 150 tons in 1996. 

Percentage of increase in 1996-1997

= (450/150)X100% 

= 3X100%=300% 

Hence percentage of rice production increased from 1996 to 1997 is 300%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 32 :

15% of income of A is equal to 25% of income of B and 10% of income of B is equal to 30% of income of C. If income of C is $ 1600,  then find the total income of A, B and C.

Solution :

Let A, B and C be the incomes of A, B and C respectively 

From the given information, we have C = $1600 

10% of B = 30% of C 

(10/100)B = (30/100) x 1600 

B  =  $4800 

15% of A = 25% of B 

(15/100)A = (25/100) x 4800 

A  =  $8000 

A + B + C  =  8000 + 4800 + 1600  =  14400 

Hence, the total income of A, B and C is $14400

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 33 :

The length of a rectangle is increased by 50%. By what percent would the width have to be decreased to maintain the same area?

Solution :

Let the length and width of the rectangle be 100 cm each. 

Area of the rectangle  =  l x W  =  100 x 100  =  10000 cm²

The length of the rectangle is increased by 50% 

Let the width of the rectangle be decreased by P% to maintain the same area 

After changes, length = 150, width = (100-P)% of 100 = 100-P 

Even after the above two changes, area will be same 

Therefore 150X(100-P) = 10000 

15000 - 150P = 10000 ===> 150P = 5000 ===> P = 33.33% 

Hence, the width has to be decreased by 33.33% to maintain the same area

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 34 :

The production of wheat was increased by 20% from the year 1994 to 1995. It was further increased by 25% from 1995 to 1996. The percentage change in the production of wheat from 1994 to 1996 was   

Solution :

Let 100 tons be the production of wheat in 1994 

In 1994 ===> 100 tons 

In 1994-1995 ===> 120 tons (20% increment) 

In 1995-1996 ===> 150 tons (further 25% increment) 

When we look in to the above calculations, it is very clear that the production of wheat has been increased by 50 tons in 1996 from 100 tons in 1994 

Percentage change = (50/100) x 100 %  =  50% 

Hence, the percentage change in the production of wheat from 1994 to 1996 was 50%

Let us look at the next problem on "Percentage problems shortcuts"

Problem 35 :

The price of a table is $ 400 more than that of a chair. If 4 tables and 6 chairs together cost $3600, by what percentage is the price of the chair less than that of the table ?

Solution :

Let "x" be the price of a chair. Then the price of a table = x+400 

4 tables + 6 chairs = 3600 

4(x+400) + 6x = 3600 

4x+1600+6x = 3600 

10x = 2000 ===>x = 200 

So, price of a chair = $400 and price of a table = $800 

Price of a chair is $400 less than that of the table 

Percentage = (400/800) x 100% = 50% 

Hence, the price of a chair is 50% less than that of the table.

More Quantitative Aptitude Topics

1. Problems on Numbers

2. HCF and LCM Problems

3. HCF and LCM Word Problems

4. LCM and HCF Calculator 

5. Problems on Trains

6. Time and Work problems

7. Time and Distance Problems

8. Problems on Ages

9. Problems on Average

10. Problems on Boats and Streams

11. Problems on Ratio and Proportion

12. Allegation and mixture

13. Percentage word problems

14. Problems on Partnership

15. Simple Interest Problems

16. Compound Interest Problems

17. Permutation and Combination Problems

18. Calendar Problems

19. Formulas for shapes

20. Mensuration

21. Clock Problems

22. Word Problems on Simple Equations

23. Word Problems on Simultaneous Equations

24. Problems on Quadratic Equations

25. Word Problems on Quadratic equations

26. Pipes and Cisterns Shortcuts

27. Surds and Indices

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Percentage problems shortcuts" please click here.

If you need any other stuff in math, please use or google custom search here. 

HTML Comment Box is loading comments...

