CONVERTING CUSTOMARY UNITS WORKSHEETS

About "Converting customary units worksheets"

Converting customary units worksheets are much useful to the kids who would like to practice problems on customary units of length, weight, capacity and time. 

Converting customary units worksheets - Conversion problems

1. Convert 2 feet into inches. 

2. Convert 3.5 yards into inches. 

3. Convert 30 inches into feet. 

4. Convert 5280 yards into miles. 

5. Convert 24 feet into yards 

6. Convert 2 pounds into ounces. 

7. Convert 3.5 tons into pounds  . 

8. Convert 0.5 tons into ounces. 

9. Convert 48 ounces into pounds. 

10. Convert 5000 pounds into tons 

11. Convert 2 pints into cups. 

12. Convert 3.5 quarts into cups  . 

13. Convert 32 cups into quarts. 

14. Convert 256 cups into gallons. 

15. Convert 24 quarts into gallons 

16. Convert 2 minutes into seconds. 

17. Convert 3.5 hours into minutes  . 

18. Convert 3 days into minutes. 

19. Convert 480 seconds into minutes. 

20. Convert 112 days into weeks. 

Converting customary units worksheets - Word problems

1. David travels 60 miles in two hours. How many yards of distance will he cover in one minute ? 

2. Mark jogged 15840 feet in 45 minutes. Find the speed of Mark in feet per minute. 

3. Use a fraction to find the length in feet of a shoe that is 9 inches long. 

4. Kevin has a new television that is 24 inches tall. If Kevin sets the television on a 3-foot-tall stand, how far from the floor will the top of the television be (in inches) ?

5. Becky and Keith each ran for exactly 20 minutes on a treadmill. Keith’s treadmill said he had run 10,000 feet. Becky’s treadmill said she had run 2 miles. Who ran farther, and how much farther?

6. David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ? 

7. Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount metal used in one minute (in ounces).

8. Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?

9. Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?

10. A standard elevator in a mid rise building can hold a maximum weight of about 1.5 tons. Assuming an average adult weight of 150 pounds, what is the maximum number of adults who could safely ride the elevator ? 

11. David prepares 60 pints of juice in two hours. At the same rate, How many cups of juice will he prepare in one minute ? 

12. Mark used 15840 cups of fuel in 45 minutes. Find the amount fuel used in one minute (in cups).

13. Kemka's little sister needs to take a bubble bath. The package says to put in a drop of bubble bath for every half gallon of water in the bath tub. If bathtub has 12 gallons of water, how many drops can she put into the bath for her sister?

14. Ivan needs gas for his truck. He knows his truck holds 40 gallons of gas. If he is allowed to fill up 8 quarts of gas once in a time, how many times will he have to fill up his gas can to get his truck full of gas ?

15. A bath hols 83 gallons and a shower uses 34 gallons.Mrs. Hitchins has a bath. How much water will be saved if Mrs. Hitchins decides to have a shower ?

16. Mrs. Moore took 4 hours 30 minutes to complete a work. How many seconds will Mrs. Moore take to complete the same work ?

17. Tommy takes 10 minutes time for each pizza he makes. How many seconds will he take to make 4 pizzas ?

18. A piece of work can be done by Mr. David in 9 days working 10 hours per day. How many hours will be taken by Mr. David to complete another work which is 4 times the first one ?

19. Jose needs 6 hours to complete a work. But Jacob need 3/4 of time taken by Jose to complete the same work. In how many minutes will Jose complete the work ? 

20. Who is driving faster,

Lenin  covers 6 miles in 2 minutes

or 

Daniel covers 225 miles in 1.5 hours ?

Do you need answer for the above problems ?

Here they are.

