COMPLEMENTARY AND SUPPLEMENTARY ANGLES WORKSHEET PDF

About "Complementary and Supplementary angles worksheet pdf"

""Complementary and supplementary angles worksheet pdf" given on this web page would be much helpful for the students who are looking for practice problems on complementary and supplementary angles.

Please click here to download complementary and supplementary angles worksheet pdf

Do you want to know the basic stuff about "complementary and supplementary angles" ?,

Please click here

Now, let us look at the problems with step by step solution on "complementary and supplementary angles worksheet pdf".

Example 1 :

The measure of an angle is 41°. What is the measure of a complementary angle?

Solution :

Let "x" be the measure of a complementary angle required.

Since "x" and 41° are complementary angles, we have

x + 41° = 90°

x = 90° - 41°

x = 49°

Hence the measure of the complementary angle is 49°

Example 2 :

The measure of an angle is 62°. What is the measure of a complementary angle?

Solution :

Let "x" be the measure of a complementary angle required.

Since "x" and 62° are complementary angles, we have

x + 62° = 90°

x = 90° - 62°

x = 28°

Hence the measure of the complementary angle is 28°

Example 3 :

The measure of an angle is 108°. What is the measure of a supplementary angle?

Solution :

Let "x" be the measure of a supplementary angle required.

Since "x" and 108° are supplementary angles, we have

x + 108° = 180°

x = 180° - 108°

x = 72°

Hence the measure of the supplementary angle is 72°

Example 4 :

The measure of an angle is 89°. What is the measure of a supplementary angle?

Solution :

Let "x" be the measure of a supplementary angle required.

Since "x" and 41° are supplementary angles, we have

x + 89° = 180°

x = 180° - 89°

x = 91°

Hence the measure of the supplementary angle is 91°

Example 5 :

Two angles are complementary. In one of the angles is double the other angle, find the two angles.

Solution :

Let "x" be one of the angles. 

Then the other angle = "2x"

Since "x" and "2x" are complementary angles, we have

x + 2x = 90°

3x = 90°

x = 30° and 2x = 60°

Hence the two angles are 30° and 60°

Example 6 :

Two angles are supplementary. If one angle is two times the sum of other angle and 3, find the two angles.

Solution :

Let "x" and "y" be the two angles which are complementary.

So, we have x + y = 90° --------> (1)

From the information, "one angle is two times the sum of other angle and 3", we have

x = 2(y+3)

x = 2y + 6 ------->(2)

Now plug x = 2y + 6 in equation (2)

(1)-------> 2y + 6 + y  = 90

3y + 6 = 90

3y = 84

y = 28

Now, plug y = 28 in equation (2).

(2) --------> x = 2(28) + 6

x = 56 + 6

x = 62

Hence the two angles are 62° and 28°

Example 7 :

The measure of an angle is 3/4 of 60°. What is the measure of the complementary angle ? 

Solution :

Let "x" be the measure of a complementary angle required.

Given angle = 3/4 of 60° = (3/4)x60° = 3x15° = 45°

Since "x" and 45° are complementary angles, we have

x + 45° = 90°

x = 90° - 45°

x = 45°

Hence the measure of the complementary angle is 45°

Example 8 :

Two angles are supplementary. If one angle is 36° less than twice of the other angle, find the two angles. 

Solution :

Let "x" and "y" be the two angles which are supplementary.

So, we have  x + y = 180° ----------->(1)

From the information, "one angle is 36

From the information, "one angle is 36° less than twice of the other angle", we have 

x = 2y - 36 ----------->(2)

Now plug x = 2y - 36 in equation (1)

(1)-------> 2y - 36 + y  = 180

3y - 36 = 180

3y = 216

y = 72

Now, plug y = 72 in equation (2).

(2) --------> x = 2(72) - 36

x = 144 - 36

x = 108

Hence the two angles are 108° and 72°

Example 9 :

An angle and its one-half are complementary. Find the angle.

Solution :

Let "x" be the required angle.

Its one half is x/2

Since "x" and "x/2" are complementary, we have

x + x/2 = 90°

(2x + x)/2 = 90°

3x/2 = 90°

3x = 180°

x = 60°

Hence the required angle is 60°

Example 10 :

Two angles are supplementary. If 5 times of one angle is 10 times of the other angle. Find the two angles.

Solution :

Let "x" and "y" be the two angles which are supplementary.

So, we have x + y = 180° -------->(1)

From the information, "5 times of one angle is 10 times of the other angle", we have

5x = 10y  =====> x = 2y ---------(2)

Plug x = 2y in equation (1)

2y + y = 180

3y = 180

y = 60

Plug y = 60 in equation (2)

x = 2(60)

x = 120

Hence the two angles are 60° and 120°.

So far we have done problems on "complementary and supplementary angles worksheet pdf" without any picture.

Now,  let us do some problems on "complementary and supplementary angles worksheet pdf" with figures.

Example 11 :

Find the value of  "x" in the figure given below.

Solution :

From the picture above, it is very clear that the angles "x" and "2x" are complementary.  

So, we have x + 2x = 90°

3x = 90°

x = 30°

Hence the value of "x" is 30°

Example 12 :

Find the value of  "x" in the figure given below.

Solution :

From the picture above, it is very clear that the angles (x+1), (x-1) and (x+3) are complementary.  

So, we have (x+1) + (x-1) + (x+3) = 90

3x + 3 = 90

3x = 87

x = 29

Hence the value of "x" is 29

Example 13 :

Find the value of  "x" in the figure given below.

Solution :

From the picture above, it is very clear that (2x+3) and (x-6) are  supplementary angles. 

So, we have (2x+3) + (x-6)  = 180°

2x + 3 + x - 6 = 180°

3x - 3 = 180

3x = 183

x = 61

Hence the value of "x" is 61.

Example 14 :

Find the value of  "x" in the figure given below.

Solution :

From the picture above, it is very clear (5x+4), (x-2) and (3x+7) are supplementary angles. 

So, we have (5x+4) + (x-2) + (3x+7) = 180°

5x + 4 + x -2 + 3x + 7 = 180°

9x + 9 = 180

9x = 171

x = 19

Hence the value of "x" is 19

So far we have seen step by step solution for all the problems found in "Complementary and supplementary angles worksheet pdf".

After having gone through the problems on "Complementary and supplementary angles worksheet pdf",  we hope that the students would have understood "How to do problems on complementary and supplementary angles worksheet pdf".

To have more "complementary and supplementary angles worksheet pdf", please click here

HTML Comment Box is loading comments...