CONGRUENT TRIANGLES WORKSHEET WITH ANSWER

About "Congruent triangles worksheet with answer"

"Congruent triangles worksheet with answer" is the needed one for the students who want to practice problems on congruent triangles.

The postulates we use to check whether the two triangles are congruent.

1. Side  - Side  -  Side (SSS) Congruence Postulate.

2. Side - Angle - Side (SAS) Congruence Postulate.

3. Angle - Side - Angle (ASA) Congruence Postulate

4. Angle - Angle - Side (AAS) Congruence Postulate

Be caution :

SSA and AAA can not be used to test congruent triangles.

If you want to know the complete stuff about congruent triangles and the postulates,

Please click here

Let us practice problems on "congruent triangles worksheet  with answer".

Problem 1 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) AD is common side for both the triangles

(ii) <ABD = <DBC (from the figure)

(iii) Sides BA and BC are congruent (from the figure)

Hence, the two triangles are congruent by SAS

Problem 2 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) Sides EF and HJ are congruent. (from the figure)

(ii) Sides FG and JK are congruent.(from the figure)

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 3 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <N = <R (from the figure)

(ii) Sides NE and RP are congruent (from the figure)

(iii) Sides EM and PQ are congruent (from the figure)

From the above three points, we get ASS

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence, the two triangles are not congruent.

Problem 4 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) Sides TU and WX  are congruent (from the figure)

(ii) Sides ST and XV  are congruent (from the figure)

(iii) Sides SU and WV  are congruent (from the figure)

Hence, the two triangles are congruent by SSS

Problem 5 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) YA is common side for both the triangles. 

(ii) <YAB = <YAZ (right angles)

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

Problem 6 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) MK is common side of both the triangles.. 

(ii) <JKM = <KML

(iii) Sides JK and ML are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SAS

Problem 7 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) PR is common side for both the triangles. 

(ii) Sides PN and PQ are congruent.

(iii) Sides NR and QR are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SSS

Problem 8 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <XYZ = <AYB (vertically opposite angles)

(ii) Sides YZ and YB are congruent (from the figure)

(iii) Sides ZX and BA are congruent (from the figure)

From the above three points, we get ASS.

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence the two triangles are not congruent.

Problem 9 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) GE is common side for both the triangles. 

(ii) Sides DE and GF are congruent.

(iii) Sides DG and EF are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by SSS

Problem 10 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) VT is common side for both the triangles. 

(ii) Sides ST and VU are congruent.(from the figure)

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 11 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <X = <Z (right angles)

(ii) Sides AY and WY are congruent.(from the figure)

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 12 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <J = <H (right angles)

(ii) GK is common side for both the triangles

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 13 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <PLK = <PLM (right angles)

(ii) PL is common side for both the triangles. 

(iii) Sides PK and PM are congruent.(from the figure)

From the above three points, we get ASS.

But, ASS does not work for congruent triangles.

Hence the two triangles are not congruent.

Problem 14 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <M = <Q (right angles)

(ii) Sides MN and QR are congruent (from the figure)

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 15 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <STV = <UVT (from the figure)

(ii) TV is common side for both the triangles.

(iii) <SVT = <UTV (from the figure)

Hence, the two triangles are congruent by ASA

Problem 16 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(ii) <BCE = <DCE (vertically opposite angles)

(ii) <E = <F (from the figure)

(iii) Sides BE and DF are congruent.

Hence, the two triangles are congruent by AAS

Problem 17 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i)<LJK = <HJG (vertically opposite angles)

(ii) Sides KL and GH are congruent (from the figure).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 18 :

Check whether two triangles are congruent or not.

(i)<M = <Q (from the figure)

(ii) Sides PM and SQ are congruent (from the figure).

That's all the information we can have from the given figure.

Since the information given in the figure is insufficient, we can not conclude whether the two triangles are congruent or not.

(In "congruent triangles worksheet with answer", sometimes we may get problems like this. For this kind of problems, we may have to give answer  "Not congruent")

Problem 19 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <U = <X (from the figure)

(ii) Sides UV and XY are congruent (from the figure).

(iii) <V = <Y (from the figure)

Hence, the two triangles are congruent by ASA

Problem 20 :

Check whether two triangles are congruent or not.

Solution :

(i) <G = <D (from the figure)

(ii) <GEF = <DEH (vertically opposite angles)

(ii) Sides HE and FE are congruent (from the figure).

Hence, the two triangles are congruent by AAS

To know more about "congruent triangles worksheet with answer", please click here




HTML Comment Box is loading comments...