Conversion problems - Step by step solution

Problem 1 :

Convert 2 feet into inches. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 feet  =  2 x 12 inches 

2 feet  =  24 inches

Hence, 2 feet is equal to 24 inches.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 2 :

Convert 3.5 yards into inches. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 yards  =  3.5 x 36 inches

3.5 yards  =  126 inches

Hence, 3.5 yards is equal to 126 inches

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 3 :

Convert 30 inches into feet. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

30 inches  =  30 / 12 feet 

30 inches  =  2.5 feet

Hence, 30 inches is equal to 2.5 feet.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 4 :

Convert 5280 yards into miles. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5280 yards  =  5280 / 1760 miles 

5280 yards  =  3 miles

Hence, 5280 yards is equal to 3 miles

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 5 :

Convert 24 feet into yards 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 feet  =  24 / 3 yards 

24 feet  =  8 yards 

Hence, 24 feet is equal to 8 yards

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets

Problem 6 :

Convert 2 pounds into ounces. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pounds  =  2 x 16 ounces 

2 pounds  =  32 ounces

Hence, 2 pounds is equal to 32 ounces.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 7 :

Convert 3.5 tons into pounds  . 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 tons  =  3.5 x 2000 pounds

3.5 tons  =  7000 pounds

Hence, 3.5 tons is equal to 7000 pounds.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 8 :

Convert 0.5 tons into ounces. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit unit. So we have to multiply.

0.5 tons  =  0.5 x 2000 pounds 

0.5 tons  =  1000 pounds

0.5 tons  =  1000 x 16 ounces

0.5 tons  =  16000 ounces

Hence, 0.5 tons is equal to 16000 ounces.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 9 :

Convert 48 ounces into pounds. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

48 ounces  =  48 / 16 pounds 

48 ounces  =  3 pounds

Hence, 48 ounces is equal to 3 pounds. 

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 10 :

Convert 5000 pounds into tons 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

5000 pounds  =  5000 / 2000 tons 

5000 pounds  =  2.5 tons

Hence, 5000 pounds is equal to 2.5 tons.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 11 :

Convert 2 pints into cups. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 pints  =  2 x 2 cups 

2 pints  =  4 cups

Hence, 2 pints is equal to 4 cups.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 12 :

Convert 3.5 quarts into cups  . 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 quarts  =  3.5 x 4 cups

3.5 quarts  =  14 cups

Hence, 3.5 quarts is equal to 14 cups.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 13 :

Convert 32 cups into quarts. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

32 cups  =  32 / 4 quarts 

32 cups  =  8 quarts

Hence, 32 cups is equal to 8 quarts.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 14 :

Convert 256 cups into gallons. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

256 cups  =  256 / 16 gallons 

256 cups  =  16 gallons

Hence, 256 cups is equal to 16 gallons.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 15 :

Convert 24 quarts into gallons 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

24 quarts  =  24 / 4 gallons 

24 quarts  =  6 gallons 

Hence, 24 quarts is equal to 6 gallons.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 16 :

Convert 2 minutes into seconds. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

2 minutes  =  2 x 60 seconds 

2 minutes  =  120 seconds

Hence, 2 minutes is equal to 60 seconds.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 17 :

Convert 3.5 hours into minutes  . 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit. So we have to multiply.

3.5 hours  =  3.5 x 60 minutes

3.5 hours  =  210 minutes

Hence, 3.5 hours is equal to 210 minutes.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 18 :

Convert 3 days into minutes. 

Solution : 

Here, we convert bigger unit into smaller unit unit. So we have to multiply.

3 days  =  3 x 24 hours 

3 days  =  72 hours

3 days  =  72 x 60 minutes

3 days  =  4320 minutes

Hence, 3 days is equal to 4320 minutes.

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 19 :

Convert 480 seconds into minutes. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

480 seconds  =  480 / 60 minutes 

480 seconds  =  8 minutes

Hence, 480 seconds is equal to 8 minutes. 

Let us look at the next problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 20 :

Convert 112 days into weeks. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit into bigger unit. So we have to divide.

112 days  =  112 / 7 weeks 

112 days  =  16 weeks

Hence, 112 days is equal to 16 weeks.

Converting customary units - Word problems

Problem 1 : 

David travels 60 miles in two hours. How many yards of distance will he cover in one minute ? 

