# GMAT Mock Test 3

## About the topic GMAT Mock Test 3

In this online GMAT mock test 3,we give the questions whose qualities  are in high standard and practicing these questions will definitely make the students to reach their goals.

Example Quiz 1

1. If a number when divided by 296 gives a remainder 75, find the remainder when 37 divides the same number.
 (A) 36                   (B) 37 (C) 38                   (D) 39

2. It takes 20 seconds for a train running at 54 k mph
to cross a platform.And it takes 12 second for the same train in the same speed to cross a man walking at the rate of 6 k mph in the same direction in which the train is running. What is the length of the train and length of platform (in meters).

 (A) 110, 120                  (B) 160, 120 (C) 150, 110                  (D) 160, 140

3. A and B can complete a work in 12 days.B and C can complete the same work in 18 days. C and A can complete in 24 days. How many days will take for A, B and C combined together to complete the same amount of work?
 (A) 8(1/13) days         (B) 9(1/13) days (C) 10(1/13) days       (D) 11(1/13) days

4. A person covers a certain distance at a certain speed. If he increases his speed by 33 1/3%, he takes 15 minutes less to cover the same distance. Find the time taken by him initially to cover the distance at the original speed.
 (A) 1 hour             (B) 1.5 hours (C) 2 hours           (D) 2.5 hours

5. The age of a man is three times the sum of the ages of his two sons and 5 years hence his age will be double the sum of their ages. Find the present age of the man.
 (A) 44 yrs                (B) 45 yrs (C) 46 yrs                (D) 47 yrs

6. Find the average of first 20 natural numbers which are divisible by 7.
 (A) 70.5                     (B) 71.5 (C) 72.5                     (D) 73.5

7. A man can row 18kmph in still water. It takes him thrice as long as to row up as to row down the river. Find the rate of stream (in kmph).
 (A) 6                          (B) 7 (C) 8                          (D) 9

8. The average age of three boys is 25 years and their ages are in the proportion 3:5:7. The age of the youngest boy is
 (A) 21                          (B) 18 (C) 15                          (D) 19

9. What is the ratio in which the two types of wheat mixed where the price of the first type is \$9.30 per kg and the second type is \$10.80 per kg so the mixture is having worth \$10 per kg?
 (A) 7:8                          (B) 8:7 (C) 6:7                          (D) 7:6

10. The production of rice increased by 50% from 1995 to 1996.By what percentage should the production of rice be increased from 1996 to 1997, so that the production of rice in 1997 becomes six times that of 1995?
 (A) 300%                         (B) 400% (C) 350%                         (D) 250%

