Converting unit rates worksheet is much required to the students who would like to practice problems on "Unit rate"

First let us understand what is unit rate.

**Unit rate definition (or) Definition of unit rate : **

**Unit rate compares the given amount to one unit of another measure**

**(or)**

**The ratio between the given value and 1 **

**(or)**

**Comparing the given amount or value to 1**

**Examples :**

**1. If 8 dolls are made in 4 days, **

**then number of dolls made in 1 day = 2**

**2. If David earns $180 in 9 hours, **

**then number of dollars earned by him in 1 hour = $ 20**

**3. If there are 16 cups in 4 quarts, **

**then the number of cups in 1 quart = 4**

From the above picture, we can get the following unit rates related liquid measurements.

**1 gallon = 16 cups **

**1 gallon = 8 pints**

**1 gallon = 4 quarts **

**1 quart = 2 pints **

**1 quart = 4 cups **

**1 pint = 2 cups **

Here we are going to look at unit rate word problems.

1. In a business, if A can earn $ 7500 in 2.5 years, find the unit rate of his earning per month.

2. If David can prepare 2 gallons of juice in 4 days, how many cups of juice can he prepare per day ?

3. If John can cover 360 miles in 3 hours, find the number of miles covered by John in 1 minute.

4. 75 basketballs cost $1,143.75. Find the unit rate in price per basketball.

5. In 36.5 weeks, Miguel raised $2,372.50 for cancer research. How was his unit rate in price per week?

6. Shanel walks 2/ 5 of a mile every 1/7 hour. Express her speed as a unit rate in miles per hour.

7. Declan use 2 /35 of a gallon of gas for every 4 /5 of a mile that he drives. At this rate, how many miles can he drive on one gallon of gas?

8. A person can cover a distance of 84 miles in 4 gallons of fuel. If he has 2.5 gallons, how many miles can he cover ?

9. If a person drinks 8 cups of apple juice per month, how many gallons will he drink in one year?

10. My David earns $416 in 8 hours. How much does earn in 2.8 hours ?

**Here they are .**

**Problem 1 :**

In a business, if A can earn $ 7500 in 2.5 years, find the unit rate of his earning per month.

**Solution : **

Given : Earning in 2.5 years = $ 7500

1 year = 12 months

2.5 years = 2.5 x 12 = 30 months

Then, earning in 30 months = $ 7500

Therefore, earning in 1 month = 7500 / 30 = $ 250

**Hence, the unit rate of his earning per month is $ 250**

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 2 :**

If David can prepare 2 gallons of juice in 4 days, how many cups of juice can he prepare per day ?

**Solution : **

No of gallons of juice prepared in 4 days = 2 gallons

1 gallon = 16 cups

So, no. of cups of juice prepared in 4 days = 2 x 16 = 32 cups

Therefore, David can prepare 32 cups of juice in 4 days.

Then, no. of cups of juice prepared in 1 day = 32 / 4 = 8

**Hence, David can prepare 8 cups of juice in 1 day. **

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 3 :**

If John can cover 360 miles in 3 hours, find the number of miles covered by John in 1 minute.

**Solution : **

No of miles covered in 3 hours = 360

Then, no. of miles covered in 1 hour = 360 / 3 = 120

1 hour = 60 minutes

So, no. of miles covered in 60 minutes = 120

Then, no. of miles covered 1 minute = 120 / 60 = 2

**Hence, John can cover 2 miles in 1 minute. **

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 4 : **

75 basketballs cost $1,143.75. Find the unit rate in price per basketball.

**Solution : **

Given : 75 basketballs cost $1,143.75

Then, price pf one basket ball = 1143.75 / 75 = 15.25

**Hence, the unit rate in price per basket ball is $ 15.25**

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 5 :**

In 36.5 weeks, Miguel raised $2,372.50 for cancer research. How was his unit rate in price per week?

**Solution :**

Given : Miguel raised $2, 372.50 in 36.5 weeks

Then, amount raised in one week = 2372.5 / 36.5 = 65

**Hence, the unit rate in price per week was $ 65**

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 6 : **

Shanel walks 2/ 5 of a mile every 1/7 hour. Express her speed as a unit rate in miles per hour.

**Solution : **

Given : Shanel walks 2/ 5 of a mile every 1/7 hour

We know the formula for speed.

That is, Speed = Distance / time

Speed = (2/5) / (1/7)

Speed = (2/5) x (7/1)

Speed = 14 / 5

Speed = 2.8 miles per hour.

**Hence, the speed of Shanel is 2.8 miles per hour**

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 7 : **

Declan use 2 /35 of a gallon of gas for every 4 /5 of a mile that he drives. At this rate, how many miles can he drive on one gallon of gas?

**Solution : **

Given : In 2 /35 of a gallon of gas, 4 /5 of a mile is traveled

Then, in 1 gallon of gas = (4/5) x (35/2) miles traveled.

in 1 gallon of gas = 14 miles traveled.

**Hence, Declan can drive 14 miles in 1 gallon of gas**

**Let us look at the next problem on **"Converting unit rates worksheet"

**Problem 8 : **

A person can cover a distance of 84 miles in 4 gallons of fuel. If he has 2.5 gallons, how many miles can he cover ?

**Solution : **

Given : 84 miles can be traveled in 4 gallons.

Then, no. of miles traveled in 1 gallon = 84 / 4 = 21

Therefore, no. of miles traveled in 2.5 gallons = 21 x 2.5 = 52.5

**Hence, 52.5 miles traveled in 2.5 gallons of fuel **

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 9 : **

If a person drinks 8 cups of apple juice per month, how many gallons will he drink in one year?

**Solution : **

Given : 8 cups in one month

1 year = 12 months

So, no. of cups in 1 year = 8 x 12 = 96 cups

1 gallon = 16 cups

Therefore, no. of gallons in 1 year = 96 / 16 = 6

**Hence, he will drink 6 gallons of apple juice in 1 year**

Let us look at the next problem on "Converting unit rates worksheet"

**Problem 10 :**

My David earns $416 in 8 hours. How much does earn in 2.8 hours ?

**Solution : **

Given : Earning in 8 hours = $ 416

Earning in 1 hour = $ 52

Earning in 2.8 hours = 52 x 2.8 = 145.6

**Hence, Mr. David will earn $145.6 in 2.8 hours**

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...

**WORD PROBLEMS**

**HCF and LCM word problems**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**

**Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3**

**Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6**

HTML Comment Box is loading comments...