Solution : 

Distance covered in 2 hours  =  60 miles 

Distance covered in 1 hour  =  30 miles

We know that 1 hour  =  60 minutes and 1 mile  =  1760 yards

1 hour -----> 30 miles =====> 60 minutes -----> 30 x 1760 yards

60 minutes -----> 52800 yards

So, distance covered in 60 minutes  =  52800 yards

Distance covered in one minute  =  52800 / 60 yards 

=  880 yards

Hence 880 yards of distance covered in 1 minute.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 2 : 

Mark jogged 15840 feet in 45 minutes. Find the speed of Mark in feet per minute. 

Solution : 

Speed  =  Distance / Time

Speed  =  15840 / 45

Speed  =  352 feet per minute

Hence the speed of Mark is 352 feet per minute. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 3 : 

Use a fraction to find the length in feet of a shoe that is 9 inches long. 

Solution : 

Here, we convert smaller unit (inches)  into bigger unit (foot). So we have to divide.

Since we divide, we have to use the fraction 1/12.

Because, 1 foot  =  12 inches

9 inches  =  9 x 1/12 ft

9 inches  =  3/4 ft

Hence 9 inches is equal to 3/4 ft. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 4 : 

Kevin has a new television that is 24 inches tall. If Kevin sets the television on a 3-foot-tall stand, how far from the floor will the top of the television be (in inches) ?

Solution : 

Height of the television  =  24 inches

Height of the stand  =  3 feet  =  3 x 12  =  36 inches

Distance from the floor to the top of the television is 

=  Height of the stand + Height of the television

=  36 + 24 

=  60 inches

Hence the top of the television is 60 inches far from the floor. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets

Problem 5 : 

Becky and Keith each ran for exactly 20 minutes on a treadmill. Keith’s treadmill said he had run 10,000 feet. Becky’s treadmill said she had run 2 miles. Who ran farther, and how much farther?

Solution : 

Both Becky and Keith took the same amount of time. That is 20 minutes.

Distance covered by Becky and Keith are given in different units. (Miles and Feet)

We have to make the units to be same. 

Let us convert miles in to feet. 

So, 2 miles  =  2 x 5280 feet  =  10560 feet 

Therefore,

Distance covered by Becky  =  10560 feet -----(1) 

Distance covered by Keith  =  10000 feet -----(2)

Difference between (1) and (2) ----> 10560 - 10000  =  560 feet

Hence Becky ran farther by 560 feet. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 6 : 

David prepares 24 pounds of metal in 1 hour 36 minutes. At the same rate, How many ounces of metal will he prepare in one minute ? 

Solution : 

1 hour 36 minutes  =  60 min + 36 min  =  96 minutes

1 pound  =  16 ounces

24 pounds  =  24 x 16 ounces  =  384 ounces

1 hour 36 min -----> 24 pounds ====> 96 minutes ----> 384 pounds

So, no. of pounds prepared in 96 minutes  =  384 ounces

No. of ounces prepared in in one minute  =  384 / 96  

=  4

Hence 4 ounces of metal is prepared in one minute. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 7 : 

Mark used 15840 ounces of metal to make an alloy in 45 minutes. Find the amount metal used in one minute (in ounces).

Solution : 

No. of ounces used in 45 minutes  =  15840

No. of ounces used in 1 minute  =  15840 / 45

No. of ounces used in 1 minute  =  352

Hence 352 ounces of metal used in 1 minute. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 8 : 

Mrs. Moore handed out 4 ounces of almonds to each of her 22 students . How many pounds of almonds did Mrs. Moore hand out?

Solution : 

Total no. of ounces of almonds handed out  =  4 x 22  = 88 ounces 

Total no. of pounds of almonds handed out  =  88 / 16  =  5.5 lb   

Hence, Mrs. Moore handed out 5.5 pounds of almonds.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 9 : 

Tommy uses 4 ounces of cheese in each pizza he makes. How many pounds of cheese does Tommy need to make 28 pizzas ?

Solution : 

1 pizza -----> 4 ounces of cheese

28 pizzas -----> 28 x 4 ounces of cheese

28 pizzas ------> 112 ounces of cheese

Hence Tommy needs 112 ounces of cheese to make 28 pizzas. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 10 : 

A standard elevator in a mid rise building can hold a maximum weight of about 1.5 tons. Assuming an average adult weight of 150 pounds, what is the maximum number of adults who could safely ride the elevator ? 