ALGEBRA

Variables and constants

Writing and evaluating expressions

Solving linear equations using elimination method

Solving linear equations using substitution method

Solving linear equations using cross multiplication method

Solving one step equations

Solving quadratic equations by factoring

Solving quadratic equations by quadratic formula

Solving quadratic equations by completing square

Nature of the roots of a quadratic equations

Sum and product of the roots of a quadratic equations 

Algebraic identities

Solving absolute value equations 

Solving Absolute value inequalities

Graphing absolute value equations  

Combining like terms

Square root of polynomials 

HCF and LCM 

Remainder theorem

Synthetic division

Logarithmic problems

Simplifying radical expression

Comparing surds

Simplifying logarithmic expressions

Negative exponents rules

Scientific notations

Exponents and power

COMPETITIVE EXAMS

Quantitative aptitude

Multiplication tricks

APTITUDE TESTS ONLINE

Aptitude test online

ACT MATH ONLINE TEST

Test - I

Test - II

TRANSFORMATIONS OF FUNCTIONS

Horizontal translation

Vertical translation

Reflection through x -axis

Reflection through y -axis

Horizontal expansion and compression

Vertical  expansion and compression

Rotation transformation

Geometry transformation

Translation transformation

Dilation transformation matrix

Transformations using matrices

ORDER OF OPERATIONS

BODMAS Rule

PEMDAS Rule

WORKSHEETS

Converting customary units worksheet

Converting metric units worksheet

Decimal representation worksheets

Double facts worksheets

Missing addend worksheets

Mensuration worksheets

Geometry worksheets

Comparing  rates worksheet

Customary units worksheet

Metric units worksheet

Complementary and supplementary worksheet

Complementary and supplementary word problems worksheet

Area and perimeter worksheets

Sum of the angles in a triangle is 180 degree worksheet

Types of angles worksheet

Properties of parallelogram worksheet

Proving triangle congruence worksheet

Special line segments in triangles worksheet

Proving trigonometric identities worksheet

Properties of triangle worksheet

Estimating percent worksheets

Quadratic equations word problems worksheet

Integers and absolute value worksheets

Decimal place value worksheets

Distributive property of multiplication worksheet - I

Distributive property of multiplication worksheet - II

Writing and evaluating expressions worksheet

Nature of the roots of a quadratic equation worksheets

Determine if the relationship is proportional worksheet

TRIGONOMETRY

SOHCAHTOA

Trigonometric ratio table

Problems on trigonometric ratios

Trigonometric ratios of some specific angles

ASTC formula

All silver tea cups

All students take calculus 

All sin tan cos rule

Trigonometric ratios of some negative angles

Trigonometric ratios of 90 degree minus theta

Trigonometric ratios of 90 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree minus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 270 degree minus theta

Trigonometric ratios of 270 degree plus theta

Trigonometric ratios of angles greater than or equal to 360 degree

Trigonometric ratios of complementary angles

Trigonometric ratios of supplementary angles 

Trigonometric identities 

Problems on trigonometric identities 

Trigonometry heights and distances

Domain and range of trigonometric functions 

Domain and range of inverse  trigonometric functions

Solving word problems in trigonometry

Pythagorean theorem

MENSURATION

Mensuration formulas

Area and perimeter

Volume

GEOMETRY

Types of angles 

Types of triangles

Properties of triangle

Sum of the angle in a triangle is 180 degree

Properties of parallelogram

Construction of triangles - I 

Construction of triangles - II

Construction of triangles - III

Construction of angles - I 

Construction of angles - II

Construction angle bisector

Construction of perpendicular

Construction of perpendicular bisector

Geometry dictionary

Geometry questions 

Angle bisector theorem

Basic proportionality theorem

ANALYTICAL GEOMETRY

Analytical geometry formulas

Distance between two points

Different forms equations of straight lines

Point of intersection

Slope of the line 

Perpendicular distance

Midpoint

Area of triangle

Area of quadrilateral

Parabola

CALCULATORS

Matrix Calculators

Analytical geometry calculators

Statistics calculators

Mensuration calculators

Algebra calculators

Chemistry periodic calculator

MATH FOR KIDS

Missing addend 

Double facts 

Doubles word problems

LIFE MATHEMATICS

Direct proportion and inverse proportion

Constant of proportionality 

Unitary method direct variation

Unitary method inverse variation

Unitary method time and work

SYMMETRY

Order of rotational symmetry

Order of rotational symmetry of a circle

Order of rotational symmetry of a square

Lines of symmetry

CONVERSIONS

Converting metric units

Converting customary units

WORD PROBLEMS

HCF and LCM  word problems

Word problems on simple equations 

Word problems on linear equations 

Word problems on quadratic equations

Algebra word problems

Word problems on trains

Area and perimeter word problems

Word problems on direct variation and inverse variation 

Word problems on unit price

Word problems on unit rate 

Word problems on comparing rates

Converting customary units word problems 

Converting metric units word problems

Word problems on simple interest

Word problems on compound interest

Word problems on types of angles 

Complementary and supplementary angles word problems

Double facts word problems

Trigonometry word problems

Percentage word problems 

Profit and loss word problems 

Markup and markdown word problems 

Decimal word problems

Word problems on fractions

Word problems on mixed fractrions

One step equation word problems

Linear inequalities word problems

Ratio and proportion word problems

Time and work word problems

Word problems on sets and venn diagrams

Word problems on ages

Pythagorean theorem word problems

Percent of a number word problems

Word problems on constant speed

Word problems on average speed 

Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree

OTHER TOPICS 

Profit and loss shortcuts

Percentage shortcuts

Times table shortcuts

Time, speed and distance shortcuts

Ratio and proportion shortcuts

Domain and range of rational functions

Domain and range of rational functions with holes

Graphing rational functions

Graphing rational functions with holes

Converting repeating decimals in to fractions

Decimal representation of rational numbers

Finding square root using long division

L.C.M method to solve time and work problems

Translating the word problems in to algebraic expressions

Remainder when 2 power 256 is divided by 17

Remainder when 17 power 23 is divided by 16

Sum of all three digit numbers divisible by 6

Sum of all three digit numbers divisible by 7

Sum of all three digit numbers divisible by 8

Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4

Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits

Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3

Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6

HTML Comment Box is loading comments...