CONVERTING FRACTION INTO PERCENTAGE

About "Converting fraction into percentage"

"Converting fraction into percentage"  is sometimes a difficult job for some students who study math in primary level.

Here, we explain "converting fraction into percent" step by step"

The process of conversion to percentage from proper fraction and improper fraction is same.

There two types of processes in converting fraction into percentage. 

Type 1 : 

Denominator can be convertible to 100 using multiplication. 

Type 2 : 

Denominator can not be convertible to 100 using multiplication

Type 1 

If denominator of the proper fraction is convertible to 100 using multiplication, we can convert the given proper fraction to percent as explained in the example given below.   

If denominator of the improper fraction is convertible to 100 using multiplication, we can convert the given improper fraction to percent as explained in the example given below.   

Type 2

If denominator of the proper fraction is not convertible to 100 using multiplication, we have to convert the given proper fraction into decimal. Then we have to convert decimal into percent as explained in the example given below. 

If denominator of the proper fraction is not convertible to 100 using multiplication, we have to convert the given proper fraction into decimal. Then we have to convert decimal into percent as explained in the example given below. 

Some more examples

To have better understanding, let us look at some more examples on "Converting fraction into percentage"  

Example 1 : 

Convert the given fraction into percentage.  

17/50

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 50 which can be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into percent as given below. 

So, 17/50 = (17x2) / (50x2) = 34/100 = 34 %

Hence, 17/50 = 34 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 2 : 

Convert the given fraction into percentage.  

3/10

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 10 which can be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into percent as given below. 

So, 3/10 = (3x10) / (10x10) = 30/100 = 30 %

Hence, 3/10 = 30 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 3 : 

Convert the given fraction into percentage.  

7/25

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 25 which can be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into percent as given below. 

So, 7/25 = (7x4) / (25x4) = 28/100 = 28 %

Hence, 7/25 = 28 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 4 : 

Convert the given fraction into percentage.  

3/5

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 5 which can be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into percent as given below. 

So, 3/5 = (3x20) / (5x20) = 60/100 = 60 %

Hence, 3/5 = 60 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 5 : 

Convert the given fraction into percentage.  

3/2

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 2 which can be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into percent as given below. 

So, 3/2 = (3x50) / (2x50) = 150/100 = 150 %

Hence, 3/2 = 150 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 6 : 

Convert the given fraction into percentage.  

2/3

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 3 which can not be  converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division. 

So, 2/3 = 0.6666  (approximately)

0.6666 = 0.6666 x 100 % = 66.66 %

Hence, 2/3 = 66.66 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 7 : 

Convert the given fraction into percentage.  

5/6

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 6 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 5/6 = 0.8333  (approximately)

0.8333 = 0.8333 x 100 % = 83.33 %

Hence, 5/6 = 83.33 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percentage"

Example 8 : 

Convert the given fraction into percentage.  

5/12

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 12 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 5/12 = 0.4166  (approximately)

0.4166 = 0.4166 x 100 % = 41.66 %

Hence, 5/12 = 41.66 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percent"

Example 9 : 

Convert the given fraction into percentage.  

45/8

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 8 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 45/8 = 5.625

5.625 = 5.625 x 100 % = 562.5 %

Hence, 45/8 = 562.5 % 

Let us look at the next problem on "Converting fraction into percent"

Example 10 : 

Convert the given fraction into percentage.  

10/3

Solution :

Here, the denominator of the given fraction is 3 which can not be converted into 100 using multiplication. 

So the given fraction can be converted into decimal using long division.  

So, 10/3 = 3.3333  (approximately)

3.3333 = 3.3333 x 100 % = 333.33 %

Hence, 10/3 = 333.33 % 

After having gone through the examples explained above, we hope that the students would have understood "Converting fraction into percent"

Apart from the examples explained above, if you want to know more about "Converting fraction intro percent", please click here. 

HTML Comment Box is loading comments...