Solution : 

First let us convert 1.5 tons into pounds 

1.5 tons  =  1.5 x 2000  =  3000 pounds        

So, the elevator can hold 3000 pounds of weight.

If the average weight of an adult is 150 pounds,

Maximum no. of adults could safely ride the elevator is

=  3000/150

=  20

Hence, maximum number of adults who could safely ride the elevator is 20.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 11 : 

David prepares 60 pints of juice in two hours. At the same rate, How many cups of juice will he prepare in one minute ? 

Solution : 

No. of pints prepared in 2 hours  =  60

No. of pints prepared in 1 hour  =  30  


We know that 1 hour  =  60 minutes and 1 pint  =  2 cups

1 hour -----> 30 pints =====> 60 minutes -----> 30 x 2 cups

60 minutes -----> 60 cups

So, no. of cups prepared in 60 minutes  =  60

No. of cups prepared in in one minute  =  60 / 60  

=  1 cup

Hence 1 cup of juice is prepared in 1 minute.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 12 : 

Mark used 15840 cups of fuel in 45 minutes. Find the amount fuel used in one minute (in cups).

Solution : 

No. of cups used in 45 minutes  =  15840

No. of cups used in 1 minute  =  15840 / 45

No. of cups used in 1 minute  =  352

Hence 352 cups of fuel used in 1 minute. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 13 : 

Kemka's little sister needs to take a bubble bath. The package says to put in a drop of bubble bath for every half gallon of water in the bath tub. If bathtub has 12 gallons of water, how many drops can she put into the bath for her sister?

Solution : 

Half gallon of water -------> 1 drop of bubble bath

1 gallon of water -------> 2 drops of bubble bath

12 gallons of water -------> 12 x 2 drops of bubble bath

12 gallons of water -------> 24 drops of bubble bath

Hence, Kemka can put into 24 drops of bubble bath for her sister with 12 gallons of water. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 14 : 

Ivan needs gas for his truck. He knows his truck holds 40 gallons of gas. If he is allowed to fill up 8 quarts of gas once in a time, how many times will he have to fill up his gas can to get his truck full of gas ?

Solution : 

1 gallon  =  4 quarts

40 gallons  =  40 x 4 quarts  =  160 quarts

So, he needs 160 quarts of gas to make his truck full of gas.

Once in a time, he can fill up 8 quarts of gas. 

No. of times of filling to make the truck full of gas is

=  160 / 8

=  20

Hence Ivan has to fill up his gas can 20 times to get his truck full of gas.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 15 : 

A bath hols 83 gallons and a shower uses 34 gallons.Mrs. Hitchins has a bath. How much water will be saved if Mrs. Hitchins decides to have a shower ?

Solution : 

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a bath  =  83 ----(1)        

No. of gallons used when Mrs. Hitchins has a shower  =  34 ----(2)  

Water saved  =  Dbetween (1) and (2)

Water saved  =  83 - 34

Water saved  =  49

Hence, 49 gallons water will be saved if Mrs. Hitchins decides to have a shower.

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 16 : 

Mrs. Moore took 4 hours 30 minutes to complete a work. How many seconds will Mrs. Moore take to complete the same work ?

Solution : 

4 hours 30 minutes  =  4x60 min + 30 min

4 hours 30 minutes  =  240 min + 30 min

4 hours 30 minutes  =  270 minutes

4 hours 30 minutes  =  270 x 60 seconds

4 hours 30 minutes  =  16200 seconds

Hence, Mrs. Moore will take 16200 seconds to complete the same work. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 17 : 

Tommy takes 10 minutes time for each pizza he makes. How many seconds will he take to make 4 pizzas ?

Solution : 

1 pizza -----> 10 minues

4 pizzas -----> 4 x 10 minutes

4 pizzas ------> 40 minutes

4 pizzas ------> 40 x 60 seconds

4 pizzas ------> 2400 seconds

Hence Tommy will take 2400 seconds to make 4 pizzas. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 18 : 

A piece of work can be done by Mr. David in 9 days working 10 hours per day. How many hours will be taken by Mr. David to complete another work which is 4 times the first one ?