Explanation

 Question No.1 Question No.2 Question No.3 Question No.4 Question No.5 Question No.6 Question No.7 Question No.8 Question No.9 Question No.10 jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} From 610 × 717 × 5527, we have to write each base in terms of multiplication of its prime factors. That is,=(2X3)10×(7)17×(5X11)27 =210X310X717X527X1127 The no. of prime factors = sum of the exponents = 10+10+17+27+27 = 91 Hence, the number of prime factors is 91. jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} When the two train running in opposite direction, relative speed = 60+48 = 108 kmph = 108X5/18 m/sec = 30 m/sec Sum of the lengths of the two trains = sum of the distances covered by the two trains in the above relative speed Sum of the lengths of the two trains = 30X15 = 450 m When the two trains running in the same direction, relative speed = 60-48 =12 kmph = 12X5/18 = 10/3 m/sec When the two trains running in the same direction, a person in the faster train observes that he crossed the slower train in 36 seconds. The distance he covered in 36 seconds in the relative speed is equal to the length of the slower train. Length of the slower train = 36X10/3 = 120 m Length of the faster train = 450-120 = 330 m Hence, the length of the two trains are 330m and 120m jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} We can apply L.C.M method to solve this problem Total work = 90 units (L.C.M of 15,30,18,9) (A+B) can complete 6 units/day (90/15 = 6) (B+C) can complete 3 units/day (90/30 = 3) (A+C) can complete 5 units/day (90/18 = 5) By adding, we get 2(A+B+C) = 14 units/day (A+B+C) = 14/2 = 7 units/day work done by A = (A+B+C)-(B+C)=7-3=4 units/day work done by B = (A+B+C)-(A+C)=7-5=2 units/day work done by C = (A+B+C)-(A+B)=7-6=1 unit/day work done by (A+B+C)in 9 days = 9X7 = 63 units. Balance work = 90-63 = 27 units This 27 units of work to be completed B & C. Because A left after 9 days of work. No. of days taken by B & C to complete the balance 27 units of work = 27/3 = 9 days. (Because B&C can complete 3 units of work per day) jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} Average speed = 2pq/(p+q), here p=25 q=4 = (2X25X4)/(25+4) Therefore, average speed = 200/29 km/hr And 5 hour 48 min = 548⁄60hrs = 29/5 hours Distance = Speed X Time Distance = (200/29)X(29/5) = 40 km Distance covered in 5 hrs 48 min = 40 km Hence,distance of the post office from the village = 40/2 = 20km jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} Let "x" be the present age of the son.Then the present age of father is (3x+3) 3 years hence, father's age will be 10 years more than twice the age of the son (3x+3)+3 = 2(x+3)+10 3x+6 = 2x+16 x = 10 To find the present age of the father, plug x = 10 in (3x+3) Present age of the father = 3(10)+3 = 33 years jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} If "x' be the first even number, then the four consecutive even numbers are x, x+2, x+4, x+6 Average of the four consecutive even numbers = 27 (x+x+2+x+4+x+6)/4 = 27 (4x+12) = 108 4x = 96 ===> x = 24 Hence the largest even number = x+6 = 30 jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} From the given information, we have Speed downstream = (14+4) = 18 kmph Speed upstream = (14-4) = 10 kmph Let "x" be the distance between A and B x/18 + (x/2)/10 =19 (Hint: Time = Distance/Speed) x/18 + x/20 =19 (10x + 9x)/180 = 19 (L.C.M of 18,20 is 180) 19x/180 = 19 x = 180 Hence the distance between A and B is 180 km. jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} Original weight of John = 56.7 kg (given) He is going to reduce his weight in the ratio 7:6 [Hint:If a quantity increases or decreases in the ratio a:b, then new quantity = 'b' of the original quantity divided by 'a'] His new weight = (6x56.7)/7 = 6x8.1 = 48.6 kg. jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} Let the cost price of 1 ltr pure milk be \$1 Now we take some quantity of milk (less than 1 ltr),add some water and make it to be 1 ltr mixture Let "x" be the money we invest for milk in 1 ltr of milk-water mixture Since the gain is 20%, selling price = x + 20%of x Selling price = 120% of x = (120/100)x = (6/5)x But the mixture is sold at the cost price of pure milk So, we have (6/5)x = 1 x = 5/6 Therefore cost price of the milk in the mixture = \$(5/6 Cost price of the water = \$0 Rule to find the ratio for producing mixture = (d-m):(m-c) (d-m):(m-c) = 1-5/6:5/6-0 = 1/6:5/6 = 1:5 So, water and milk to be mixed in the ratio to gain 20% is 1:5 jQuery UI Accordion - Default functionality .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} .ui-widget-overlay,.ui-state-disabled,ui-button{background:#fff;border:1px solid #fff;color:#b9cd6d;font-weight:bold} Let A,B and C be the incomes of A,B and C respectively From the given information, we have C = \$1600 10% of B = 30% of C (10/100)B = (30/100)X1600 B = \$ 4800 15% of A = 25% of B (15/100)A = (25/100)X4800 A = \$8000 A+B+C = 8000+4800+1600 = 14400 Hence, the total income of A,B and C is \$14400