CONVERTING MIXED FRACTIONS TO DECIMALS 

About "Converting mixed fractions to decimals"

"Converting mixed fractions to decimals" is a much required stuff for the children who study math in primary level.

Here, we are going to see, how to convert mixed fractions to decimals. 

How to convert mixed fraction into decimal?

To convert the given mixed number into decimal, first we have to check whether the denominator of the mixed fraction is convertible to 10 or 100 using multiplication.  

If it is convertible to 10 or 100 using multiplication, we can convert the given mixed number into decimal as explained below. 

If it is not convertible to 10 or 100 using multiplication, we can convert the given mixed number into decimal as explained below.  

Some more problems

To have better understanding on "Converting mixed fractions to decimals", let us look at some problems.

Problem 1 :

Covert the given mixed fraction into decimal

3 3/20

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 20 which is convertible to 100 using multiplication by 5.

So, we have 

3 3/20 = 3 (3x5)/(20x5) = 3 15/100 = 3.15

Hence, 3 3/20 = 3.15

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 2 :

Covert the given mixed fraction into decimal

5 7/10

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 10. 

So, we have 

5 7/10 = 5.7 

Hence, 5 7/10 = 5.7

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 3 :

Covert the given mixed fraction into decimal

9 3/50

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 50 which is convertible to 100 using multiplication by 2. 

So, we have 

9 3/50 = 9 (3x2)/(50x2) = 9 6/100 = 9.06 

Hence, 9 3/50 = 9.06

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 4 :

Covert the given mixed fraction into decimal

9 1/2

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 2 which is convertible to 10 using multiplication by 5. 

So, we have 

9 1/2 = 9 (1x5)/(2x5) = 9 5/10 = 9.5 

Hence, 9 1/2 = 9.5

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 5 :

Covert the given mixed fraction into decimal

24 3/4

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 4 which is convertible to 100 using multiplication by 25. 

So, we have 

24 3/4 = 24 (3x25)/(4x25) = 24 75/100 = 24.75 

Hence, 24 3/4 = 24.75

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 6 :

Covert the given mixed fraction into decimal

5 2/3

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 3 which is not convertible to 10 or 100 using multiplication.  

Now, we have to get the decimal form of the fraction 2/3 using long division method as explained above. 

When we do so, we get 2/3 = 0.67 (approximately)

Hence, 5 2/3 = 5.67

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions to decimals". 

Problem 7 :

Covert the given mixed fraction into decimal

7 3/8

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 8 which is not convertible to 10 or 100 using multiplication.  

Now, we have to get the decimal form of the fraction 3/8 using long division method as explained above. 

When we do so, we get 3/8 = 0.375 

Hence, 7 3/8 = 7.375

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions into decimals". 

Problem 8 :

Covert the given mixed fraction into decimal

27 5/6

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 6 which is not convertible to 10 or 100 using multiplication.  

Now, we have to get the decimal form of the fraction 5/6 using long division method as explained above. 

When we do so, we get 5/6 = 0.83 (approximately)

Hence, 27 5/6 = 27.83

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions into decimals". 

Problem 9 :

Covert the given mixed fraction into decimal

13 4/9

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 9 which is not convertible to 10 or 100 using multiplication.  

Now, we have to get the decimal form of the fraction 4/9 using long division method as explained above. 

When we do so, we get 4/9 = 0.44 (approximately)

Hence, 13 4/9 = 13.44

Let us look at the next problem on "Converting mixed fractions into decimals". 

Problem 10 :

Covert the given mixed fraction into decimal

1 5/8

Solution : 

In  the given mixed number, the denominator is 8 which is not convertible to 10 or 100 using multiplication.  

Now, we have to get the decimal form of the fraction 5/8 using long division method as explained above. 

When we do so, we get 5/8 = 0.625

Hence, 1 5/8 = 1.625

We hope that the students would have understood the stuff and examples explained on "converting mixed fractions into decimals". 

Apart from the stuff and examples explained above, if you want to know more about "converting fractions into decimals", please click here

HTML Comment Box is loading comments...