Solution : 

Time needed to complete the given work  =  9 x 10 hours

=  90 hours

Time needed to complete another work which is 4 times the first first work is

=  4 x 90 hours

=  360 hours

Hence, the required time is 360 hours. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 19 : 

Jose needs 6 hours to complete a work. But Jacob need 3/4 of time taken by Jose to complete the same work. In how many minutes will Jose complete the work ? 

Solution : 

Time required for Jose  =  6 hours

Time required for Jacob  =  3/4 of time taken Jose

Time required for Jacob  =  (3/4)  x 6 hours

Time required for Jacob  =  (3/4)  x 6 x 60 minutes

Time required for Jacob  =  270 minutes

Hence, Jacob needs 270 minutes to complete the work. 

Let us look at the next word problem on "Converting customary units worksheets"

Problem 20 :

Who is driving faster,

Lenin  covers 6 miles in 2 minutes

or 

Daniel covers 225 miles in 1.5 hours ?

Solution : 

To compare the given measures, convert them in to unit rates in distance per hour. 

Lenin

Distance in 2 min  =  6 miles 

Distance in 1 min  =  3 miles 

1 hour  =  60 minutes

Distance in 1hr  =  60x3

Distance in 1 hr  =  180 miles

Daniel

Distance in 1.5 hrs =225 miles 

Distance in 1 hr  =  225 / 1.5 

Distance in 1 hr  =  150 miles

From the above unit rates, Lenin covers more miles than Daniel per hour. 

Hence, Lenin is driving faster.

After having gone through the problems explained above, we hope that the students would have understood the stuff given on "Converting customary units worksheets". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Converting customary units worksheets", please click here.

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here. 

HTML Comment Box is loading comments...

ALGEBRA

Variables and constants

Writing and evaluating expressions

Solving linear equations using elimination method

Solving linear equations using substitution method

Solving linear equations using cross multiplication method

Solving one step equations

Solving quadratic equations by factoring

Solving quadratic equations by quadratic formula

Solving quadratic equations by completing square

Nature of the roots of a quadratic equations

Sum and product of the roots of a quadratic equations 

Algebraic identities

Solving absolute value equations 

Solving Absolute value inequalities

Graphing absolute value equations  

Combining like terms

Square root of polynomials 

HCF and LCM 

Remainder theorem

Synthetic division

Logarithmic problems

Simplifying radical expression

Comparing surds

Simplifying logarithmic expressions

Negative exponents rules

Scientific notations

Exponents and power

COMPETITIVE EXAMS

Quantitative aptitude

Multiplication tricks

APTITUDE TESTS ONLINE

Aptitude test online

ACT MATH ONLINE TEST

Test - I

Test - II

TRANSFORMATIONS OF FUNCTIONS

Horizontal translation

Vertical translation

Reflection through x -axis

Reflection through y -axis

Horizontal expansion and compression

Vertical  expansion and compression

Rotation transformation

Geometry transformation

Translation transformation

Dilation transformation matrix

Transformations using matrices

ORDER OF OPERATIONS

BODMAS Rule

PEMDAS Rule

WORKSHEETS

Converting customary units worksheet

Converting metric units worksheet

Decimal representation worksheets

Double facts worksheets

Missing addend worksheets

Mensuration worksheets

Geometry worksheets

Comparing  rates worksheet

Customary units worksheet

Metric units worksheet

Complementary and supplementary worksheet

Complementary and supplementary word problems worksheet

Area and perimeter worksheets

Sum of the angles in a triangle is 180 degree worksheet

Types of angles worksheet

Properties of parallelogram worksheet

Proving triangle congruence worksheet

Special line segments in triangles worksheet

Proving trigonometric identities worksheet

Properties of triangle worksheet

Estimating percent worksheets

Quadratic equations word problems worksheet

Integers and absolute value worksheets

Decimal place value worksheets

Distributive property of multiplication worksheet - I

Distributive property of multiplication worksheet - II

Writing and evaluating expressions worksheet

Nature of the roots of a quadratic equation worksheets

Determine if the relationship is proportional worksheet

TRIGONOMETRY

SOHCAHTOA

Trigonometric ratio table

Problems on trigonometric ratios

Trigonometric ratios of some specific angles

ASTC formula

All silver tea cups

All students take calculus 

All sin tan cos rule

Trigonometric ratios of some negative angles

Trigonometric ratios of 90 degree minus theta

Trigonometric ratios of 90 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree minus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 270 degree minus theta

