CONVERTING PERCENT INTO FRACTION

About "Converting percent into fraction"

"Converting percent into fraction"  is sometimes a difficult job for some students who study math in primary level.

The process of converting percentage into fraction has been clearly explained in the picture given below.

Steps involved

Step 1 :

Write the given percentage as fraction by taking 100 as denominator.

Step 2 :

If it is needed, the fraction can be simplified further. That's it.

In the process of converting percentage into fraction, we may have the following situations.

% (<100) -----------------> Proper fraction

% (>100) -----------------> Improper fraction / Mixed fraction

% (multiple of 100) ----> Integer

Some more examples

To have better understanding on "Converting percent into fraction"

Example 1 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

24%

Solution :

24%  =  24/100  =  6/25

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 6/25

Example 2 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

2.4%

Solution :

2.4%  =  2.4/100  =  24/1000  =  3/125

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 3/125

Example 3 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

0.55%

Solution :

0.55%  =  0.55/100  =  55/10000  =  11/2000

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 11/2000

Example 4 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

0.25%

Solution :

0.25%  =  0.25/100  =  25/10000

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 1/400

Example 5 :

Convert the percentage given below into an improper fraction

125%

Solution :

125%  =  125/100  =  5/4

Hence the improper fraction equal to the given percentage is 5/4

Example 6 :

Convert the percentage given below into a mixed fraction

150%

Solution :

150%  =  150/100  =  3/2  =  1 1/2

Hence the mixed fraction equal to the given percentage is 1 1/2

Example 7 :

Convert the percentage given below into a proper fraction

24.25%

Solution :

24.25%  =  24.25/100  =  2425/1000 = 97/400

Hence the proper fraction equal to the given percentage is 97/400

Example 8 :

Convert the percentage given below into an integer

200%

Solution :

200%  =  200/100  =  2

Hence the integer equal to the given percentage is 2

Example 9 :

Convert the percentage given below into a mixed fraction

250%

Solution :

250%  =  250/100  =  5/2  =  2 1/2

Hence the mixed fraction equal to the given percentage is2 1/2

Example 10 :

Convert the percentage given below into a mixed fraction

125%

Solution :

125%  =  125/100  =  5/4  =  1 1/4

Hence the mixed fraction equal to the given percentage is 5 1/4

After having gone through the stuff and examples,  we hope that the students would have understood "How to convert percentage into fraction".

To know more about "Converting percent into fraction", please click here.

HTML Comment Box is loading comments...