Trigonometric ratios of 270 degree plus theta

Trigonometric ratios of angles greater than or equal to 360 degree

Trigonometric ratios of complementary angles

Trigonometric ratios of supplementary angles 

Trigonometric identities 

Problems on trigonometric identities 

Trigonometry heights and distances

Domain and range of trigonometric functions 

Domain and range of inverse  trigonometric functions

Solving word problems in trigonometry

Pythagorean theorem

MENSURATION

Mensuration formulas

Area and perimeter

Volume

GEOMETRY

Types of angles 

Types of triangles

Properties of triangle

Sum of the angle in a triangle is 180 degree

Properties of parallelogram

Construction of triangles - I 

Construction of triangles - II

Construction of triangles - III

Construction of angles - I 

Construction of angles - II

Construction angle bisector

Construction of perpendicular

Construction of perpendicular bisector

Geometry dictionary

Geometry questions 

Angle bisector theorem

Basic proportionality theorem

ANALYTICAL GEOMETRY

Analytical geometry formulas

Distance between two points

Different forms equations of straight lines

Point of intersection

Slope of the line 

Perpendicular distance

Midpoint

Area of triangle

Area of quadrilateral

Parabola

CALCULATORS

Matrix Calculators

Analytical geometry calculators

Statistics calculators

Mensuration calculators

Algebra calculators

Chemistry periodic calculator

MATH FOR KIDS

Missing addend 

Double facts 

Doubles word problems

LIFE MATHEMATICS

Direct proportion and inverse proportion

Constant of proportionality 

Unitary method direct variation

Unitary method inverse variation

Unitary method time and work

SYMMETRY

Order of rotational symmetry

Order of rotational symmetry of a circle

Order of rotational symmetry of a square

Lines of symmetry

CONVERSIONS

Converting metric units

Converting customary units

WORD PROBLEMS

HCF and LCM  word problems

Word problems on simple equations 

Word problems on linear equations 

Word problems on quadratic equations

Algebra word problems

Word problems on trains

Area and perimeter word problems

Word problems on direct variation and inverse variation 

Word problems on unit price

Word problems on unit rate 

Word problems on comparing rates

Converting customary units word problems 

Converting metric units word problems

Word problems on simple interest

Word problems on compound interest

Word problems on types of angles 

Complementary and supplementary angles word problems

Double facts word problems

Trigonometry word problems

Percentage word problems 

Profit and loss word problems 

Markup and markdown word problems 

Decimal word problems

Word problems on fractions

Word problems on mixed fractrions

One step equation word problems

Linear inequalities word problems

Ratio and proportion word problems

Time and work word problems

Word problems on sets and venn diagrams

Word problems on ages

Pythagorean theorem word problems

Percent of a number word problems

Word problems on constant speed

Word problems on average speed 

Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree

OTHER TOPICS 

Profit and loss shortcuts

Percentage shortcuts

Times table shortcuts

Time, speed and distance shortcuts

Ratio and proportion shortcuts

Domain and range of rational functions

Domain and range of rational functions with holes

Graphing rational functions

Graphing rational functions with holes

Converting repeating decimals in to fractions

Decimal representation of rational numbers

Finding square root using long division

L.C.M method to solve time and work problems

Translating the word problems in to algebraic expressions

Remainder when 2 power 256 is divided by 17

Remainder when 17 power 23 is divided by 16

Sum of all three digit numbers divisible by 6

Sum of all three digit numbers divisible by 7

Sum of all three digit numbers divisible by 8

Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4

Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits

Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3

Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6